Spring til hovedindhold

5 år med officielle FED 0-renter – er der noget at fejre?

På sit sidste officielle FED møde i 2008, nærmere bestemt tirsdag den 16/12 2008, annoncerede FED at deres nye officielle rentemål og dermed de officielle satser blev sænket til intervallet 0-0,25. Tiden med ”0-renter” var begyndt og ”alle mand ved de pengepolitiske pumper” blev det nye stimulansmæssige mantra. I dag er dagen, hvor 0-renterne kan ”fejre” 5 års fødselsdag. Om der er noget at fejre afhænger af hvem man spørger. Aktieinvestorerne og virksomhederne er dog ikke i tvivl. Fødselsdagen er i høj grad værd at højtideligholde.

Efteråret 2008 – i orkanens finansielle øje

Det er nu 5 år siden at verden befandt sig i den finansielle undtagelsestilstand. 3 måneder efter at Lehman Brothers var gået ned den skæbnesvangre mandag den 15/9 med de dønninger og efterdønninger som det skabte både på de finansielle markeder og i realøkonomien. Det var i det scenarie, at FED besluttede at der i ”usædvanlige” tider var brug for ”usædvanlige indgreb” og politikker. Det var dengang renten blev banket ned i 0.

Stimulanserne gjorde forskellen

Det kan måske for nogen lyde lidt mærkeligt med det som vi ser i dag: At der var en reel risiko for at den verden som vi opfatter i dag, skulle have en helt anden verdensorden. Ikke desto mindre var der mange som var af den opfattelse at vi var på vej mod en finansiel sammen- og nedsmeltning med de konsekvenser, det kunne have.

12 måneders undtagelsestilstand

Man kan sammenligne det lidt med sidste uges storm og efterfølgende stormflod. Mens stormen rasede og alle kunne se problemerne, virker det entydigt rigtigt at være i alarmberedskab. Efter stormen og forudsat at man ikke bor i et af de katastrofeområder, hvor vandet fortsat hærger, er det måske en anelse vanskeligt at sætte sig ind i, hvor meget skade vinden kan og kunne forsage.

På samme måde gjaldt det i undtagelsesdagene på de finansielle markeder. Forskellen var at det begyndte at blæse op i efteråret 2007. Vindhastighederne tiltog i foråret 2008 med krakket i den amerikanske investeringsbank Bear Sterns i marts. Hastigheden opgraderet til orkanstyrke den 15/9 med Lehman Brothers hændelsen og stormen varede til 6./9. marts 2009, hvor vinden begyndte at løje af. 12-18 måneder med et konstant højt beredskab tærede på ressourcerne.

FED gjorde forskellen

FED viste igen at de er den ledetråd som andre og ikke mindst centralbankerne følger. Selv om subprime belåningen havde sit udspring i USA, var det ikke mindst takket være den massive stimulans på flere punkter (rekapitalisering af banker, adgang til likviditet, 0-renter, etc.) som medvirkede til trods alt at få økonomien til at lande på benene igen.

Sidenhen kom de kvantitative lempelser – opkøb af statsobligationer, som efterfølgende er blevet mere eller mindre kopieret af Bank of England og Bank of Japan og i et vist omfang også har inspireret ECB til en mere dueagtig indstilling til stimulanser for at bringe tingene på ret køl igen.

Aktier fra halvering til fordobling

Under stormens rasen faldt aktierne som en sten. Udgangspunktet var taknemmeligt eller måske skulle man snarere sige utaknemmeligt. Forude var gået 4 år fra 2003-2007 med en kinesisk vækstmaskine i topform, den bedste sammenhængende vækstperiode for den globale økonomi i 25 år og en risikopræmie og –fornemmelse, som skrabede bunden.

På den baggrund var ”højt at flyve dybt at falde” mindre overraskende. Under alle omstændigheder var der en række aktieindeks som blev halverede på få kvartaler. Mange selskaber bukkede under og derudover var det blandt de bæredygtige selskaber ikke usædvanligt med kursfald på 70 % eller mere.

På den baggrund er det ikke så underligt at efter en halvering kan der komme en fordobling. Investeringsmatematikken tilsiger at hvis aktierne er faldet med 50 %, kræver det netop en 100 % stigning for at komme tilbage til ”start”.

Investorerne fejrer dagen

Efter 5 år med ”0” renter fra FED og massive stimulanser fra andre centralbanker, kan vi i økonomien se tilbage på en tid, som forhåbentlig ikke kommer igen. Hvis man spørger investorerne er der meget at takke FED og andre for isoleret set i forhold til de lave renter. Investorerne har derfor god grund til at højtideligholde dagen og sende en venlig tanke til FED for deres indsats og den finansielle nødhjælp.

 

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer