Spring til hovedindhold

Aktier/renter: Er din portefølje forberedt på negative indtjeningsrevisioner?

Mens de fleste investorøjne holdt skarpt øje med den amerikanske jobrapport i fredags, kom der lidt senere et nøgletal som var langt vigtigere. ISM service viser den svaghed, som de fleste har ventet på. Husk beskyttelsesbriller til din portefølje.

Mens de fleste investorøjne holdt skarpt øje med den amerikanske jobrapport i fredags, kom der lidt senere et nøgletal som var langt vigtigere. ISM service viser den svaghed, som de fleste har ventet på. Husk beskyttelsesbriller til din portefølje

 • Den amerikanske jobrapport var overordnet set en lidt blandet ”fornøjelse”. Det var formentlig også derfor aktierne og renterne umiddelbart efter offentliggørelsen trådte vande, uden nogen entydig og klar retning.
 • Beskæftigelsen var højere end ventet (223.000 vs. ca. 200.000). Arbejdsløsheden blev på 3,5% (forventet 3,7%), men samtidig var lønvæksten på 4,6% år/år noget lavere end forventet (5%).
 • Jobrapporten strittede altså til alle sider. Flere i job og lavere arbejdsløshedsprocent, men lønvæksten overraskende lav.
 • Det som reelt gjorde forskellen og udslaget; som fik renterne til at falde og trak aktierne i solidt plus var ISM, service som kom senere fredag.
 • ISM service kom med 49,6 ud dramatisk under det forventede (55,0) og 56,5 i november.
 • Det var første gang i 30 måneder (siden maj 2020), at tallet var under 50, som er skillelinjen mellem aftagende og tiltagende aktivitet. Et tal under 50 er dog ikke lig med recession. Her ligger niveauet ”i starten af 40’erne” (ikke et fast og eksakt tal, men niveau).
 • Det som investorerne hæfter sig ved er 1) bevægelse/hastighed/retning; 2) at underkomponenten ”nye ordrer” kom ud på 45,2, og at 3) beskæftigelseskomponenten var under 50 (49,8).
 • Beskæftigelsesudviklingen er notorisk bagefter økonomien med et antal måneder/kvartaler. Mens vi stadig ser en positiv beskæftigelsesudvikling i USA, jævnfør figur 1, er tendensen nedadgående. Når beskæftigelsen stadig stiger skyldes det formentlig at økonomien i 2022 har været så brandvarm, at det tager tid at slukke en ild.
 • Investorerne har løbende indregnet, at Federal Reserve bekæmper inflationen; at de vil vinde den kamp og at det blot er et spørgsmål om tid før renterne igen bliver sat ned for at modvirke en massiv økonomisk svækkelse og recession. Det viser rentestrukturen, figur 2.

Svage(re) tal er formentlig godt, skidt og så godt igen

 • Investorerne reagerede med den ventede ”automatreaktion” på de svagere nøgletal i ISM. Renterne dykker og trækker aktierne med op. Investorerne begynder at indregne, at der kun går nogle måneder/kvartaler, før Federal Reserve kan se, at de er nødsaget til at ændre deres pengepolitik for at undgå en massiv recession.
 • På kort sigt er reaktionen forståelig. Alting foregår dog ikke i en lige linje. Den gode udvikling kan vare lidt endnu, men inden længe vil investorerne begynde at fornemme, at svagere nøgletal kan betyde, at selskabernes indtjeningsforventninger skal nedjusteres og formentlig/desværre i større omfang end hvad der aktuelt er konsensus.
 • I et sådant scenarie er der formentlig 3 tempi. 1) Der hvor vi er nu. Lavere renter giver en aktiestødpude. 2) Tiden derefter – det kunne være februar-april skal indtjeningsforventningerne nedjusteres, hvis ISM nøgletallet var mere end blot en enlig svale. 1. kvartalsresultaterne og den efterfølgende guidance for den resterende del af 2023 kan aktuelt være et estimat for den periode. I den fase kan aktierne komme under pres, og i ”tilpasningsperioden” vil lavere forventede renter virke som stødpude, men næppe være tilstrækkelig til at undgå aktiefald. Her er det vigtigt at søge porteføljebeskyttelse – at stressteste din beholdning, være investeringsdefensiv og kun øge den cykliske eksponering i selskaber, som allerede har en meget lav prisfastsættelse, og hvor indtjeningsforventningerne allerede er blevet tilpasset en periode med lavere vækst. 3) Når vi kommer til sommer, er det i det her scenarie sandsynligt, at indtjeningsforventningerne er blevet tilpasset, markedsrenterne faldet og investorerne begyndt at indstille sig på centralbanker, som i slutningen af året kan sænke deres renter.

Næste stop: Inflationsrapport på torsdag

På torsdag den 12/1, kommer den næste opgørelse over inflationsudviklingen i USA for december. Tilsammen med ISM service og jobrapporten giver det nye investeringsimpulser. At økonomien er på vej til afkøling, at inflationen har toppet, og at arbejdsmarkedet formentlig er mindst 6 måneder bagefter, er investorerne formentlig mindre uenige om.

Figur 1: Udvikling i beskæftigelse udenfor landbrug, USA, 2022

Kilde: https://tradingeconomics.com/united-states/non-farm-payrolls

Figur 2: USA rentekurve per 6/1 2023

Kilde: https://www.ustreasuryyieldcurve.com/

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer