Spring til hovedindhold

Stor efterspørgsel på solenergi: Analyse af branchen og Canadian Solar

Prisen på solenergi er faldet, og efterspørgslen er eksploderet. Canadian Solar er en af de helt store spillere. Se aktieanalytiker Thorleif Jacksons analyse af selskabet og de andre producenter på markedet.

Solenergi er nu den billigste energiform i verden. Efterspørgslen eksploderer, og det canadiske selskab Canadian Solar er en af vinderne i kapløbet om at sænke priserne og undgå konkurs. Alligevel er aktien prissat med en overraskende stor rabat på 61-83% i forhold til de underliggende værdier. Jeg har beregnet nøgletal for 10 børsnoterede solpanelproducenter.

Prisen på solenergi er faldet fra 77 $/watt i 1977 til 4 $/watt i 2008 og 0,2 $/watt i 2024. Prisen er nu så lav, at solenergi er verdens billigste energiform. De faldende priser har fået efterspørgslen til at eksplodere. Verdensmarkedet for solenergi er således 10-doblet på 10 år, jf. nedenstående figur fra Canadian Solars seneste investorpræsentation.

Kilde: Investorpræsentation Canadian Solar, marts 2024.

Som det fremgår, er efterspørgslen øget fra 41 GW i 2013 til 444 GW i 2023, svarende til gennemsnitlig vækst på 27% p.a. Verdensmarkedet for solpaneler forventes at vokse ca. 29% fra 444 GW i 2023 til 574 GW i 2024. Og markedet forventes pt. fordoblet over de næste syv år. Men pas på med at handle ud fra den slags fremskrivninger. Ingen kender fremtiden, og ingen har været gode til at forudsige den historiske udvikling.

Få giganter dækker 80% af markedet

De faldende priser har også medført en hæsblæsende konkurrence mellem PV-producenterne, hvor de fleste selskaber er gået fallit eller har opgivet kampen. Tilbage står blot 7-8 gigantiske selskaber, der tilsammen dækker mere end 80% af markedet.De fem største selskaber er kinesiske, herunder kendte navne som Jinko Solar, Trina Solar og JA Solar. Kun to vestlige selskaber er endnu med i konkurrencen, nemlig canadiske Canadian Solar og amerikanske First Solar.

Jeg har i juni 2022 købt Canadian Solar til min modelportefølje hos Nordnet. Jeg vil i nærværende artikel beskrive selskabet nærmere og præsentere nøgletal for de øvrige førende aktører.

Canadian Solar: Verdens 6. største producent

Canadian Solar er i dag verdens sjette største producent af PV-solpaneler. Selskabets produktion/salg er mere end 150-doblet fra 0,2 GW i 2008 til 31 GW i 2023, og selskabets markedsandele er vokset jævnt fra ca. 3% i 2008 til ca. 8% i 2023. Se nedenstående figur fra Canadian Solars seneste investorpræsentation:

Kilde: Investorpræsentation Canadian Solar, marts 2024.

I 2024 forventer selskabet vækst på yderligere 35-52% til 42-47 GW. Canadian Solar forventer dermed at vokse lidt hurtigere end markedet, også i 2024, og selskabet forventer at øge markedsandelen yderligere i fremtiden.

Forklaringen er konkurrencesituationen, hvor de største producenter har alle fordelene. De mindre producenter er urentable og mister markedsandele, mens de største producenter har let ved at rejse kapital og ekspandere.Som det også fremgår, er Canadian Solars salg godt fordelt geografisk. Kina er det største marked med 28%, efterfulgt af Europa, Mellemøsten og Afrika (EMEA) med 25%, Nordamerika med 22% og Sydamerika med 13%. Ingen konkurrenter har en ligeså god geografisk fordeling.

Udover en stærk position inden for produktion og salg af solpaneler, har Canadian Solar også en stærk markedsposition inden for industribatterier eller energilagring til solparker. Mange solparker sælges i dag med tilhørende batterier, så energien kan aftappes med op til fem timers forsinkelse. Det giver god mening, da energien typisk produceres midt på dagen, men hovedsageligt forbruges om eftermiddagen og aftenen.

Indtjening pr. aktie

Canadian Solars indtjening pr. aktie (EPS udvandet) er øget fra 0,63 USD i 2013 til 3,87 USD i 2023, svarende til gennemsnitlig vækst på 20% p.a.:

Kilde: Yahoo! Finance. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast.

Markedet forventer, at EPS falder til 3,53 USD i 2024 og stiger til 5,17 USD i 2025. Forventningerne svarer til fornyet vækst på 15,6% p.a. fra 2023 til 2025.

Kursudvikling siden børsnotering

Canadian Solar blev børsnoteret på Nasdaq i New York i efteråret 2006 i kurs 15 USD. Du kan se kursudviklingen siden november 2006 i figuren nedenfor:

Kilde: Yahoo! Finance. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Periode fra december 2005.

Som det fremgår, er kursen opgjort til 14,96 USD pr. 24. april 2024. Kursen er altså ikke steget det mindste siden børsnoteringen, selvom resultaterne har været gode. Eksempelvis er selskabets indre værdi pr. aktie vokset fra 4,14 USD i december 2006 til 38,76 USD i december 2023, svarende til gennemsnitlig vækst på 14,1% p.a. Med kurs 14,96 USD har Canadian Solar en børsværdi på blot 6,9 mia. kr.

Prissat med rabat?

Canadian Solar har to store datterselskaber. Det største datterselskab, CSI Solar, producerer solpaneler og energilagringssystemer. CSI Solar blev separat børsnoteret i Shanghai i juni 2023, hvor selskabet rejste ca. 950 mio. USD. CSI Solars børsværdi var 41,7 mia. kroner pr. 24. april 2024. Canadian Solar ejer efter børsnoteringen fortsat 62% af CSI Solar. Børsværdien af Canadian Solars aktier i CSI Solar kan dermed beregnes til ca. 26 mia. kroner.

Det andet datterselskab, der hedder Recurrent Energy, udvikler og ejer solparker. Selskabet fungerer derved som kunde i forhold til CSI Solar. Blackrock har i foråret 2024 købt 20% af Recurrent Energy for 500 mio. USD i en privat handel. Recurrent Energys markedsværdi kan dermed løst sættes til 2.500 mio. USD eller ca. 17,5 mia. kroner. Canadian Solar ejer fortsat 80% af selskabet. Handelsværdien af Canadian Solars aktier i Recurrent Energy kan dermed estimeres til ca. 14 mia. kr.

Canadian Solars datterselskaber har således tilsammen en handelsværdi eller Net Asset Value (NAV) på ca. 40 mia. kroner (26 mia. kr. + 14 mia. kr.). Selskabets egenkapital er senest opgjort til 2,6 mia. USD eller 18,2 mia. kr.

Til sammenligning er Canadian Solars børsværdi blot 6,9 mia. kr. Canadian Solar er aktuelt vurderet svarende til K/I=0,39 (kurs/indre værdi) og K/NAV=0,17. Selskabet er med andre ord prissat med 61-83% rabat i forhold til de underliggende værdier i selskabet i form af egenkapital (indre værdi) eller markedsværdi af datterselskaberne (NAV).

Jeg synes, at Canadian Solars historiske resultater er overbevisende, og jeg forventer tilsvarende gode resultater i fremtiden. Jeg ser Canadian Solar som en branchevinder inden for et forretningsområde, der må forventes at vokse kraftigt mange årtier endnu. Hvad forventer du?

Nøgletal for 10 børsnoterede producenter

Jeg har beregnet nøgletal for Canadian Solar og selskabets børsnoterede konkurrenter, jf. nedenstående tabel.

Kilde: Yahoo! Finance og MarketScreener. Data pr. 24. april 2024. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast.

Seks af aktierne er markeret med rød skrift. Det betyder, at de er børsnoteret i Kina og ikke kan købes af vestlige investorer. De fire selskaber med sort skrift kan købes via Nordnets handelsplatform.

JinkoSolar Holding, Kina

Kina udgjorde i 2022 42% af salget, mens Europa stod for 24%. JinkoSolar Holding er ligesom Canadian Solar børsnoteret på Nasdaq. Og ligesom Canadian Solar har Jinko børsnoteret sit største datterselskab i Shanghai. JinkoSolar Holding ejer fortsat 58,6% af datterselskabet Jinko Solar, der har en børsværdi på 73,1 mia. kr. JinkoSolar Holdings aktier i datterselskabet har dermed en børsværdi af 42,8 mia. kr. (NAV). Da moderselskabet JinkoSolar Holding ”kun” har en børsværdi på 8,35 mia. kr., kan NAV-rabatten beregnes til 80%, altså omtrent samme NAV-rabat som Canadian Solar. Jeg tror, at den ekstreme rabat på Canadian Solar og JinkoSolar skyldes, at kinesiske aktier er oversolgt for tiden, selvom Canadian Solar strengt taget ikke er kinesisk.

JinkoSolar Holding har for nylig lanceret et aktietilbagekøbsprogram og annonceret et pænt udbytte. Udbyttet på 1,6 USD giver et direkte udbytteafkast på 6,5%. Disse aktionærvenlige tiltag fra Jinkos side bør med tiden medvirke til at indsnævre rabatten. Man kan håbe, Canadian Solar vil følge Jinkos eksempel og lancere udbytte og aktietilbagekøb.

First Solar, USA

First Solars historiske resultater er skuffende med lav indtjening og tabte markedsandele. Alligevel handles aktien fortsat i relativ høj kurs. Jeg synes ikke, den høje børsværdi og de relativt høje multipler er berettiget. Jeg gætter på, at First Solar-aktien vil underperforme i forhold til Jinko Solar og Canadian Solar i de kommende år.

Sunpower, USA

Dette selskab er 70% ejet af olieselskabet Total Energy. Selskabet har skuffet vedvarende og konsekvent og overlever udelukkende, fordi Total Energy holder det i live.

Hvad mener du om Canadian Solar og de øvrige solcelleproducenter?

Dette er ikke en købsanbefaling. Kursen på de nævnte aktier kan både stige og falde. Læseren anbefales selv at lave supplerende analyser. Du er som læser selv ansvarlig for dine investeringsbeslutninger.

Thorleif Jackson ejer aktier i Canadian Solar, der også indgår i hans modelportefølje hos Nordnet.

Dette materiale er udarbejdet af Thorleif Jackson og indeholder information, der kan anses for at være en investeringsanbefaling i henhold til Markedsmisbrugsforordningen (Europa-Parlamentets og Rådets forordning 596/2014), dvs. information som anbefaler eller foreslår en investeringsstrategi. Nordnet Bank, filial af Nordnet Bank AB, Sverige (Nordnet), har ikke deltaget i udarbejdelsen, gennemgået eller foretaget ændringer i materialet. Thorleif Jackson har ansvaret for materialets indhold, og at det lever op til gældende lovgivning og regler.

Materialet har ikke været forelagt de omtalte selskaber.

Dette materiale blev offentliggjort første gang den 26. april 2024 kl. 08:30.

Indholdet i dette materiale udgør ikke personlig investeringsrådgivning. Det er vigtigt, at du som investor træffer dine investeringsbeslutninger ud fra din egen vurdering af information fra forskellige kilder. Nordnet påtager sig intet ansvar for direkte eller indirekte tab som følge af brug af information fra dette materiale. Materialet må ikke gengives uden Nordnets udtrykkelige samtykke.

Thorleif Jackson modtager honorar fra Nordnet. Honoraret er aftalt på forhånd og er ikke afhængig af materialets indhold eller de virksomheder, som er omtalt heri.

Det kan forekomme, at Nordnet har positioner i værdipapirer, der omtales i materialet. En sådan beholdning er da alene af administrative hensyn og uden fortjeneste for Nordnet.

Nordnet er under tilsyn af Finansinspektionen i Sverige og det danske Finanstilsyn.

Der er altid en risiko forbundet med at investere. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
13 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Chr
Chr
2024-05-03 10:28

Tak for god og spændende analyse. Jeg har købt til kurs 16 udfra anbefalingen. Bemærk også at børsværdien kun er en 1/3 af egenkapitalen. Value for money.

Rasmus
Rasmus
2024-05-01 15:30

@ Thorleif Tak for endnu en interessant analyse og artikel. Jeg har også selv en lille high-risk position i CS, så jeg er også spændt på at se hvilken vej det går, velvidende at det er en aktie hvor der er højere risiko for at den går i nul end mange af dem herovre. @ Claus Jeg er nysgerrig efter at vide hvad du mener med at Blackrock “foretrækker” FSLR, har du læst det et sted og vil du i så fald dele hvor ? Umiddelbart kan jeg kun se at de har cirka 10% af MarketCap i dem begge,… Læs mere

Claus
Claus
2024-04-30 08:20

Hej Thorleif, tak for dit fine indspark som jeg altid følger, men jeg synes du kom lidt hurtigt forbi din “analyse” af First Solar (FSLR). Du skriver at de historiske resultater på FSLR har været skuffende, måske – men de har dog leveret højere end markedets forventninger på EPS de 3 seneste kvartaler – modsat CSIQ. Forventning til FSLR stigning i omsætning næste år er 24,6%. (CSIQ er 17,6%). Men FSLR Operating Margin er 33% vs CSIQ på 1%. Du skriver at PE er høj, synes faktisk ikke en PE på 23x er høj for en gældsfri vækst aktie –… Læs mere

Stig højlund
Stig højlund
2024-04-29 22:08

Udmærket analyse, men husk at ved køb af højtforgældede Kinesiske aktier løber man en noget større risiko end ved at købe et gældsfrit USA selskab. Ifølge Gurufocus er CSIQ i danger zone: Canadian Solar has a Altman Z-Score of 1.07, indicating it is in Distress Zones. This implies bankrupcy possibility in the next two years. Net Cash Per Share -$23.51. Share price 16,3. Dårlig erfaring med /Avoid >1: CSIQ Debt / Equity1.75. Kortsigtet er en Quick Ratio >1 at foretrække. CSIQ har 0.74. Dårlig erfaring med/ Avoid >20%: Owned by Insiders (%)29.60%. Dårlig erfaring med /Avoid Mostly NegativFree Cash Flow… Læs mere

Mogens
Mogens
2024-04-29 21:57

Canadian Solars salg er godt fordelt geografisk. Kina er det største marked med 28%“. Hvad er scenariet når Kinas magtglade præsident Xi overfalder Taiwan om nogle år?

Jimmy
Jimmy
2024-04-26 14:44

Hej Thorleif
tak for endnu en god analyse.
kender du Solaredge technologies og Enphase energy?
og hvad er din mening om disse.
på forhånd tak.

Jens frost
Jens frost
2024-04-26 11:49

Er der ikke et eller andet med kinesiske papirer for tiden? Canadian Solar er vel grundlæggende kinesisk… markedet må vide noget.

Daniel
Daniel
2024-04-26 10:30

Tak for en god analyse og generelt for at offentligøre gode og gennemarbejdede analyser.

Du kom ikke så meget ind på, hvorfor aktien er prissat med så stor en rabat relativt til industrigruppen.

Sven Carlin offentliggjorde en analyse af aktien for 6 måneder, hvor han blandt andet var inde på potentielle interessekonflikter i selskabet, lave marginer i industrien og at selskabet ikke rigtig returnerer kapital i stort omfang til investorerne.

Hvordan ser du på risikoen i selskabet?

T.o. Jeg er også investeret i aktien.