Spring til hovedindhold

2013 – et år med muligheder og risici

Her ved indgangen til 2013 synes der at være en udbredt holdning blandt porteføljeforvaltere og analytikere om, at 2013 bliver et godt år for aktierne. Nu er vi godt nok kommet to år længere frem i bestræbelserne på at løse finans- og gældskrisen, men ellers bringer denne enighed mine tanker tilbage til indgangen til 2011. Dengang var næsten alle enige om, at aktierne skulle stige 15 % i 2011. Realiteternes verden var noget anderledes, og året endte med ca. 15 % men med negativt fortegn.

Når mange er enige om det samme, så bliver jeg påpasselig. Det betyder nemlig ofte, at investorerne allerede har positioneret sig herefter. Her ved indgangen til 2013 synes det dog ikke at være tilfældet. Min fornemmelse er, at mange ikke er fuldt investeret i aktier på grund af usikkerhed omkring vejen frem for verdens økonomier. Der er altså masser af købere på sidelinjen. Et andet forhold der også taler for, at mange investorer slet ikke har den ”normale” andel af aktier er, at omsætningen på aktiebørserne i 2012 har været bemærkelsesværdig lav. Den lave omsætning tæller i min karakterbog både som en god og en negativ ting. Det gode er, at mange som nævnt har masser af likvider gemt som er klar til at blive kastet ind på markedet. Det negative er, at lav omsætning på børserne er et faresignal.

Hvad der for 2013 ender med at sejre er for mig at se usikkert. Det kan ende med at blive et godt aktieår, men odds for det modsatte er lige så store. Det der i det lange løb skal sikre en korrekt prisfastsættelse på aktierne er vækst. I 2012 har vi set en forbedring af bundlinjerne hos de børsnoterede selskaber, men det skyldes primært besparelser – ikke at der har været nævneværdig vækst på toplinjen. Analytikerne kræver konstant vækst, og det kan blive vanskeligt for virksomhederne at forbedre bundlinjen yderligere i 2013 uden at omsætningen også følger med op. Hvor skal væksten for alvor komme fra? Ikke Europa i hvert fald.

På kort sigt skal de amerikanske politikere have løst Fiscal Cliff problematikken i USA. Det skal nok lykkes. Men spørgsmålet er, hvordan investorerne vil reagere, når en aftale kommer på plads? Forventningens glæde er oftest den største. Uanset en aftale eller ej, så er USA på længere sigt nødt til at bremse op for at begrænse landets store nationale underskud.

For mig at se går vi et udfordrende nyt år i møde. Der er mange muligheder og risici. Min strategi vil være kortsigtet, dvs. opsamling ved store dyk og salg når en tilpas stor gevinst måtte forekomme.

Det kunne være spændende at læse, hvordan brugerne på Nordnetbloggen ser på aktiernes muligheder i 2013.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer