Spring til hovedindhold

Aktiebarometer på stille glidebane

 AktieBarometeret fortsætter med at vise klare svaghedstegn, og i denne opdatering falder den samlede score fra minus 0,5 til minus 0,7 i det samlede udfaldsrum mellem minus to og plus to.

Ligesom ved opdateringen af barometeret for en uge siden ligger det vigtige amerikanske S&P 500 indeks lige over 50 dages glidende gennemsnit, og der blev testet for anden gang onsdag i den forgangne uge.

Den 10 årige amerikanske statsrente holder sig på det nye højere leje, hvorved der er indtruffet en rentestigning på nogle få uger fra 1,6 % til 2,2 %, hvilket må anses for at være ret dramatisk. Samtidig holder nervøsitetsindikatoren VIX sig i det røde felt, og derfor kan man ikke sige, at der er endnu er faldet ro på markederne.

Stor usikkerhed i VIX

Når der denne gang er grund til særlig nervøsitet er det også fordi VIX aktuelt viser større usikkerhed end det er set i hele 2012 og 2013. Kun to gange tidligere er VIX gået over 50 dages glidende gennemsnit, og begge gange – i henholdsvis maj 2012 og december 2012 har der faldet ro på igen indenfor to uger.

Det er ikke tilfældet denne gang, hvor VIX har ligget over det mellemlange glidende gennemsnit i nu tre uger. Hvis vi ikke i denne uge kommer tilbage til en ”ro-på”- situation, kan det være starten på noget langt værre.

Selvforstærkende nedtur

Vi ser flere risici hobe sig op, som kan give en selvforstærkende nedtur på aktiemarkederne:

For det første yderligere stigninger i de lange obligationsrenter, som følge af forventninger om opbremsning i den amerikanske QE, samt den tyske forbundsdomstols blokering af fortsatte obligationsopkøb fra den europæiske centralbank.

For det andet den stadig svagere europæiske økonomi, som kan forværres yderligere af en synkron økonomisk opbremsning i Kina og USA (se makrokommentar). Det kinesiske SSE indeks synes nu at være ude i et frit fald, og containerraterne har nået det laveste niveau siden eftersommeren 2011.

Endelig er der igen stigende finansiel nervøsitet på det europæiske finansmarked. Eksempelvis er renten på spanske statsobligationer den seneste halvanden måned steget fra 4,0 til 4,6 %.

Bundlinjen er dog, at så længe centralbankerne fortsætter pengeudpumpningen kan alt ske, og der er gode muligheder for, at rigeligheden af likviditet igen vil trække aktierne opad. Vi ser et brud op gennem 1.640-1.650 som et afgørende signal på, at aktiemarkederne igen er parate til at afprøve nye toppe.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer