Spring til hovedindhold

Karakterbogen: Regnskaberne var ikke uden skuffelser

Karakterbogen er landet, og investeringsøkonom Per Hansen uddeler karakterer til de største danske selskaber. Novo Nordisk ligger igen i toppen, mens Mærsk og ISS skraber bunden.

Selskaberne kan i det generelle tilfælde være tilfredse med resultaterne. Regnskaberne var ikke uden mislyde eller skuffelser, men det generelle indtryk var fornuftigt. A.P. Møller sank og ISS havde risikohår i suppen, mens Novo Nordisk igen strålede i karakterbogen. Kapitalanvendelse i form af aktietilbagekøb var et tema, som flere med fordel kan lade sig inspirere af.

Novo Nordisk: Som forventet, godt – 10

Det er svært at blive ved med at finde nye superlativer til Novo Nordisk. Omsætning, indtjening, guidance er indenfor det som man med rette må forvente fra ”ingen over og ingen ved siden af”. Efterfølgende køb af produktionskapacitet fremtidssikrer produktionen og til volumener, som er meget store. Prisfastsættelsen er tilsvarende tårnhøj, men Novo Nordisk bliver ved med at levere og imponere.

Vestas: Møllerne og bundlinjen snurrer igen – 7

Vestas leverede en anelse over det forventede. Ordreindgangen på over 8,2 GW inklusive uannoncerede ordrer på 1,3 GW. EBIT-margin før særlige poster på 4%, var væsentlig bedre end konsensus på 3,1%. For 2024 guider Vestas på linje med forventningerne (omsætning på 16-18 mia. EUR, og EBIT-margin på 4-6% (5,2% forventet).

Vestas gentager deres 2025 målsætning om 10% EBIT-margin og langsigtet ”over 10%”. Den store ordreindgang for 4. kvartal vil først for alvor påvirke regnskabet positivt fra og med 2025 og fremefter. Vestas’ resultater viser markedslederen i en udfordret branche.

Zealand Pharma: Regnskabet helt som forventet et non event – karakter for pipelineudvikling – 7

Zealand Pharma var og er ingen undtagelse. Dagen før kom der en gave til investorerne, da gode fase 2-data mht. fedtlever sendte aktiekursen på himmelfart, med den største endagsstigning på 35%, som jeg kan mindes i indeksets historie tilbage til 1989. Karakteren gives ikke for regnskabet, men for den fremdrift, som selskabet har skabt i sin pipeline.

Pandora: Godt kvartal, men forsigtig guidance – 7

Pandora offentliggjorde tidligt deres 4. kvartalstal, så det mest spændende var deres guidance. Den faldt ud lidt under konsensus, og derfor blev regnskabet ikke et festfyrværkeri med 7,5% vækst (konsensus) og EBITDA-margin på 25,5% (konsensus 26%). Mon ikke Pandora sædvanen tro har meldt forsigtigt ud med mulighed for senere positivt at kunne hæve forventningsbarren?

Genmab: Et lettelsens suk – 7

Blandt sæsonens vindere. Solide resultater fik investorerne til at genoverveje nedturen. Forud for regnskabet havde Genmab været ramt af flere udfordringer. På den ene side har Novo Nordisk spist af investorernes pharma-kroner, og samtidig har den fortsatte nedtur i biotek smittet negativt af.

Danske Bank: 2024-guidance og aktietilbagekøb glæder investorerne – 7

Hvis man kun ser på selve regnskabet, var præstationen fornuftig men ikke til det ekstraordinære. Når investorerne alligevel nærmest kursjublede og sendte aktien massivt op på dagen til kurs 200, skyldes det tilladelsen til et tilbagekøb aktier for 5,5 mia. i tillæg til udbytteudlodning.

I modsætning til andre banker ser Danske Bank ikke en indtjeningsnedgang i 2024 og 2025. Det vidner om stamina; at fremgangen ikke kun er baseret på stigende renter, men også om at Danske Bank er kommet senere i gang med opturen end andre. Et fortjent 7-tal.

Demant: Godt regnskab, stærk guidance og stort aktietilbagekøb – 7

2023-regnskabet var godkendt uden at være prangende. 2024 gudiance stærk og over konsensus og så har Demant genfundet kapitalallokeringsformlen og vil købe egne aktier tilbage for 2 mia. På samme måde som det gav et kursmæssigt rygstød til Carlsberg og Rockwool med ekstra penge til investorerne, er det en god opskrift på en succesformel.

