Spring til hovedindhold

Facebook ikke for den forsigtige investor

Ingen tvivl om at Facebook er en fantastisk succes. Over 900 mio. brugere verden over taler for sig selv, og det høje antal brugere har da også medført en ekstrem høj markedsværdi på ca. 104 mia. USD, som forventes ved børsnoteringen af Facebook. Men netop den høje vurdering af værdien af Facebook betyder også, at det langt fra er sikkert, at Facebook bliver en succeshistorie for alle de investorer, som nu får mulighed for at blive medejer af selskabet.

Tilbageholdende analytikere
En lang række aktieeksperter og analytikere har da også allerede kommet med advarsler mod investering i Facebook-aktien pga. den høje vurdering. Det mange stiller spørgsmålstegn ved, er indtjeningen i forhold til den høje vurdering af markedsværdien. En ting er at have mange ”gratis” brugere, men hvis den høje markedsværdi på sigt skal forsvares, skal der helt andre indtægter til, end man hidtil har set, lyder det.

Maven takker nej
For mit eget personlige vedkommende må jeg indrømme, at jeg synes risikoen er for høj. Mange investorer har naturligvis øjnet en chance for en hurtig gevinst, og som ved mange andre børsnoteringer, hvor kun et begrænset antal aktier sættes til salg, har det derfor været enkelt af få overtegnet aktierne, som tilbydes ved børsnoteringen. Derfor forventer mange da også en pæn børsstart for Facebook, da de fleste globale private investorer slet ikke har haft mulighed for at tegne nye aktier, men skal købe dem på børsen, når handlen åbnes op på fredag. Men man bør være opmærksom på, at allerede efter 3 måneder slippes yderligere et par hundrede millioner aktier frie, som storejerne i Facebook dermed kan sælge i markedet, og til oktober bliver der sammenlagt 1,4 milliarder aktier frie, som Mark Zuckenberg og de største institutionelle investorer dermed får mulighed for at sælge. Udover et muligt salgstryk fra storejerne vil den høje vurdering også stå på skud ved de kommende regnskabsfremlæggelser, hvor jeg forventer, at en markant stigning i indtægterne kræves for at undgå en hurtigt faldende aktiekurs. Min mavefornemmelse siger mig derfor at holde mig væk fra Facebook-aktien.

Turde ikke købe Google
Men jeg må da også indrømme at jeg havde den samme mavefornemmelse, da Google skulle børsnoteres. Her var der også tale om en høj vurdering af aktien, men da den samtidigt steg voldsomt straks efter børsnoteringen, har det desværre aldrig været en aktie, som jeg har investeret i. Google har siden da lykkes med at øge indtægterne markant og dermed leve op den høje vurdering af aktien.

Det store spørgsmål er nu om Facebook kan overraske et stort antal aktieeksperter og analytikere og forsvare den ekstremt høje markedsværdi? Om Facebook også skal blive en succeshistorie for kommende Facebook-aktionærer og måske blive en ny børskomet, som vi har set med Google og Apple.

Nordnet har fået det prisbelønnede finske analyseselskab Inderes til at lave en analyse af Facebook, og dertil har flere af vores egne Nordnet Eksperterne valgt at analysere selskabet. Overvejer du at investere i aktien, kan det være nyttig læsning.

Læs Inderes analyse af Facebook her (engelsk)

Besøg Nordnet Eksperterne

Og skulle du komme frem til at du vil investere i Facebook? Så kan du glæde dig over, at du som kunde hos Nordnet kan handle Facebook samt 5 andre amerikanske IT-aktier uden at betale kurtage i perioden 18.-24. maj.

Læs mere om 5 dages kurtagefri handel i Facebook

Tror du Facebook er en god investering, og overvejer du at investere i aktien?

Max Gandrup
Senior Product Advisor (landechef Danmark 2002-2016)

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer