Spring til hovedindhold

Hvordan kan man få succes med daytrading?

I modsætning til almindelig aktieinvestering er daytrading kendetegnet ved, at man handler aktier, valuta og indekser på meget kort tidshorisont, fra få minutter til få timer eller højest få dage. Og ofte er der tale om handel med gearede produkter. Det kan lyde stressende, men faktum er, at tusindvis af almindelige danskere hvert år prøver lykken som såkaldte daytradere igennem kortere eller længere perioder. 

Forestil dig et liv, hvor frihed og rigdom ikke er en fjern drøm. Du har alle de penge, du nogensinde kunne drømme om at få, og du køber og sælger aktier, mens du nyder livet fra din yacht i Dubai.

Den type drømme bliver vist i utallige annoncer på YouTube, Instagram og TikTok. Tilsyneladende er det let at tjene hurtige penge ved daytrading, og man skal åbenbart bare bruge nogle få timer hver dag, så vil man kunne høste gevinsterne.

Virkeligheden er – selvfølgelig – en helt anden.

Vejen til at blive daytrader er langt mere snørklet og besværlig, end man kan få indtryk af på de sociale medier. Og det er få, som har evnerne og disciplinen til at komme derhen.

Der er naturligvis daytradere, der i perioder udlever drømme i Dubai, men de fleste succesfulde daytradere er ofte slet ikke den type, du ser i reklamerne på internettet. Det skyldes, at det er egenskaber som disciplin og hårdt arbejde, der kendetegner virkelighedens daytradere, og ikke den flamboyante indstilling, hvor man kan finde på at kaste om sig med pengesedler, køre i dyre biler og drikke champagne alle ugens dage.

Er du interesseret i at få en bedre forståelse af, hvad daytrading er, så kan du gratis downloade e-bogen Forstå daytrading på 20 minutter.

Bogen giver dig mulighed for at snuse til daytradernes verden, og den kan bruges til at finde vejen til, hvordan du kommer videre, eller den lidt mindre ambitiøse version, som kan være at handle som en daytrader på hobbyplan.

I modsætning til almindelig aktieinvestering er daytrading kendetegnet ved, at man handler aktier, valuta og indekser på meget kort tidshorisont, fra få minutter til få timer eller højest få dage. Og ofte er der tale om handel med gearede produkter. Det kan lyde stressende, men faktum er, at tusindvis af almindelige danskere hvert år prøver lykken som såkaldte daytradere igennem kortere eller længere perioder.

På daytrader.dk har vi igennem næsten 10 år fulgt mange af de mennesker, som vil skabe sig en tilværelse, der er baseret på daytrading. Vores oplevelse svarer til den, som er påvist i flere undersøgelser, nemlig, at 40% af de håbefulde daytradere dropper ud efter en måned, og når der er gået tre år, er der kun 13% tilbage.

Det er altså få, der i sidste ende kommer igennem nåleøjet.

Hvis man vil have succes som daytrader, giver det mening at studere nogle af de mennesker, som har klaret udfordringen og er blevet profitable som tradere. To af de bedste danske eksempler er:

  • Anders Dall, der i 2016 vandt en trading-konkurrence på daytrader.dk. Det gode resultat gav for alvor blod på tanden, og siden har Anders bygget en lang række strategier, som han handler med succes. Han droppede for tre år siden sit job som SOSU-hjælper og har levet godt af trading siden. Månedslønnen har han blandt andet forstørret ved hjælp af et såkaldt prop trading-firma, og det betyder, at et afkast på 1-5% om måneden nu er rigeligt til, at Anders Dall både kan hæve en god løn hver måned og også kalde sig professionel trader.
  • Sarid Harper, som oprindelig var IT-konsulent, og igennem sit arbejde fulgte børsmarkederne hos de banker, han arbejdede for. Han boede i København med sin familie, men drømte først og fremmest om mere tid til sig selv og familien. Han var træt af konstant at føle sig presset – både med økonomien og arbejdsmæssigt. Efter at have studeret finansmarkederne i nogle år fik han en idé til at udvikle en valuta-indikator, der nu bruges med succes af ham selv og andre tradere i hele verden. Sarid selv er siden flyttet til Bali med familien og lever det liv som trader, han altid har drømt om.

Trader Sarid Harper er flyttet til Bali med sin familie, hvor han udlever sin drøm om et godt liv.

På daytrader.dk har vi igennem årene lært de dygtigste danske daytradere at kende, og vi har ofte afholdt webinarer med dem i regi af daytrader.dk. I den proces står det stadig mere klart for os, hvilke egenskaber der skal til for at få succes inden for denne vanskelige disciplin.

Her er nogle af de vigtigste punkter, som man som trader skal være i besiddelse af:

  • Grundighed
  • Tålmodighed
  • Ydmyghed over for markedet og egne evner
  • Rationel tankegang
  • Disciplin

De egenskaber er udgangspunktet for at komme godt i gang med daytrading. Vil du gerne dykke mere ned i emnet, så vil vi anbefale dig at følge de ti råd nedenfor. De kan fungere som en slags bremseklods for dem, der gerne vil kaste sig ud i daytrading, men måske har lidt for meget fart på.

Hav en strategi, og hold dig til den

Mange uerfarne daytradere handler lidt på deres fornemmelser og intuition. På trods af, at de er relativt nye på markedet, kan de have mange personlige meninger om, hvor markedet skal hen. Hvis man skal have succes som daytrader, skal man have en meget mere kontrolleret fremgangsmåde, hvor man følger én eller flere strategier, som er fast definerede.

Psykologisk set kan det være svært at holde sig meget stringent til et helt bestemt regelsæt, for en af grundene til, at man ønsker at daytrade, er jo ofte, at man ønsker mere frihed og bedre muligheder for at udfolde sig, uden begrænsninger. Skal man overleve som daytrader, er man dog nødt til at gå imod sin intuition på dette punkt og følge nogle fastlagte regler. Det er ikke et tilfælde, at ordet disciplin går igen i alle tommelfingerregler fra dygtige daytradere. Hvis man ikke kan holde sig helt stringent til en strategi, som man har lagt, kan det godt være, at man skulle forsøge sig med noget andet end daytrading, for det er simpelt hen alt for farligt at handle lidt hist og her ud fra sin intuition.

Er man ny på markederne, kan det være vanskeligt at udvikle sine egne strategier, og derfor foreslår vi, at man i begyndelsen handler med nogle strategier, som er udviklet af andre. Her er et eksempel på en strategi, som kan give en ide om, hvordan man handler som daytrader:

Start småt

Hvis du har fulgt med i medierne, har du helt sikkert hørt om daytradere, som har tjent flere millioner på en enkelt handel, eller tocifrede millionbeløb over et år. Du har måske også en idé om, at du relativt hurtigt gerne vil supplere din egen indtægt med daytrading, og måske begynde at leve af det om 2-3 måneder.

Glem alt dette.

Hvis du gerne vil blive profitabel inden for daytrading, og leve af det med tiden, så vær indstillet på, at det er en lang proces. Alle erfaringer viser, at hvis du efter et halvt år er gået i 0 eller har klaret dig igennem med et lille minus, så skal du være rigtig godt tilfreds. Du kan ikke forvente at tjene penge i begyndelsen. Det første halve til hele år er en periode, hvor du for alvor lærer noget om markederne, og hvor du gør alle de fejl, som mange har gjort før dig.

Af samme årsag er det en god idé ikke at starte med at eksponere sig for meget, for der er bestemt ingen grund til at satse hele din trading-kapital, når chancerne for, at du i denne periode vil tjene penge, er ufatteligt små. Skulle det lykkedes dig at klare dig godt med lav relativ risiko i form af mindre eksponeringer over flere måneder, kan du altid skrue op for eksponeringen senere.

Begynd derfor med at handle for små beløb, gerne det enkelte instruments minimumseksponering. På den måde er der relativt set meget lille risiko for at komme galt afsted i begyndelsen af din trading-karriere. Man vil undgå mange problemer, hvis man i begyndelsen af sin trading-karriere aldrig satser mere end max 1% af værdien på trading-kontoen på en enkelt handel – og gerne mindre end 1%.

Sæt regler op for dig selv. Skriv dem ned, og følg dem

Mange dygtige tradere argumenterer for, at man skal have en nærmest mekanisk indstilling til sine handler, så snart man er inde i dem. Det giver god mening – og bedre resultater – at have defineret præcist, hvordan man skal agere i bestemte situationer. Vi anbefaler derfor at nedskrive en række regler, som man skal følge. Det kan være både før og efter, man går ind i en handel.

Et godt eksempel på en regel kunne være aldrig at flytte sit stop-loss i tabets retning. Stop-losset definerer den pris, hvor man vælger at tage et tab og gå ud af en handel.

Er man inde i en tabende handel, kan det somme tider være fristende at flytte stop-losset lidt længere væk, fordi man håber på en vending i markedet, som kan ændre en tabsgivende handel til en vindende handel. Flytter man sit stop-loss undervejs, kan man dog være ret sikker på at have en høj risiko for, at det enkelte tab vokser sig for stort, og man bør derfor fastholde de stops, som man har lagt ind fra starten.

En anden god regel kunne være at stoppe med at handle for resten af dagen, hvis man har haft to eller tre tabende handler i træk. Ofte kan det påvirke de fremtidige handler ganske meget, hvis man ikke er fuldstændigt i balance mentalt, for det kan godt være svært at ryste tabende handler af sig, hvis de kommer i stimer.

I modsætning til, hvad mange tror, kan der også være behov for at “ryste vindende handler af sig”. Har man haft tre vindende handler i træk, kan man godt få en irrationel fornemmelse af, at man har regnet det hele ud, og at alle handler man tager derefter vil have høj chance for at vinde. I disse situationer kan der for mange tradere være en risiko for, at man bliver lidt for selvtilfreds og ender med at smide det meste af dagens overskud ud. Derfor kan det også i tilfælde af en stribe af gevinster give god mening lige at tage en pause og huske på, at man skal have respekt for markederne.

Mange af de bedste tradere formulerer en egentlig trading-plan, hvor de minutiøst definerer, hvordan de skal handle deres strategi. Dette kan være et rigtig godt holdepunkt, når man handler live på de vilde og turbulente markeder.

Fokuser på nogle få markeder

Markedernes bevægelser kan analyseres ud fra teknisk analyse, og selv om der naturligvis er mange fællestræk for de forskellige markeder, så har de også hver især deres karakteristika, som adskiller dem fra andre markeder. Først og fremmest er det vigtigt at vide, hvornår markederne åbner og er mest aktive for at kunne opnå de bedste resultater.

Handler man eksempelvis det tyske DAX-indeks, ved man at det tyske aktiemarked åbner kl. 9 om morgenen dansk tid, og ofte er ret aktivt i de kommende timer. Efter 15.30 (dansk tid) er markedet stærkt præget af udviklingen på de amerikanske markeder, hvilket man som trader også skal holde sig for øje.

Hvis man vil handle olie, skal man være bevidst om, at oplysninger omkring Crude Oil Inventories kommer ud hver onsdag eftermiddag dansk tid, og man kan med tiden analysere og opbygge en forståelse for, hvordan disse tal er med til at påvirke prisen på olie.

Handl med trenden

Mange nye daytradere og investorer har en tendens til gerne at ville finde en bund eller en top i markedet og derefter handle med i den modsatte retning. Selv rutinerede tradere gør dette til tider. Overordnet set er det en farlig strategi at forsøge at forudsige vendinger, og er man ikke specielt rutineret, bør man holde sig helt fra det og i stedet fokusere på strategier, hvor man handler med trenden.

Lad os som eksempel forestille os, at prisen på guld er gået ned hele dagen. Rent menneskeligt vil man have en tendens til at tænke, at guld nu er billigt, og at det er en mulighed for at købe op. I praksis vil man dog opleve, at trenden ofte fortsætter langt længere, end man havde regnet med. For når prisen er gået ned hele dagen, og fortsætter nedad, så har man fået skræmt de store købere godt og grundigt væk, og det giver en selvforstærkende effekt.

Vær god til at skifte mening – og retning

En typisk måde, som daytradere taber penge på, er at de går ind til dagen med en fast ide om, hvad markedet skal på en bestemt dag. De tænker måske, at DAX-indekset er på vej op, og de går derfor lang, taber første handel, går lang igen og taber endnu engang, og når måske at tabe tre gange, før de ser, at markedet i virkeligheden er i gang med den helt modsatte bevægelse af, hvad de regnede med. Gode tradere har naturligvis masser af holdninger til, hvor markedet skal hen, men det, der adskiller dem fra mere uerfarne tradere er, at de kan skifte mening og ændre deres syn på markederne på få sekunder. Normalt betragter man ikke det at skifte mening hurtigt som noget positivt, men det er det i den grad i daytrading.

Find en trading-buddy

På de sociale medier er der meget debat om trading og aktier. Man kan hurtigt lade sig rive med og komme til at tage imod nogle af de tips, der bliver givet, eller kopiere trades fra andre. Vi vil anbefale, at man med tiden fokuserer på selv at analysere og handle, frem for at kopiere andres handler eller råd. Hvis man gerne vil bruge de sociale medier – og det kan give god mening – anbefaler vi primært at bruge det til at søge information om trading. F.eks. at spørge andre til råds om teknisk analyse, indikatorer og så videre – og i mindre grad til at diskutere og følge andres konkrete handler. Generelt vil vi derfor anbefale at bruge de sociale medier med måde og i stedet være fokuseret på at trade, mens markedet er åbent. Vi kan også anbefale at finde en trading-buddy – helst en, som du kan sidde sammen med og diskutere strategier og konkrete handler. En god trading-buddy kan også være med til at standse dig, hvis du pludselig bliver overmodig.

Lad være med at jagte markedet

Mange begyndere kan have en tendens til at “chase the market” – altså at “jagte” markedet. Typisk foregår det ved, at markedet rykker kraftigt i en bestemt retning. Man sidder nu og ærgrer sig over, at man ikke kom med. Markedet har måske rykket sig 50 point, og man kunne have fået en gevinst, hvis man havde været med. Af bar ærgrelse går man nu forsinket ind i handlen for at forsøge at få en lille smule profit ud af rykket. Desværre sker det ofte lige på det tidspunkt, hvor markedet enten begynder at bevæge sig sidelæns eller gå i den modsatte retning.

Et godt råd er ikke at lade sig rive med af de vilde ryk og tage impuls-beslutninger, som er baseret på ens egen intuition om, hvor markedet skal hen. Det er en strategi, som med næsten 100 procents sikkerhed vil fejle. I stedet for bør man slå koldt vandt i blodet, eventuelt tage en lille pause og vente på, at den næste trade-mulighed opstår. Der opstår masser af muligheder i løbet af en trading-dag, og det kræver god tålmodighed at vente på de rigtige muligheder. Men kan man det, er man et skridt tættere på at vende underskud til overskud.

Uddan dig selv

Når du går i gang med at handle, er det vigtigt, at du samtidig tilegner dig så meget viden som muligt. Med så megen information på nettet kan det dog sommetider være svært at finde ud af, hvor man skal begynde, og hvad det er værd at bruge sin tid på. Herunder er nogle forslag til, hvad du kan læse for at få et bedre indblik i, hvordan markederne fungerer.

  • “Daytrader” skrevet af forfatterne af denne artikel: Christian Jain Kongsted og Erik Bork. Bogen indeholder interviews med fem af Danmarks bedste tradere samt en introduktion til de vigtigste begreber inden for teknisk analyse.
  • Peter Arendt: Aktiehandel og aktieanalyse. Dansk introduktion til teknisk analyse af Peter Arendt.
  • Mark Douglas: Trading in the Zone. En bog, der af de fleste tradere anses som bibelen inden for trading-psykologi. Et must-read for alle håbefulde daytradere.
  • Fernando Oliveira: Traders of the New Era. Interviews med nogle af verdens bedste daytradere, herunder danske Flemming Kozok.
  • Jack D. Schwager: Market Wizards. Berømt bog, som indeholder interviews med nogle af datidens bedste tradere.

Dette er kun de vigtigste af de punkter, som vi vil opfordre dig til at fokusere på, hvis du vil begive dig ind i daytradernes verden.

Er du interesseret i at få en bedre forståelse af, hvad daytrading er, så kan du gratis downloade e-bogen Forstå daytrading på 20 minutter.

Bogen giver dig mulighed for at snuse til daytradernes verden, og den kan bruges til at finde vejen til, hvordan du kommer videre, eller den lidt mindre ambitiøse version, som kan være at handle som en daytrader på hobbyplan.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.


Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
1 Kommentar
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Poul
Poul
2024-04-25 14:08

En utrolig samling af uldne formuleringer, forbehold og løs snak. I de få heldige eksempler på daytradere der vises, tjener folk penge ved siden af. Jeg har fulgt mange daytradere på Shareville gennem 9 år. Nogle få har været heldige til at begynde med og har ført sig frem med det, endnu færre har været heldige med nogle gearinger, og de har alle sammen tabt penge over tid. Nordnets gearede produkter er det tætteste på snyd, jeg kender, som ikke er direkte ulovlige, men meget svære at tjene penge på i forhold til, hvor let man taber sine penge.