Det er underligt, at stadig alt for mange ikke anvender den nemme genvej til investorerne positive opmærksomhed. Demant forbliver et stærkt selskab. EPOC er stadig et smertensbarn. Selv regnskabet var denne gang ikke til en toppræstation.

Rockwool: Stort aktietilbagekøb er med til at gøre den gode forskel – 7

Rockwool leverer igen en anelse over det guidede og forventede. EBIT-margin på 14,4% i kvartalet er imponerede. Det som nok reelt gør forskellen midt i en svær tid, er Rockwools evne til at manøvrere rundt i en tomgangsperiode samt ikke mindst et stort aktietilbagekøbsprogram på 160 mio. EUR. En rigtig god kapitalanvendelse. For 2024 forventes en EBIT-margin på 13%.

NKT: Fin C-25 debut – 7

Fin debutant som C-25 selskab. Omsætning og indtjening slutter godt af og guidance for 2024 ligger indenfor det forventede. Markedsmulighederne er store og voksende og de kommende år, er der næppe noget som kan afspore behovet for at den strøm som produceres kan transporteres over længere afstand. Et fint 7-tal.

Carlsberg – Styrken ligger i præstationen – 7

Carlsbergs aktiekurs har været behørigt under kurspres de seneste måneder. Den investornervøsitet kan man ikke genfinde i et årsresultat, som var solidt. Gearingen er under målsætning og på trods af geopolitiske fortrædeligheder, giver det Carlsberg den finansielle fleksibilitet til både at investere, udbetale udbytte og købe aktier tilbage, som investorerne synes godt om.

Bavarian Nordic – Mindre binær, mere stabil – 7

Bavarian Nordic er blevet et selskab, som skal sammenlignes med andre selskaber. Stor og voksende omsætning og en indtjeningsmargin, som er fornuftig. Bavarian Nordic er blevet mindre binær, mere forudsigelig og formentlig mere stabil. Når man siger A, siger man også B.

Man skal sammenligne æbler med æbler og pærer med pærer. Bavarian Nordic er først et vaccineselskab mere end biotek. Det giver færre 0/1 oplevelser, men det giver heller ikke mulighed for kursmål, som ikke afspejler en underliggende stabil udvikling.

Coloplast: Lettede investorer får aktien til at lette – 4

Coloplast har de seneste kvartaler leveret for ujævnt. På samme måde som nøden lærer den nøgne kvinde at spinde, var investorerne op til regnskabet nervøse for en gentagelse: Let skuffende tal og høj prisfastsættelse som en dårlig kurscocktail. Skuffelsen udeblev. Godt nok guidede Coloplast den forventede vækst let ned i DKK, men det betyder kun mindre.

Regnskabet var bedre på indtjening og også guidance i lokal valuta lod investorerne komme til den konklusion, at lidt bedre og lidt mere stabile tider er forude. Aktiekursen kom helt op at ringe på dagen. Det skyldes nu nok mere frygt for en ny skuffelse end at tallene i sig selv var meget fremragende. 7 pil ned.

GN Store Nord: Operation tøm varelageret” starter 2024 på en frisk – 4

GN Store Nord leverede som forventet i 4. kvartal på omsætningen, men var noget under på bundlinjen. Cash flow var stærkt på mere end 1 mia. For 2023 har GN Store Nord nået en del strategisk ting, og det år, som startede tumultarisk med eftervirkningerne efter det fejltimede og alt for dyre opkøb af Steelseries, sluttede fordrageligt.

Gælden er nedbragt med 4 mia. efter aktiesalg, salg af selskab i Portugal, ejendomssalg samt operativt cash flow. Udsalg af audio produkter til tilbudspriser, trak marginen ned. Guidance for 2024 er fornuftig og tæt på konsensus. Nu handler det om at levere uden mislyde og uden svinkeærinder.

Nordea: Indtjeningstoppen er passeret og øget kapitalforbrug giver lavere aktietilbagekøb – 4

Nordeas ændring af regnskabsprincipper ”snød” analytikere en anelse. Et resultat under forventet på overfladen var reelt på niveau med forventningerne. Kursfald efter regnskabet skyldes en kombination af at profitabiliteten er toppet i 2023 og at øget kapitalforbrug kan reducere aktietilbagekøbet det kommende år. Langsigtet er målsætningen om 15% egenkapitalforrentning attraktiv.

