Spring til hovedindhold

GN Store Nord fik medhold ved retten, men modparten overgiver sig ikke uden kamp.

Normalt vurderes et selskab på baggrund af forretningskonceptet, men hos GN Store Nord skal man have en ekstra facet ind – nemlig det mulige udfald af retssager m.m.

En af de mest omtalte sager har nu fundet sin afklaring. Det drejer sig om tilkendelsen af 2,2 mia. kr. (netto efter skat 1,6 mia. kr.) fra tvisten anlagt mod det polske teleselskab, TPSA omkring anvendelsen af et fælles kabelsystem. Voldgiftsretten i Østrig har talt og boden skal falde senest 17-09. Imidlertid har modparten i dag (den 16-09) udtalt, at boden ikke bliver betalt til tiden, idet man mener bodens størrelse er ude af proportioner. TPSA kan ikke komme uden om betaling af boden, og ved for sen betaling vil der blive pålagt ekstra krav. Tanken fra TPSA´s side er sikkert at trække tiden ud i et forsøg på at indgå en aftale omkring et muligt krav for perioden 2005 til 2009. GN har anslået, at kravet for denne periode er i niveauet 750 mio. kr. Mon ikke TPSA i sidste ende alligevel betaler – mod at man slipper billigere for perioden 2005-2009?

Endnu en sag er under udrulning. Det drejer sig om det kuldkastede salg af GN ReSound til Sonova i 2007. Her bremsede det tyske Kartelamt for salget under henvisning til, at GN/Sonova fik for stor markedsandel. Allerede dengang skreg afgørelsen til himlen, idet Siemens alene havde en større markedsandel i Tyskland end det fælles selskab. Højesteret i Tyskland har da også for nylig bekendtgjort, at afgørelsen var retsstridig. Tabet for GN Store Nord og dets mange aktionærer var stort (aktien droppede fra 80-100 til det nuværende niveau efter en bund helt nede i 10), og derfor anlægger GN nu krav mod Kartelamtet for 1 mia. Euro. En afgørelse vil dog tage tid.

Aktien bremses på kort sigt af udsigt til et moderat tempo i fremgangen og mangel på aktiv anvendelse af de tilførte penge. Børskursen indebærer en markedsværdi på 8,8 mia.kr. Tilbagekøb for 600 mio.kr. vil inddrage ca. 7 % af aktierne. Vi mener, at GN vil kunne genskabe solid værdi i begge divisioner i de næste 5 år, og dermed er aktien en attraktiv langsigtet placering.

I Aktieinfos kortsigtede model valgte vi dog efter afgørelsen ved Voldgiftsretten i Østrig at hjemtage gevinst ved at sælge GN Store Nord i kurs 45,1. Et genkøb overvejes p.t.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer