Spring til hovedindhold

Dansk økonomi i bedring – hvilke aktier skal jeg se efter? 2/2

Parcelhusbyggeri på 50 års lavpunkt

I starten af denne uge skrev jeg første indlæg om og gav lidt inspiration til sektorer der kunne tænkes at nyde gavn af en forbedret dansk økonomisk vækstrate. Her følger fortsættelsen og anden del. Du kan se eller gense det første indlæg ved at klikke her.

Faldende ejendomspriser har betydet, at bygge- og anlægsaktiviteten for så vidt angår parcelhuse er gået markant ned. Ikke kun som en konsekvens af de faldende priser, men også på grund af sværere vilkår med hensyn til at få en kreditgodkendelse og ikke mindst, at tiden op til 2007 netop var præget af en betydelig meraktivitet med hensyn til opførelse af parcelhuse. Der var bygget ”på forhånd”

Danmark har ingen børsnoterede ”Home builders”

Siden er markedet for nybyggeri noget nær kollapset. Ejendomsselskaber ligeså og fortidens synder presser sig på. Alligevel er en negativ realrente efter skat så stimulerende, at det vil være realistisk at forvente en bedring i byggeaktiviteten over de kommende år. Udvalgte selskaber, hvis aktiekurs er noget presset, kan komme i fokus på samme måde som de amerikanske ”home builders” har været det det seneste år.

Udfordringen er at der ikke rigtig findes børsnoterede ”home builders”, men i hovedsagen entreprenørselskaber eller leverandører af byggematerialer. Det er det tætteste vi børsnoteringsmæssigt kommer ”Home builders”.

Skepsis er forståelig og naturlig

Det er meget naturligt, hvis investorerne er stærkt skeptiske med hensyn til den fremtidige danske byggeaktivitet. Hvis man skal hente lidt inspiration fra USA kan man jo sige, at stemningen var ultra negativ og en vending meget langt væk for alle de større home builders i 4 på hinanden følgende år. Indtil og med for et år siden. Siden er de i reglen fordoblet eller endda noget mere end det. Måske tjener det som inspiration, at aktiemarkedet vender før konjunkturerne og at vi i Danmark balancerer på noget nær 50 års lavpunkt med hensyn til byggeri af parcelhuse, etc.

Hvad drejer det sig ikke om

Det er vigtigt at lave en skarp adskillelse. Jeg tænker ikke på de ejendomsselskaber, som netop lider under fortidens synder med en gæld som er for stor og obstruerende. Aktiekurserne er faldet og i visse henseender ganske massivt. Gælden og problemerne går dog ikke væk og er ikke noget forbigående fænomen. Det er således ikke tilfældigt, at selskaber som Sjælsø Gruppen har måtte kaste håndklædet.

Danmark er en eksportøkonomi

I hovedsagen er de børsnoterede selskaber med en betydelig hjemmemarkedsfokusering koncentreret om netop Bygge- og anlæg og banker. Det er dem som har problemer, når væksten og kreditlysten og risikovilligheden er lav. Den danske økonomi er i høj grad eksportdrevet, hvor handlen med udlandet udgør mere end 50 % af BNP. Derfor er det i hovedsagen for stort set alle de store børsnoterede selskaber udover bankerne  vigtigere, hvordan væksten er på de store udenlandske eksportmarkeder end hvordan udsigterne er isoleret i Danmark

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
2 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2013-08-16 18:42

Hej Per 🙂 Godt oplæg og interessant emne. Og det er meget “Lars Tvede” af dig at nære så udpræget begejstring for Home Builders omend man kan argumentere for, at det måske er i Emerging Markets og USA, at den største husvækst vil ske (grundet deres befolkningstilvækst og indkomststigning). Men efter nogle år med lav byggeriaktivitet må man næsten forvente, at Danmark også for et godt boost når aviserne skifter til positive historier om økonomien og folk går amok i bying sprees fordi alt nu er godt. Så danske virksomheder rettet mod husbyggeriet er nok heller ikke helt ringe… Jeg… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2013-08-22 20:32

Hej Casper Det her er en af dem som jeg ikke er så stolt over. Jeg har overset din kommentar og spørgsmål. Det beklager jeg. Jeg forsøger at råde bod på det her: Det er ikke for mig muligt i de specifikke tilfælde at anbefale enkelte aktier af lovgivningshensyn. Det har du og andre måske løbende manglet. Jeg har mange og vil gerne give mange ideer. Men det er ikke muligt. Når jeg alligevel har nævnt Vestas, større danske banker, Pandora og APM som nogle men ikke nær alle muligheder, er det eksempler på investeringsmuligheder hvor jeg på investorernes vegne… Læs mere