Spring til hovedindhold

Hvad kan jeg forvente at tjene på mine investeringer?

Hvad kan du egentlig regne med at tjene på dine investeringer? Svaret afhænger af mange faktorer, men i høj grad af din risikovillighed.

”Hvad kan jeg forvente at få i afkast?”

Det er nok det første spørgsmål, de fleste stiller sig selv, inden de begynder at investere.

Det er vigtigt at pointere, at man ikke kan sige med sikkerhed, hvilket afkast en investering vil give. Der er nemlig altid en risiko ved at investere. Og den risiko indebærer, at man både kan tjene og tabe penge på at investere. Men som investor kan man selv gøre meget for at styre, hvor meget risiko man tager, og dermed også hvilket afkast man kan forvente at få.

Der findes en simpel tommelfingerregel, som du kan tage udgangspunkt i, som lyder:

  • Høj risiko = højere forventet afkast
  • Lav risiko = lavere forventet afkast

Afkast på aktier og obligationer fra 1980 til 2022

Historisk afkast kan, med en lang tidshorisont, benyttes som en god indikator for fremtidigt afkast. Men du kan ikke se isoleret på det historiske afkast på aktier og obligationer og forvente at få det samme afkast i fremtiden.

Lige nu (maj 2023) befinder vi os eksempelvis i en periode med markant højere renter og inflation, end hvad vi har oplevet de seneste 20 år. Det vil med høj sandsynlighed betyde noget for de afkast, vi kan forvente at få i den nære fremtid. Falder renterne eksempelvis igen, vil det give gode vilkår for obligationer, fordi man i det tilfælde kan opnå både rentebetalinger og kursstigninger som konsekvens af eventuelle rentefald. Omvendt vil flere rentestigninger betyde det modsatte. Så det vil betyde noget forskelligt for fremtidens aktiekurser, om verden går mod recession med lav vækst for en længere periode, eller økonomierne kommer hurtigt tilbage til vækst igen.

I figuren her kan man se årlige afkast på både aktier og obligationer fra 1980 til 2022:

Kilde: Egen tilvirkning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast.

Som det ses af tabellen, har aktier siden 1980 givet et betydeligt højere afkast end obligationer, men risikoen har også været større.

Forventet afkast de kommende 5 år ifølge Rådet for afkastforventninger

Rådet for afkastforventninger laver to gange årligt en prognose for afkast. Prognoserne bruges blandt andet af pensionsselskaber og banker til at skabe realistiske forventninger til afkast.

For de næste 1-5 år ser forventet afkast og risiko sådan her ud, fordelt på forskellige aktivklasser:

Forventet årligt afkastStandardafvigelse (risiko)
Stats- og realkreditobligationer3,10%3,90%
Investment grade-obligationer3,40%5,20%
High yield-obligationer5,60%10,50%
Emerging markets-statsobligationer4,60%8,50%
Globale aktier (developed markets)7,40%15,50%
Emerging markets-aktier8,60%19,90%
Private equity9,70%21,60%
Infrastruktur6,70%12,90%
Ejendomme4,80%8,90%
Hedgefonde5,10%8,70%

Kilde: Rådet for afkastforventninger. Hvis du udelukkende skal gå efter højeste forventet afkast, skal du kun investere i private equity eller emerging markets-aktier, men det er også der, hvor risikoen er størst målt ved standardafvigelsen. Læs mere om afkastforventningerne

Hvad siger afkastforventningerne om Nordnet One?

Hvis du ønsker at investere i en blanding af aktivklasser og dermed sprede din risiko, kan du kigge mod blandede fonde, som indeholder både aktier og obligationer. I Nordnet har du mulighed for at investere i blandede fonde med Nordnet One, som indeholder en samling af andre fonde, der både inkluderer aktier og obligationer. Hvad kan du forvente af få i årligt afkast på Nordnet One-afdelingerne de næste fem år? Det har vi regnet på med udgangspunkt i prognoserne fra Rådet for afkastforventninger:

Nordnet One Forsigtig
Forventet årligt afkast: 4,66%
Omkostninger: 0,47%
Forventet årligt afkast efter omkostninger: 4,19%
Mulige afkast (95% konfidensinterval): -7,08% til 15,29%
Standardafvigelse: 5,75%
Nordnet One Balance
Forventet årligt afkast: 5,88%
Omkostninger: 0,49%
Forventet årligt afkast efter omkostninger: 5,39%
Mulige afkast (95% konfidensinterval): -13,50% til 24,28%
Standardafvigelse: 9,64%
Nordnet One Offensiv
Forventet årligt afkast: 6,77 %
Omkostninger: 0,50%
Forventet årligt afkast efter omkostninger: 6,27%
Mulige afkast (95% konfidensinterval): -18,25% til 30,79%
Standardafvigelse: 12,51%

Forventet årligt afkast i Nordnet One-fondene

Figuren viser det forventede årlige afkast de kommende fem år ifølge Rådet for afkastforventninger. Der er ingen garanti for, at det faktiske fremtidige afkast bliver som det forventede.
Kilde: Rådet for afkastforventninger og Nordnet.

Hvad skal du investere i?

Du skal som altid vurdere din egen risiko og tidshorisont, da du kun selv ved, hvilken risiko du er tryg ved at investere med. Nordnet har et bredt udvalg af både aktier og obligationer. Dem kan du se mere om her:

Inspiration til aktier
Inspiration til obligationer

Hvis du ikke selv vil have arbejdet med at blande aktier og obligationer og vedligeholde din portefølje, kan Nordnet One måske være noget for dig. Læs mere om Nordnet One

💡 Hvad betyder standardafvigelse?

Standardafvigelse, også kendt som volatilitet, er et statistisk begreb, der bruges til at måle den typiske variation eller spredning af afkastene for en aktie eller et investeringsinstrument. Når man investerer i aktier, er det vigtigt at forstå standardafvigelsen, da den kan give dig indsigt i risikoen forbundet med en given aktie.

Standardafvigelsen beregnes ved at analysere historiske afkastdata for en aktie og måler, hvor meget afkastene typisk afviger fra gennemsnittet. En høj standardafvigelse indikerer større variation i afkastene, hvilket betyder, at investeringen er mere risikabel. En lav standardafvigelse tyder på mere stabile og mindre volatile afkast.

Når du analyserer aktier, kan standardafvigelsen hjælpe dig med at vurdere, hvor svingende afkastene har været i fortiden og dermed give dig en idé om den potentielle risiko, du påtager dig ved at investere i aktien. En høj standardafvigelse kan indikere større usikkerhed og risiko, mens en lav standardafvigelse tyder på mere forudsigelige afkast og dermed mindre risiko.

Det er vigtigt at bemærke, at standardafvigelsen alene ikke er en fuldstændig indikator for en akties risiko. Andre faktorer som markedsvilkår, virksomhedens fundamentale forhold og branchetendenser skal også tages i betragtning. Derudover bør du overveje din egen risikotolerance og investeringsstrategi, når du bruger standardafvigelsen til at evaluere aktiers potentielle risiko.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
4 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Thomas
Thomas
2023-09-24 14:14

Det er forkert beregning. Særligt på de længere horisonter. Du kan med fordel anvende den teknik myndighederne siger du skal bruge i #priips bare med de forventede størrelser der skal omregnes til log

Gæst
Gæst
2023-05-31 21:00

Aner ikke, hvad det her betyder: Investment grade-obligationer, High yield-obligationer, Emerging markets-statsobligationer, Private equity.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2023-05-31 21:57

Hej Niels. Det er forskellige aktivklasser.
Investment grade-obligationer er de mere sikre virksomhedsobligationer.High yield-obligationer er mere risikofyldte obligationer Emerging Market-obligationer er også risikofyldte obligationer i mere eksotiske lande som fx Asien og Latinamerika.Private equity er i princippet unoterede aktier
Håber det giver mening ellers kan du læse mere om det på ‘rådet for afkastforventninger’

Gæst
Gæst
2023-05-26 11:10

Ja når aktien falder voldsomt i værdi stiger standardafvigelsen voldsomt, men det er meget mindre risikabelt at købe en aktie når den er billig end når den er dyr. Teknisk analyse ser kun på fortiden, men som investor er man jo interesseret i fremtiden. Fordelen ved teknisk analyse er, at det er så simpelt at enhver idiotisk robot kan finde ud af det, så det blevet populært i takt med at “eksklusivitet” er blevet et fyord.