Spring til hovedindhold

Falsk aktiesignal på 2 jobrapporter må forurolige investorerne

Selv om arbejdsmarkedsrapporten i starten af oktober og siden nye anmodninger om understøttelse i uge 41 har overrasket meget positivt, er aktiemarkedsreaktionen udeblevet. Det er et vidnesbyrd om at markederne er forbeholdne og har for mange risikobolde at jonglere med for nærværende.

Amerikansk jobrapport for oktober overrasker meget positivt

Investorerne måbede da der i starten af oktober måned blev offentliggjort en overraskende god og stærk jobrapport. Ikke kun faldt arbejdsløshedsprocenten. Det skete også i en stor udstrækning på grund af en positiv udvikling i beskæftigelsen og ikke som en konsekvens af et reduceret udbud (at mange havde opgivet af få job og trukket sig ud af statistikken). Samtidig blev jobskabelsen for de forrige måneder opjusteret og pegede alt andet lige på en væsentlig forbedring i økonomien.

Nye understøttelsesanmodninger i uge 41 overraskede ligeledes med at ligge ca. 25.000-30.000 under det forventede. 339.000 amerikanere eller det laveste tal siden februar 2008 bad om understøttelse. Endnu et godt tegn på at den økonomiske udvikling var i bedring.

Aktiemarkedet tavst

Ligeså larmende tallene var gode på overfladen, ligeså tavs og udebleven var reaktionen på de finansielle markeder. Både i forbindelse med jobrapporten den 5. oktober og også i sidste uge. Det kan måske overraske og forbavse. Men der er givetvis en god forklaring på dette.

De seneste måneder er aktierne steget. Ikke fordi økonomien generelt har det bedre. Men mere fordi centralbankerne fortsat står last og brast med den økonomiske udvikling. Senest illustreret igennem FEDs introduktion af den ”omvendte finansielle bevisbyrde” (Vi stimulerer til økonomien beviser at den ikke længere har behov for det) og ECBs håndfaste tilsagn om opkøb af korte sydeuropæiske statsobligationer.

Aktiemarkederne har dog ikke reageret på den bedre-end-ventede beskæftigelsesudvikling. Det skyldes flere faktorer:

  • Den økonomiske usikkerhed er generelt fortsat stor
  • Europas udvikling er stadig forbundet med stor usikkerhed
  • Fortsat ingen sikre tegn på at Kinas vækst bunder ud
  • Aktiekurserne er allerede steget en hel del som konsekvens af stimulanser og håb om økonomisk bedre.
  • Den finanspolitiske kløft truer fortsat USA i slutningen af året.

Er beskæftigelsestal troværdige?

I tillæg til ovenstående udvikling kan der også være en anden faktor, som spiller en rolle. Især i USA er der om ikke en udbredt mistro så dog en form for skepsis med hensyn til jobtallene. På den ene side er der opgørelsesmetoderne. På den anden at tallene for oktober var positivt påvirket af den offentlige sektor og den tredje, at amerikanerne er skeptiske med hensyn til sammenfaldet mellem det amerikanske valg og det markante fald i arbejdsløshedsprocenten fra 8,2 til 7,8%. På den ene side kommer forbedringen meget belejligt for Obama. På den anden side bekommer den udfordreren Romney mindre godt og vel.

Min holdning har igennem længere tid været at vi allerede var ved det forventede årsultimo på indeksniveau.Det mener jeg fortsat omend de seneste ugers kursfald har levnet lidt mere spillerum.  Jeg mener således fortsat ikke det er tid til at øge sin risiko på aktiesiden.

Per Hansen
Investeringsøkonom

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer