Spring til hovedindhold

“Do not fight nor fear the FED”

Efter en høring i kongressen og offentliggørelsen af ”FOMC” minutes, oplevede de amerikanske aktier en tur i rutschebanen og endte lavere efter at være startet noget højere. Investorerne kan stadig investere i tiltro til at den amerikanske centralbank ikke gør noget overilet. FED er stadig investorernes hovedallierede. Investorerne bør hverken kæmpe imod eller frygte FED.

Høring i kongressen

Onsdagen var præget af ”Centralbank opmærksomhed”. Centralbankchef Ben Bernanke gentog under en høring i kongressen, at selv om de seneste data og herunder jobskabelsen har været opløftende, er FED endnu ikke i en position, hvor det er nødvendigt at begynde tilbagetrækning af den massive pengepolitiske stimulans, som både handler om at holde renterne i 0, men også om at FED hver måned køber obligationer for 85 mia. USD.

”FOMC minutes”

I går blev der ligeledes offentliggjort resultatet, af hvordan de enkelte medlemmer havde udtrykt sig om udsigterne til fortsat at stimulere økonomien i forbindelse med det seneste centralbankmøde. Sædvanen tro var der divergerende holdninger, som det løbende har været tilfældet. Der er opposition til den fortsat massive stimulans, men også opbakning bag ved den førte politik.

Efter en due kommer en ny due

Bernanke er både en anerkendt og magtfuld person. Selv om FOMC komiteen jo består af en række personer fra de regionale centralbanker, er det i praksis Bernanke, som har det store ord at skulle have sagt. Favoritten til at efterfølge Bernanke når han går af (næste ”udløb” er i januar 2014), er Janet Yellen fra San Francisco. På samme måde som Bernanke er en due (tilhænger af en stimulativ og understøttende politik til økonomien), er Yellen kendt for den samme holdning. Investorerne behøver ikke – hvis det går som forventet og Yellen vil efterfølge Bernanke – at frygte, at der efter en pengepolitisk ”slapper” kommer en ”strammer”. Det mest sandsynlige er at en due vil efterfølge en anden due snarere end at der kommer en høg (som vil stramme pengepolitikken og ikke generelt er tilhænger af en meget stimulativ pengepolitik).

Højere renter er fortsat dataafhængig

På et tidspunkt skal støtten og stimulansen udfases. Det sker ikke fra den ene dag til den anden, men når økonomien er klar til det og kan stå på ”egne ben”. I takt med at data om vækst, beskæftigelse bliver bedre, skal støtten gradvis udfases.

”Do not fight nor fear the FED”

Bernanke er en kommunikationens og forventningsstyringens mester. Han er på samme side og hold som de langsigtede aktieinvestorer. Derfor skal investorerne ikke frygte at han gør noget overilet. Med rekordlave renter er stimulansspeederen stadig helt i bund. Stigende renter vil være et vidnesbyrd om bedre tider, som i sig selv vil være et godt signal til aktieinvestorerne. Selv om markant stigende renter ikke er nogen ønskesituation for investorerne, bør den umiddelbare reaktion være aktiepositiv i takt med at investorerne i endnu større udstrækning end tilfældet har været hidtil til den tid søger væk fra statsobligationer og over imod aktier.

Det gamle mundheld om at man ikke skal gå imod FED gælder stadig. Man fristes til at tilføje, at man ej heller skal frygte FED.

 

 

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer