Spring til hovedindhold

Kom godt i gang med at investere

Dette indlæg er markedsføring.

TRINGUIDE

Som ny investor kan vi med rette synes, at det med at investere er lidt overvældende. Hvor er der mon et hjørne, hvor vi i fred og ro kan stille os og prøve at hitte hoved og hale i det hele. Hvor starter vi?

Jeg har skrevet en tringuide til dig, som er helt ny investor og blot står med et ønske om, at forholde dig anderledes til din opsparing end du hidtil har gjort.

Hvis du blot følger denne guide, så er du i gang inden længe.

BØRSMÆGLER

Det første, vi må forholde os til, er, at vi skal vælge en børsmægler, hvorigennem vi kan handle.

Her er der flere veje, vi kan gå. Vi kan sagtens handle via vores traditionelle bank, hvor vi ofte har vores øvrige bank-anliggender. Det kan også være en online børsmægler som fx Nordnet. Ved online børsmæglerne er der som udgangspunkt færre gebyrer, både når det kommer til at have et depot, såvel som selve de transaktioner vi foretager, når vi skal købe og sælge værdipapirer.

DEPOT

Når først vi har valgt en børsmægler, så opretter vi os som kunde og åbner et depot.

Selve det at åbne et depot kan godt opleves lidt “langhåret”. Der vil oftest være en stribe dokumenter, som kræver vores signatur i bunden, men husk at det her er “bank-business” og derfor et reguleret område.

Ved Nordnet kan vi åbne flere depoter, hvis vi fx ønsker at have potentielle kortsigtede investeringer adskilt fra de langsigtede. Sådan er min egen opbygning.

Der er oftest gebyrer forbundet med at flytte aktieposter (portioner af værdipapirer fra samme selskab/fond uanset antal) fra et depot til et andet. Det er derfor smart at indkøbe aktieposter i det rette depot fra begyndelsen.

PENGE

Næste skridt er at overføre en sum penge, helst penge vi kan undvære i en længere periode. Aktiemarkedet går op og ned, og det vil være så ærgerligt, hvis vi har brug for at trække penge ud på et tidspunkt, hvor vores investeringer ikke er i plus.
Når det er sagt, er det mange steder muligt at komme i gang for meget få penge. Så kan du mærke efter, om det er noget for dig, og om den platform (børsmægler) du har valgt, er den rette for dig. Hvor meget, du starter med, har ikke den store betydning i sidste ende. Det vigtigste er bare at komme igang.

VÆRDIPAPIRER

Når du har sat penge ind på kontoen, vælger du et værdipapir. Heller ikke dette valg betyder så meget på den lange bane. Hvad enten det er en aktie eller et fondsbevis. Bare vælg noget og find det på den platform du har valgt. De enkelte værdipapirer (aktier/obligationer/fondsbeviser) findes ved at søge efter dem i det lille søgefelt på platformen.
Og så køber du det.

HANDEL

Denne funktion hedder gerne “handel” eller “køb”, og når vi klikker på ikonet med denne ordlyd, kommer handelsvinduet frem. Her kan vi notere det antal værdipapirer, vi ønsker at købe. Vi kan vælge at betale markedsprisen, som er den nuværende pris på værdipapiret, men vi kan også vælge en anden pris.

MARKEDET

Du kan tænke på aktiemarkedet som et hvilket som helst andet marked: der er en sælger og en køber, og handlen opstår i det øjeblik, der er enighed om prisen. Vær opmærksom på at vælge en anden dato end dagens, hvis du vælger en anden pris end den nuværende, idet alle dagshandler slettes, når markedet lukker ud på eftermiddagen.

Når du har handlet, så kan du se værdipapiret i dit depot og herefter følge dets udvikling på tættere hold.

ØKONOMI

Måske vil du gerne lave en investerings-opsparing, hvor du overfører et fast beløb hver måned, som herefter investeres af dig selv eller via et af de værktøjer, der findes på feltet som fx Nordnets fonds-månedsopsparing. Det kan også være, at du har en større sum penge fra eksempelvis arv, salg af ejendom, skilsmisse eller andet, du gerne vil have placeret i aktiemarkedet frem for en indlånskonto i banken uden nævneværdig rente.

Uanset hvilke version der matcher dig, kan det være hensigtsmæssigt at sprede dine investeringer over tid såvel som på forskellige aktivklasser.

RISIKO

Hvem vi er som personer påvirker i meget høj grad, hvilken investerings-strategi vi er komfortable med. Vi kommer ikke uden om, at der er en vis grad af risiko forbundet med at investere, men du kan justere risiko-niveauet, så det passer til dig. Her kan det være smart at gøre sig nogle indledende overvejelser, ligesom det kan være godt at have et fortsat fokus på, hvad der føles ok for os på dette felt. Hvis vi generelt har det godt med action, kan vi måske klare en højere grad af volatilitet (udsving) i vores respektive aktieposter. Hvis vi derimod trives med meget tryghed og stabilitet, giver det måske bedre mening for os at investere i aktivklasser og enkelte værdipapirer med lav volatilitet, dvs få udsving.

TID

Hvor meget tid, vi har tænkt os at bruge på at foretage samt passe vores investeringer, har også en afgørende betydning for, hvordan vi bør sammensætte vores portefølje, dvs vores samlede investeringer. Der er stor forskel på, om vi bruger flere timer dagligt på at holde øje med vores investeringer og aktiemarkedet generelt, eller om vi gerne vil nøjes med at tjekke ind i vores depot et par gange om året.

TIDSHORISONT

Ligeledes gør det en forskel, hvorvidt vi investerer penge, som vi skal bruge om et år til et bryllup eller til udbetalingen på et nyt hus/en ny lejlighed, eller om det er vores pensionsmidler, vi investerer. Det sker en gang imellem at aktiemarkedet i sin helhed såvel som dele af det falder i værdi i en periode. Det er rart for os, hvis vi er forberedt på dette og kan undvære de penge, vi har investeret, i den periode hvor pengene potentielt er mindre værd. Også selvom den periode ender med at være fem år eller mere. Jeg mener ikke, at vi kun skal investere penge, vi har råd til at tabe, men vi skal være indstillet på, at de kan være utilgængelige i en periode af uvis længde.

PORTEFØLJE

Der er mange måder, hvorpå man kan opbygge en portefølje. Mange veje at gå. Her er nogle forskellige muligheder, du kan lade dig inspirere af, men husk at dette ikke er rådgivning. Blot tænkt som inspiration.

  • Aktier fra det danske indeks OMXC25. Flere økonomiske professorer anbefaler 10-20 store danske aktier.
  • Brede indeks. Mange er i disse år rigtig glade for og tilfredse med at købe ind på de brede globale fonde. Vær opmærksom på at de globale fonde rummer alt andet end det der kaldes emerging markets (dvs markeder uden samme stabilitet, som vi kender fra den vestlige verden).
  • Enkeltaktier. Man kan købe et antal danske eller udenlandske aktier, som man selv udvælger. Her spreder man sig over flere geografier.
  • Stablie aktier. Der er nogle aktietyper, der typisk opfører sig mere stabilt end andre. Det er large cap aktier, defensive aktier og værdi aktier (deres modsætninger er de typisk mere volatile smallcap aktier, cykliske aktier samt vækst aktier).
  • Tematisk investering. Man kan også vælge at investere efter en eller anden form for personlig interesse, overbevisning eller trend såsom bæredygtighed, maksimal profit, brand-genkendelse eller et tema som robotics eller cybersecurity.

Som start kan du vælge enten 1-4 fonde (dette er, hvad du maks kan investere i via Nordnets værktøj månedsopsparingen), og/eller et par enkeltaktier. Her kan du vælge mellem de tre forskellige typer fonde, som vi private danske investorer oftest omtaler: aktivt forvaltede fonde, passivt forvaltede fonde (dvs indeks fonde) og ETFer (i modsætning til de to førstnævmnte, der er danske, er ETFer udenlandske og beskattes uhensigtsmæssigt for danskere bosat i Danmark).

Hvornår det er det rigtige tidspunkt at købe på, vil jeg komme ind på i et senere indlæg.

Rigtig god fornøjelse og kom endelig med en kommentar nedenfor, hvis du har tvivlsspørgsmål til det skrevne, øvrige kommentarer eller feedback.

Udover en masse andre aktiviteter på dette felt udkommer jeg ugentligt med en podcast, som blandt andet er sponsoreret af Nordnet Markets. Podcasten hedder Ophelia Invest Talks og udkommer hver fredag. Den varer 30 minutter. Her taler vi om alt vedrørende investering og opsparing, ligesom vi interviewer forskellige aktører på feltet.

kh Sarah
opheliainvest.dk

Ansvarsfraskrivelse:
Jeg er ikke økonomisk rådgiver og fralægger mig ethvert ansvar for de økonomiske valg, du måtte træffe på baggrund af det, du læser på denne blog. Min blog er af oplysende karakter og har et uddannelsesmæssigt sigte. Det er ikke at betragte som hverken investeringsrådgivning eller anbefalinger, ej heller forholder jeg mig til din private, økonomiske situation. Enhver brug af oplysningerne i indlægget er på egen risiko.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer