Spring til hovedindhold

Derfor er det smart at lave en opsparing til vores børn

Dette indlæg er markedsføring.

Hvis vi investerer 6.000 kr., når vores barn bliver født, er pengene, med et gennemsnitligt årligt afkast på 7 pct., vokset til 21.100 kr. når barnet fylder 18 år.

De 6.000 kr. er den årlige grænse, man må indskyde på den traditionelle børneopsparing, som vi kan oprette via egen bank. Vi må max indskyde 72.000 kr. i alt på den type opsparing. Husk dog på, at Nordnet ikke tilbyder den traditionelle børneopsparing.

Afkastet på den traditionelle børneopsparing er skattefrit for barnet. Til gengæld er der en masse begrænsninger for både beløbstørrelse og investeringsmuligheder.

Det er muligt at investere børns opsparing uden for den traditionelle børneopsparing. Her har vi langt mere frihed til at vælge mellem forskellige investeringer, og beløbet som vi kan investere, har ej heller en øvre grænse.

Overblik over mulighederne, hvis jeg vil investere opsparingen

Hvis vi har mod på selv at investere vores barns opsparing, kan vi tilknytte et depot til opsparingen i banken og derfra investere barnets penge. Der vil oftest være et årligt gebyr tilknyttet den type depot. I nogle banker er den eneste mulighed faste puljeordninger, i andre har vi lidt flere muligheder. Ring til din bank og spørg, hvad der er gældende hos dem, hvis du foretrækker, at banken står for det.

Hos Nordnet har vi mulighed for at oprette et depot til mindreårige gebyrfrit. Her kan vi investere barnets penge i alle de forskellige aktier og fonde, som er tilgængelige hos Nordnet. Du kan læse mere om et depot til mindreårige hos Nordnet her:


Hvad er smartest at investere i?

Alle danskere, også børn, har et personfradrag også kaldet frikort. Hvis barnet ikke har et arbejde, bruger barnet ikke sit personfradrag. I så fald kan vi investere pengene skatteteknisk “smart” og udnytte personfradraget, som i 2021 udgør 36.900 kr. for børn under 18 år.

Alt vi skal gøre, er at finde fonde, der beskattes som kapitalindkomst.

En oplagt mulighed er Nordnets egne indeksfonde (på nær Nordnet Indeksfond Danmark), som beskattes som kapitalindkomst, og desuden kan handles for helt ned til 100 kr. og uden handelsomkostninger (kurtage).

Kapitalindkomstbeskatning beskattes desuden efter lagerprincippet. Det vil sige, at børnene skal betale skat af urealiserede afkast årligt. Men fordi barnet endnu ikke bruger sit personfradrag, skal årligt afkast altså udgøre mere end 36.900 kr. (2021 tal), før barnet reelt begynder at skulle betale skat.

På den måde er opsparingen og afkastet af investeringerne skattefrie, og kan akkumulere indtil barnet en dag får et arbejde. Til den tid kan det muligvis betale sig at omlægge til investeringer, der beskattes som aktieindkomst.

Opret depot til mindreårige hos Nordnet

Når vi åbner et depot til mindreårige hos Nordnet, skal vi udfylde en formular, som du finder her. Vi skal være opmærksomme på følgende, når vi opretter depotet:

  • Samtlige indehavere af forældremyndigheden skal underskrive aftalen
  • Vi skal bruge barnets fødselsattest, navneattest eller dåbsattest. Den kan vi bl.a. fremskaffes via www.borger.dk
  • Samtlige forældre/værger skal vedhæfte en kopi af gyldig billedlegitimation
  • Barnet får dispositionsret over depotet, når det fylder 18 år

Lidt har også ret

Husk, at lidt også har ret, for selv små beløb kan vokse sig store over f.eks. 18 eller 21 år. Hvis vi investerer 100 kr. om måneden fra barnet bliver født, er opsparingen, med et gennemsnitligt afkast på 7 pct., vokset til 57.100 kr. efter 21 år hvoraf 31.900 kr. er afkast fra aktiemarkedet.

Læs mere om Nordnets alternativ her: opsparing til børn

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
4 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2021-12-28 08:23

Er det ikke relevant at nævne de skattemæssige problemstillinger der kan opstå, hvis pengene som der investeres for på et depot for mindreårige kommer fra forældrene? Det er noget med at det kan give anledning til mistanke om udnyttelse af dit barns frikort.

Gæst
Gæst
2021-12-27 09:38

Har skrevet det før, men gør det lige igen. Kan I ikke godt gøre det muligt at sætte en bindingsdato på børnedepotet, fx til de 18 år, som jo alligevel er den dato barnet får dispositionsretten over depotet.
Det vil nemlig gøre det muligt at overføre de forskellige “børnebørnsopsparinger” og hvad de ellers kaldes i bankerne, over til Nordnet.
Det kan de desværre ikke i dag, pga. den manglende bindingsdato.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-12-27 13:16

Kære Jette, jeg ved ikke om Nordnet læser med i dette kommentarspor:) Jeg blogger for Nordnet en gang imellem og skiver om alt mulig forskelligt, denne gang var det lige børneopsparing. Jeg kan dog forsøge at uddybe lidt: Når vi opretter et depot til mindreårige hos Nordnet, står kontoen i værges navn, og altså ikke barnets. Jeg tænker umiddelbart at det derfor kan være svært at sætte en begrænsning på. Det vil jo være dine egne penge. Kontoen overgår til barnet, når de bliver myndige. Hvis du har forslag til Nordnet vedr. deres produkter så skriv eller ring direkte til… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-12-28 18:00

Hej Jette
det er meget vigtigt, at skelne børneopsparing fra “børneopsparing”
den rigtige børneopsparing er der lovgivet omkring – så den kan du ikke ændre (f.eks. flytte til Nordnet) du kan flytte den til andre banker der også tilbyder administration af en sådan.
jeg investerer frit(regler som pension) mine døtres børneopsparinger…… så synes artiklen beskriver lidt flere begrænsninger end der er (jeg synes det er en større begrænsning at investere i kapitalindkomst beskattede produkter)