Jyske Bank: Lav pay-out viser manglende investorfokus – 4

Jyske Bank skylder udbytte og aktietilbagekøb og dermed den gode forklaring. Tallene for 2023 var som forventet og guidet. Udsigten for 2024 ligeså. Målsætningen om at 30% af årets nettoresultat skal sendes tilbage til investorerne som udbytte, skal forstås som en minimumserklæring, men er uanset skuffende. I midtpunktet af deres 64-76 DKK 2024 indtjening per aktie forudsigelse, svarer det til et direkte afkast på ca. 4%. Dermed lægger de sig i bunden.

Novozymes: Sidste dans før fusion let skuffende – 4

Novozymes’ sidste regnskab inden Novonesis tager over, blev en skuffelse på top og bundlinje. Samlet set ikke en stor en af slagsen, men på marginalen lidt under det, som man kunne håbe på. På regnskabsdagen lykkedes det Novozymes at trænge igennem med et budskab om en vækstacceleration i løbet af kvartalet og aktien sluttede dagen i top. Siden indtraf hverdagen igen, og investorerne mangler synergi i det fortsættende Novonesis. Håbet har været stort, men starten har været på det jævne.

DSV: Sidste køretur med topchef var med nedsat hastighed – 4

DSV leverede, ligesom i 3. kvartal, regnskabstal på det jævne på flertallet af parametre. Omsætning, indtjening og guidance var lidt til den ”bløde” side. Spørgsmålet er om DSV er kørt ned i et lidt lavere gear, eller om de guider forsigtigt forud for et spændende 2024, som både ikke mindst byder på udvikling af NEOM-samarbejdet og salgsprocessen med DB Schenker, som må optage pænt meget af ledelsens tid og opmærksomhed. 2 på hinanden 4-taller i 3. og 4. kvartal må være under det som DSV normalt synes er tilfredsstillende.

Tryg – Når det regner på Tryg, bliver aktionærerne våde – 4

Nedbørsmængder og stormskader får kunderne til at kontakte forsikringsselskabet ofte(re). Det bærer resultaterne i Tryg præg af. På trods af udfordringer, modvind og nok at være ked af, er resultaterne fornuftige; dog naturligt uden at komme helt op at ringe. Dna’et i Tryg er fortsat det kvartalsvise udbytte som de styrer sikkert efter.

Ørsted: Ikke værre end frygtet, men heller ikke bedre end ventet – 4

Investorerne var godt og grundigt forberedte på operation ”rent bord” i årets sidste kvartal. Kapitaludvidelsen udeblev; Ørsted trimmer sit investeringsprogram og skrotter udbyttet for 2023, 2024 og 2025. For 2024-2026 regnes med et betydeligt frasalgsprogram af ejerandele i havvindparker. Fremtiden for Ørsted er et mindre, mere fokuseret og mere disciplineret Ørsted. Større personalereduktion. Topchef Mads Nipper har konsolideret sin position efter at bestyrelsesformanden går af. Det kunne have været værre, men også bedre.

A.P. Møller-Mærsk: Investorerne springer skuffede over bord – 02

De leverede regnskabssæsonens skuffende præstation. 4. kvartalstal indenfor skiven, men udsigterne for 2024 gør ondt. Udsigterne er nu engang som de er i en branche præget af fuldkommen konkurrence. Raterne kan blive bedre end frygtet, men de transporterede mængder er under pres. Det ændrer en tur syd om Afrika ikke på. Det 5. aktietilbagekøbsprogram bliver ikke til noget, og det er ikke rettidig aktieomhu og trækker karakteren ned til 02.

ISS: Investorer og spisende gæster kan ikke lide hår i suppen – 02

ISS leverer korrigeret for ekstraordinære poster som forventet. De når en gearing på 2,2, som ligger indenfor targets. De øger udbyttet og starter et aktietilbagekøbsprogram på 1 mia. Fint. Men så kommer der det store MEN! De er uenige med deres storkunde Deutsche Telekom om en kontrakt, og DT tilbageholder dele af betalingen.

Det påvirker cash flow, men ikke forventninger til vækst og margin. Et tribunal skal afgøre sagen i 2025. Det påvirker risikopræmien ekstremt. For økonomien giver jeg 7. For igen at efterlade et hår i suppen og ødelægge den kulinariske oplevelse med risikopræmien, er det et klart -3, som vægter mest. Efter et slag med en tør baguette, følger en tysk risikopåmindelse.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirerDette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
1 Kommentar
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Robert
Robert
2024-02-28 22:03

@Per Hansen

Hej nyder jeres podcast 🙂

Så en lille forespørgsel- kan i skrive den mail du nævnte i dagens afsnit, ind beskrivelsen af afsnittene 🙂

Mvh
Robert