Spring til hovedindhold

C25: Hvilke aktier skal med i indekset?

Hvad skal der egentligt til for at blive en del af C25-indekset? Og hvilke aktier ligger lige pt. til en ind- og udskiftning? Investeringsøkonom Per Hansen kigger nærmere på de største danske aktier.

Om tre uger slutter en seks måneder lang referenceperiode. Det er den periode, som Nasdaq bruger til at vurdere, hvem der skal være en del af C25-indekset – og hvem der ikke skal. Nasdaq vil omkring den 8.-10. juni annoncere, hvordan C25-indekset skal se ud fremadrettet. Vi ved, at der mindst kommer én indskiftning, men det er ikke givet, at det bliver ved det. Her er lidt baggrundsinfo om de selskaber, som kan være i spil til en ind- eller udskiftning.

Fra C25 til C24

Aktuelt er der kun 24 selskaber i C25. Det skyldes, at Chr. Hansen og Novozymes, som begge var i C25, blev til ét selskab efter fusionen til Novonesis. C25 blev altså til C24, indtil der kommer et nyt selskab, som skal blive en del af indekset. Det sker med annonceringen fra Nasdaq om lidt mere end en måned.

C24 er reelt C23

For investorerne er der reelt kun 23 forskellige selskaber i C25 lige nu. A.P. Møller-Mærsk tæller med som to selskaber med sin A- og B-aktie, som begge er med i indekset. Men reelt er Mærsk investeringsmæssigt kun en, da A- og B-aktierne kursmæssigt følger hinanden.

6 eller flere selskaber kan være i spil

Kilde: nordnet.dk.

Hos Nordnet har vi ikke lavet vores beregninger endnu, og samtidig er der stadig så tilpas meget tid og usikkerhed, at det først er, når der er to handelsuger tilbage, at vi kan sige noget, som har den samme gode træfsikkerhed, som da vi i forbindelse med den seneste revision forudsagde, at Zealand Pharma og NKT ville erstatte Netcompany og FLS. Se beregningen og vores skriv her

Her er kandidaterne

  1. ALK-Abelló har haft en fænomenal kursudvikling det seneste år. Udgangspunktet var ”godt” og taknemmeligt. Stigningen skal nemlig ikke kun ses i relation til resultaterne som 1. kvartals opjustering og stigende tabletsalg, men også fordi aktien for et år siden var lagt på is efter en nedjustering, forvirring og dårlig forventningsstyring om direktørskifte. Markedsværdien er høj, men spørgsmålet er: 1) Er aktieomsætningen stor nok? 2) Kommer stigningen for sent, og hvad med markedsværdien af free float med Lundbeckfonden som stor aktionær?
  2. FLSmidth røg ud ved den seneste revision. Kursudviklingen har siden været positiv. Kan selskabet gøre comeback, og er den daglige omsætning stor nok?
  3. Netcompany røg ud af C25 i 2023. Det var/er givetvis ikke derfor, aktien er steget i år, men forløbet i 2023 var en meget stor deroute for den tidligere børsstjerne. Har selskabet haft tilstrækkelig meget X-faktor set fra et C25-perspektiv til et comeback?
  4. Bavarian Nordic er en handelsfavorit for de private investorer. Som C25-selskab holder de skindet på næsen ved den daglige, store handel. Spørgsmålet er, om markedsværdien er ved at være så lav, at de ikke bliver udtaget til ”bruttotruppen” (35 selskaber, hvoraf C25-medlemmerne udvælges).
  5. Sydbank har leveret virkelig gode regnskaber, men på samme måde som med andre bankaktier, er investorerne forbeholdne med at købe ind på fremtiden. Det skyldes ikke mindst forventning om rentefald, og den betydning det kan få for udviklingen i nettorenteindtægterne, som har drevet indtjeningsudviklingen det seneste år. Er omsætningen tilstrækkelig stor og konstant?
  6. Torm er i spil. Markedsværdien er tilstrækkelig stor, aktiekapitalen kan frit omsættes, og der er stor, daglig omsætning. Kapitalfonden Oaktree er storaktionær, og hvis Torm kommer ind, er det sandsynligt, at Oaktree vil bruge anledningen til at sælge ud af aktierne, som de ved flere lejligheder har annonceret. Kommer Torm med i indekset?

Kilde: nordnet.dk. Husk, at historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer