Spring til hovedindhold

Hej! Hvad kan vi hjælpe dig med?

Hvad er rebalancering?

Rebalancering benyttes til at balancere risikoen i fx en fond. Man rebalancerer fonde for at sikre, at vægten i fonden forbliver den aftalte vægt.

Når en fond aktivt rebalancerer, betyder det, at fonden holder det risikoniveau, som du har investeret ud fra i begyndelsen.

Din samlede investering i fonden holder sig derfor hele tiden indenfor de aftalte rammer. Ved at investere i en fond med rebalancering skal du altså ikke løbende holde øje med, at de aftalte rammer bliver overholdt, da fordelingen mellem aktier og obligationer i din investering forbliver som aftalt.

Det er ikke sikkert, at der dagligt bliver rebalanceret i den fond, du investerer i. Rebalanceringen kan ske hver uge eller hver måned. Det betyder, at vægten i fonden kan være anderledes i en periode, men risikoniveauet vil altid rebalanceres tilbage til udgangspunktet.Formålet med at rebalancere er ikke at opnå større gevinst, eller undgå tab i en portefølje, men at sikre at investeringerne følger den planlagte strategi og risikoprofil.

Eksempel på rebalancering:

Vi tager udgangspunkt i en fiktiv fond, som følgende fordeling: 50% aktier og 50% obligationer. Fonden rebalancerer hver måned.
Fonden har frem til den 10. i måneden oplevet en meget positiv vækst på aktiemarkedet, og obligationsmarkedet har forholdt sig passivt. Vægten mellem aktier og obligationer er derfor skiftet til 65% aktier og 35% obligationer. Fonden bliver ikke rebalanceret den 10. måneden, da fonden først rebalancerer ved månedsskiftet.

Værdien af aktierne er altså steget, mens værdien af obligationerne er den samme.

Den 20. i måneden er vægten skiftet igen. Obligationsmarkedet er steget markant i værdi, og aktiemarkedet er faldet. Dette efterlader en ny fordelingen i fonden på 45% aktier og 55% obligationer. Fonden rebalancerer igen ikke, da det kun er den 20. i måneden.
Vægten i fonden forbliver den samme frem til månedsskiftet, og ved månedsskiftet rebalancerer fonden. Herved sælges der ud af obligationsbeholdningen og købt op i aktiebeholdningen. Balancen er nu tilbage på det aftalte niveau: 50% aktier og 50% obligationer. Risikoniveauet er nu det samme, som da du købte fonden.

Fik du svar på dit spørgsmål?

Tilbage