Spring til hovedindhold

Brexit – Tumult venter og hvad så derefter?

Briterne har givet Europa et mistillidsvotum, som investorerne kommer til at mærke. Jeg troede på at et “stay” i sidste ende ville være resultatet, men jeg tog fejl. Her er i oversigtsform lidt af det som venter dig som investor. Alle talangivelser per kl. ca. 08.40 fredag morgen:

  • Det britiske pund falder med 5 % overfor EUR og danske kroner. Da USD samtidig stiger med i underkanten af 3 %, svarer det til en samlet effekt på GBP/USD på ca. 8 %
  • Engelske aktier indikeres 7-9 % ned.
  • Europæiske og dermed også danske aktier må forventes at følge den tendens.
  • Finansaktierne bliver generelt hårdt ramt, men også andre selskaber vil falde betydeligt og dramatisk
  • I Asien er der først og fremmest kursfald i Japan. Det skyldes ikke mindst en markant styrkelse af den japanske Yen. Over meget lange perioder har udviklingen været at en stigende JPY har medført et faldende aktiemarked. Sådan er det også idag. En mindre lyst til risiko = Yen stigning

Hvad så nu?

Idag er en dag som først og fremmest vil blive husket for det engelske Brexit. Fornuftsrådet lyder at bevare hovedet koldt, men det er langt lettere sagt end gjort når aktiekurserne med ekstrem fart vender den tunge ende nedad. Her er nogle initielle overvejelser:

  • Det er ikke længere muligt at 2016 ender med kursstigninger. Dertil vil 24/6 blive en for svær forhindring
  • Den amerikanske centralbank, FED kommer ikke med rentestigninger i 2016. Det skyldes usikkerhed, kursfald, styrket USD og at USD/faldende oliepriser igen presser den forventede amerikanske inflation ned.
  • Der kan komme opkøbsmuligheder, men pas på. Investorer kan komme i full-scala panik og det vil alt andet lige betyde, at aktiekurser falder noget mere end hvad der ville være tilfældet under normale omstændigheder. Normale omstændigheder er sat ud af kraft idag. Pas på aktieknive som falder fra en stor højde.
  • For investorerne er det fortsat et meget stort “problem” at der ikke er reelle alternativer til aktier. Hvis du leder efter et afkast, er det svært at finde uden for aktierne og det kan være svært nok endda. De tyske 10 årige renter vil idag starte ud med et negativt niveau på 10-15 basispoint. Ved køb af disse obligationer låner du altså den tyske stat penge og betaler samtidig for det over de kommende 10 år. Det er en svær investeringsstørrelse.

Forvent kaos

Fredagen bliver kaotisk. Selv om UK først udtræder af EU om et par år, vil selvstændighedstrangen og ønskerne fra Skotland forvirre og forværre billedet af et Europa i vildrede, hvor forskellen mellem dagligdagen og det som borgerne oplever, ses som meget stor hurdle og udfordring.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer