Spring til hovedindhold

Fingerprint Cards skandalen i Sverige – kan det ske i Danmark?

Fredagens mest omtalte børsbegivenhed i Sverige var ikke den fortsatte uro om det amerikanske gældsloft eller kåringen fra Veckans Affärer af Nordnet som det bedste børsselskab de seneste 10 år, men derimod skandalen om det falske bud på Fingerprint Cards fra Samsung. Kursen steg med 50 %. Handlen blev stoppet og efterfølgende blev handlerne annulleret. Velkommen til en verden, hvor nogen angiveligt ikke skyer midler for at lave ravage ud fra det som vi ved eller netop ikke ved i dag.

Fingerprint Card en spekulativ darling

De investorer som de seneste 5 år har været med i det svenske Biometri selskab Fingerprint Cards er kursfornøjede. Selv om fredagens kursstigning blev slettet, kan man stadig glæde sig over en aktie, som er mere end 7 doblet de seneste 5 år; mere end 15 doblet fra lavpunktet de seneste 15 måneder; gennemlevede .com doblen med et fald af Vestas dimensioner og i det hele taget er en aktie, som optager især de private investorer.

Samsung køber og aktie stiger 50 %

Lidt over kl. 10.00 fredag formiddag kommer det som mange har håbet på længe. Meddelelsen om at en tech-gigant og i dette konkret tilfælde Samsung køber selskabet med en betydelig budpræmie. Effekten udebliver ikke og aktien stiger med 50 %, før handlen stoppes.

Baggrunden for stigningen er en børsmeddelelse som udsendes igennem et nyhedsbureau, Cision. Det hele ser rigtigt ud. Prisen er tilnærmelses realistisk. Navne rigtige. Der står de ”rigtige” ting såsom at Fingerprints direktør fortsætter og skal referere til Samsungs ditto, osv. En time senere ved vi at der er tale om et falsum. Det går noget hurtigere end med mysteriet om informationen i skattekommisionssagen.

Mulige årsager

Der kan være mange grunde til at der har været forsøgt at manipulere med kursudviklingen. Nogle af dem kan være:

  • Hackere har ønsket at vise, hvad der er muligt. Cision har afvist at deres systemer har været hacket.
  • Kursmanipulation og personlig vinding. Virker på den ene side mest sandsynligt. På den anden side, er det dog alligevel lidt underligt. Afsender efterlader IP spor, som gør det relativ let at spore afsenderen. Det er således mere end naivt eller måske sågar dumt, hvis nogen tror, de slipper afsted med at manipulere med tingene og sælge aktier på en opadgående kursbevægelse, hvor aktien efterfølgende falder igen.
  • Meddelelsen kan være en forløber for noget der kommer senere. At der rent faktisk finder og har fundet forhandlinger sted som vil føre til en endelig aftale og at nogle er kommet til at trykke på knappen lidt for tidligt.
  • Etc

Kan det ske i Danmark?

Forestil dig, hvis der i morgen tikker en meddelelse ind om at GE vil byde kurs 225 på Vestas, eller at Gjensidige forsikring i Norge byder kurs 30 for Almindelig Brand. Ting som i dag virker mindre sandsynlige, men som jo ikke helt kan udelukkes. Hvordan reagerer du og andre investorer? Skal vi spørge os selv om

  • Buddet er sandt eller falsk?
  • Har du grund til at være skeptisk?
  • Kan vi have 100 % tillid til at børsdistribuerede information er korrekte og reagere herefter?
  • Hvilke forholdsregler har vi i Danmark for at forhindre at falsk og manipuleret information ikke florerer?

Ny dimension af insider handel?

Indtil videre har fokus været på at forhindre insider handel igennem at sikre vandtætte skodder. Måske gør vi klogt i at afsikre flere kanaler. Ikke kun fra officielt hold i Nasdaq, men også igennem de nyhedskanaler, som stedse konkurrerer hårdere og mere intenst om markedet.

Velkommen til en finansiel verden i forandring

 

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
2 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2013-10-16 09:55

Hvilke forholdsregler har vi i Danmark for at forhindre at falsk og manipuleret information ikke florerer?

Kommer du med svaret?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2013-10-17 10:11

Hej Arne. Nasdaq har sikkert gjort meget inklusiv overvågning af kursudsving. Hvor meget medier har gjort for at sikre at noget sådant ikke kan ske, ved jeg desværre ikke

Hilsen
Per