Spring til hovedindhold

2 uger med Trump har ikke gjort investorerne meget klogere

Den finansielle verden har nu i 2 uger forsøgt at blive klog(ere) på Donald Trump. Der har været meget røg, men noget mindre ild. Indtil videre har investorerne fortsat tiltro til at Trump bliver en aktie-mæssig medspiller i 2017, men i baghovedet lurer det ukendte.

Dow passerer 20000

Der gik ikke længe efter at Dow Jones havde passeret 20.000, før der kom en lykønskning fra Det Hvide Hus til investorerne. På Trumpsk sprog var det indforstået at de sidste meter, som han skubbede indekset over stregen og i den rigtige retning, var større, end man matematisk kunne regne sig frem til.

Uanset hvem der skal have æren for de første 19200 point og de sidste 800, er det et faktum at investorerne fortsat har tillid til at Donald Trumps pro USA vækst kan være en aktiemæssig medspiller. Så længe det forholder sig sådan, er der gode muligheder for at aktier vil forblive et bedre investeringsvalg end obligationer i 2017.

Mere røg end ild

Investorerne er forberedte på lidt af hver. Indtil videre har bl.a. bilfabrikkerne, mexicanerne og medicinalselskaberne været nogle af dem som har fået et svirp med Trumps retorik. Det umiddelbare indtryk er, at den amerikanske præsident på den ene side er godt i gang med at indfri sine valgløfter. Samtidig viser udviklingen også, at det i et vist omfang handler mere om markere særstandpunkter, end at der sker revolutioner. Der er mere røg end der har været ild.

Investorerne kan med fordel holde et vågent øje med nøgletallene. Ikke nødvendigvis aktuelt, men især om de tillidsindikatorer, som viser en vækst som ligger milevidt fra de aktuelle tal, bliver omsat til vækstmæssig virkelighed?

Hold øje med USD og renter

Blandt de ting som investorerne bl.a. bør fokusere på, tænker jeg overordnet ikke mindst på:

  • Får Trump held med at sine beskyldninger om at Europa og specifikt Tyskland manipulerer EUR ned? Trumps reelle agenda er at svække USD, men det vil næppe ske?
  • Renterne danser på stedet. Hvis investorerne skal forblive væksttro mod Trump, skal vi inden længe begynde at se stigende 10 årige renter. Måske kommer det når/hvis FED hæver næste gang i marts måned?

Aktier fremfor obligationer

I et scenarie hvor den globale økonomi er i fremdrift; hvor der har været et moderat opsving i en længere periode, hvor inflationsforventningerne er på vej op og hvor renterne bør ligge noget højere om 1 års tid, har investorerne reelt nemt ved at holde fast i deres aktier. Stigende renter er lig med faldende obligationskurser, og det er ikke svært at forestille sig at en investering i statsobligationer i 2017 ikke kommer til at give noget særligt i afkast.

Renterne er for lave

Renterne er på ene side tilpas lave til, at stigende renter ikke i første omgang vil gå ud over at aktieopturen kan fortsætte. På den anden side er der en risiko for at økonomien er blevet meget mere rentefølsom over de seneste årtier i takt med forbrugere i takt med et 30 års rentefald har øget gældsætningen ganske dramatisk.

Hold øje med Trump og rente- og USD udviklingen. Det gør investorerne.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer