Spring til hovedindhold

Har du styr på “det med skat”?

Dette indlæg er markedsføring.

Hvis du svarer nej til det, er du i samme båd som langt de fleste af os. Faktisk svarer hele 80 pct. af os, når adspurgt, at vi ikke helt kan gennemskue alle de mange og komplekse regler, der er inden for beskatning af handel med værdipapirer.

Det er jo helt galt. Tænk sig, at vi har fået skabt så mange regler på området, at det slet ikke er til at hitte rundt i for os helt almindelige gennemsnitsdanskere.

Jeg vil herunder gøre mig umage for, at du får styr på det mest basale – og lidt til. Husk, at du ikke behøver at kunne det udenad og at både vores valgte handelsplatform som f.eks. Nordnet og SKAT, faktisk gør meget af det lavpraktiske arbejde med at indberette osv. på vores vegne.

Nå, men hvordan beskattes hvad så?

Investeringer med frie midler (penge vi har arbejdet for, betalt skat af og som står på vores konto eller ligger i sparebøssen) kan beskattes som enten aktieindkomst eller som kapitalindkomst. Derudover kan de beskattes efter enten realisationsprincippet eller lagerprincippet.

Der kan være undtagelser til det skrevne, så hvis det er vigtigt for dig at være helt sikker på, at en bestemt fond eller ETF beskattes på en bestemt måde, så tjek endelig også efter selv.

I nedenstående skriv nævnes en liste fra SKAT (”positivlisten” i folkemunde) af flere omgange. Listen findes her under punktet ‘Liste over aktiebaserede investeringsselskaber’.

Aktieindkomst

Aktieindkomst beskattes med 27 pct. af de første 56.500 kr., som vi har i positivt afkast (gevinst) og 42 pct. af alt positivt afkast derover. Skillelinjen ved de 56.500 kr. kaldes for progressionsgrænsen og øges med ca. 1.200 kr. årligt. I 2020 var grænsen på 55.300 kr.

Er vi gift og bor sammen med vores ægtefælle, er grænsen det dobbelte for begge parter i alt. Det vil sige 113.000 kr., før vi hopper op i den høje skat på 42 pct.

Følgende beskattes som aktieindkomst

  • Positivt afkast og udbytte (udbetalt i forbindelse med et selskabs generalforsamling) fra enkeltaktier
  • Positivt afkast og udbytte (udbetalt i forbindelse med en fonds generalforsamling) fra dansk forvaltede udbyttebetalende aktiebaserede fonde (fonde med en aktieandel på 50% eller mere)
  • Positivt afkast og udbytte (udbetalt i forbindelse med en fonds generalforsamling) fra dansk forvaltede akkumulerende aktiebaserede fonde (fonde med en aktieandel på 50% eller mere), der figurerer på SKATs såkaldte “positivliste
  • Internationale ETF’er (Exchange Traded Funds) der figurerer på SKATs såkaldte “positivliste

Kapitalindkomst

Skattesatsen for beskatning af kapitalindkomst svinger mellem 36 og 42 pct. Præcis hvor den lander for den enkelte, afhænger af andre faktorer blandt andet indkomst.

Følgende beskattes som kapitalindkomst

  • Positivt afkast og udbytte fra obligationsbaserede fonde (obligationsandel på 50 pct. eller mere)
  • Positivt afkast fra akkumulerende fonde der ikke fremgår på SKATs såkaldte “positivliste
  • Positivt afkast og udbytte fra ETF’er der ikke fremgår på SKATs såkaldte “positivliste

Realisationsprincippet

Når vi beskattes efter realisationsprincippet, betyder det, at vi først skal svare skat den dag, hvor vi realiserer vores gevinst eller tab. Det vil sige den dag, vi sælger vores værdipapir – uanset om det er efter én måned eller 30 år.

Følgende beskattes efter realisationsprincippet

  • Enkeltaktier
  • Dansk forvaltede udbyttebetalende aktiebaserede fonde
  • Obligationer
  • Dansk forvaltede udbyttebetalende obligationsbaserede fonde

Lagerprincippet

Når vi beskattes efter lagerprincippet, bliver vi beskattet af det, vi har på “lageret”, dvs. på vores depot. Skatten skal betales årligt. I praksis betyder det, at vi ofte vil komme til at betale skat af gevinster eller få fradrag for tab på investeringer, vi ikke har solgt endnu. Det er et lidt mystisk og meget kritiseret koncept.

Følgende beskattes efter lagerprincippet

  • Dansk forvaltede akkumulerende fonde
  • Internationalt forvaltede ETF’er

Kilde- og udbytteskat

Kilde- og udbytteskat er udbyttet, vi modtager fra et selskab eller når en fond tilbageholder udbyttet ved kilden (selskabet/fonden). Dette gælder også for udbytter udbetalt af udenlandske selskaber og fonde.

Men selvom der tilbageholdes kildeskat ved kilden, bliver vi stadig opkrævet udbytteskat, når udbyttet når os i Danmark. Vi beskattes som nævnt i ovenstående med mellem 27-42 pct. af udbytter, alt afhængig af hvilken type selskab/fond der er tale om og hvor stort vores afkast for året er.

I Danmark har vi en “dobbeltbeskatnings-overenskomst” med visse lande. Det betyder, at udbyttet højest må blive beskattet med 15 procent i kildeskat i det respektive land, og at samme 15 pct. fratrækkes de 27-42 pct., vi bliver opkrævet i skat i Danmark.

Aktiesparekontoen

En aktiesparekonto er et bestemt type depot, underlagt nogle bestemte regler for hvad man må købe. Al positivt afkast på en aktiesparekonto beskattes med 17 pct., ligesom et eventuelt tab giver 17 pct. i fradrag. Aktiesparekontoen beskattes efter lagerprincippet.

Pension

Man kan spare op til pension i et særligt pensionsdepot. Det sker helt automatisk for al den pension, pensionsselskaber forvalter på vores vegne. Man kan dog også selv oprette et pensionsdepot hos f.eks. Nordnet, der har adskillige af slagsen. Pensionsdepoter (pensions-konti) beskattes med PAL-skat (Pensionsafkastbeskatningsloven) som ligger på 15,3 pct. Pension beskattes desuden efter lagerprincippet.

Rigtig god fornøjelse med investeringerne. Husk på, at du er ikke alene, hvis du synes at skatten er lidt træls at hitte rundt i:)

Kh. Sarah Ophelia Møss

Sarah Ophelia Møss er iværksætter, sociolog og forfatter af bogen ”Den lille guide til investering”. Hun skaber “rum for læring” på investeringsfeltet med sine virksomheder Ophelia Invest og Forlaget Penge. Hun driver podcasten Ophelia Invest Talks og Facebook-grupperne Aktieklubben Danmark og Kvindelogen samt medlemsklubben Ophelia Invest Club.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
11 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2022-11-22 09:38

Hej og tak for opslaget. Trækker Nordnet skattebetalingen fra et aktiedepot eller fra selve investeringen?
Eksempel: Investering på 100.000 kr. med 10% i afkast = 10.000. Det beskattes efter lagerprincippet. Der trækkes 27% i skat = 2.700 kr.
Skal jeg indbetale de 2.700 særskilt til aktiedepotet for at dække skatten, eller trækkes det fra de 110.000, som derefter kun er på 110.000-2.700=107.300 kr.?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-12-07 20:24

Hejsa. Det afhænger lidt af depotet. Men uanset trækkes det ikke fra selve investeringen. Hvis det er et almindeligt depot i frie midler går det gennem årsopgørelsen, og pengene bliver ikke trukket fra et depot. Det er altså en ekstra skattebetaling (som du også kan vælge frivilligt at indbetale eller opgive på din forskudsopgørelse). Er det derimod aktiesparekonto, ratepension eller aldersopsparing, hvor alt lagerbeskattes, skal du overføre pengene til depotet eller sørge for at sælge ud af investeringerne, så der er midler til skattebetalingen for et givent år. Disse trækkes januar året efter (dvs skat for positivt afkast i 2022… Læs mere

Gæst
Gæst
2022-02-27 22:06

Hej og tusinde tak for det denne overskuelige måde at forstå det på.

ift. Aktieindkomst, hvor man skal betale hhv. 27/42% i skat af sine gevinster. Skal man gå ind på skat’s hjemmeside og udfylde, eller bliver det trukket automatisk på (Nordnet) inden man kan udbetale dem til kontoen? 🙂

Gæst
Gæst
2022-01-20 11:04

Hej Sara,

Hvis jeg har en etf som jeg er blevet lagerbeskattet af over flere år med overskud, hvordan beskattes jeg så når jeg sælger eft’en ?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-02-03 19:58

Hej Claus
Når du sælger en ETF efter flere år med lagerbeskatning, beskattes du af årets afkast på det, du endnu ikke er blevet beskattes af. Det vil sige, at du ikke “dobbeltbeskattes” i forhold til det, du allerede har betalt skat af, men blot af den gevinst/det tab, der har været indeværende år. Jeg håber, det gjorde dig klogere 🙂 Kh Cecilie, Ophelia Invest

Gæst
Gæst
2021-12-12 16:05

hej Sarah
jeg køber næsten kun novo aktier men vil godt vide lidt om gennemsnits talet for udregning af skal der betales skat af er der en skatte rubrik hvor tallet står eller oplyst ved skat. Har svært ved at regne alle salg køb sammen og divedere antal håber du forstår spørgsmålet tak

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-12-22 15:23

Hej Laust, jeg er faktisk lidt i tvivl om både det du spørger ind til og hvad svaret i så fald er. Hvis du vil besvære dig med at skrive til Nordnets kunderservice eller ringe til dem på 70206685, så er jeg sikker på, at de kan være behjælpelige. Kh Sarah

Gæst
Gæst
2021-10-02 15:38

Kære Sarah, Tak for et super godt overblik over det basale omkring skat. I forhold til Kilde- og Udbytteskat, håber jeg at du kan svare på et spørgsmål. Når de 15 pct i kildeskat bliver trukket automatisk (og jeg antager her at det sker via nordnet eller den platform man benytter?) hvordan bliver de resterende pct op til de 27-42pct så betalt? er der en bestemt rubrik på skat man skal ind og lege med, kan man “overvurdere” sine forventninger til det kommende år eller skal man bare vente på at skat sender en regning efter årsopgørelsen? 🙂

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-12-22 15:20

Hej Marie, jeg beklager den sene respons, jeg havde overset dit spørgsmål. Udbytteskatten bliver trukket, når udbyttet går ind på vores depot. Anvender vi Nordnets platform, vil kildeskatten således blive trukket, inden resten af udbyttet rejser mod dig her i Danmark, det vil gå ind på din depotkonto her på Nordnet og kort efter bliver udbytteskatten trukket af Nordnet og sendt til Skat. Jeg håber jeg fik svaret på det rette:) Kh Sarah

Gæst
Gæst
2021-10-01 21:18

Fint, det har jeg også tænkt på, blah blah, skat % med aktie – det er jeg 100% med i. Men! Og, det er en stor men. Hvad sker der når en firma splitter og giver dig aktie i deres nyt firma? First north børs? Og andre unoterede aktie. Og skats hjemmeside som ikke kan finde ud af om en aktie er på den unoterede eller på den notered børs.Hvilken rubrik? Hvad gør Nordnet til at hjælpe med skat og aktie du har købt via deres portal? Og når det ringer til Nordnet eller Skat, så sætter det begge to… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-10-02 10:59

Kære Chris, mange tak for dit indspark. Som jeg indleder mit skriv, er ovenstående det “basale”:) Hvis et selskab laver et spilt, har det som udgangspunkt ikke nogen betydning der bør gå ud over ovenstående. Vi skal selv indberette gevinster og tab opnået ved køb og salg af unoterede aktier inkl. dem vi køber på minibørserne Nasdaq First North Growth Market og Spotlight Stock Market. Man skal kunne se, der hvor vi handler aktier, hvilken børs vi handler på. Er det en minibørs som de nævnte inkl. de øvrige landes minibørser, skal vi selv indberette. Nordnet (og øvrige danske platforme)… Læs mere