Spring til hovedindhold

Hvorfor skal man investere?

Mit første indlæg – hvem er jeg?

Mit navn er Linnéa Schmidt, og jeg er oprindeligt fra Sverige. Jeg er en helt almindelig kvinde, som investerer langsigtet i investeringsforeninger og aktier, og som brænder for at få flere kvinder (og mænd) at starte deres “investeringsrejse”. Jeg skriver om det, som jeg synes er interessant og vigtigt – fra min synsvinkel som privat investor.

Mine indlæg kommer primært til at handle om det, som jeg synes er interessant ved investeringer, og fokusere på at formidle at faktisk alle har mulighed at starte med sine langsigtede investeringer, og at det er vigtigt, at man kommer i gang. Man behøver IKKE være millionær, det behøver ikke være svært, og man behøver ikke bruge meget tid, hvis man ikke vil.

Jeg er stifter af det danske investerings netværk ‘Moneypenny – Kvinder som investerer’, hvor vi snart er 13000 kvinder, som snakker aktier og investeringer, og når jeg ikke skriver på Nordnetbloggen, skriver jeg om økonomi og investeringer på min svenske blog (www.zacerol.com) og min danske blog (www.linneaschmidt.dk). I Sverige driver jeg også det kvindelige investeringsnetværk Economista (>140.000 medlemmer) sammen med den svenske finansprofil Anna Svahn. Jeg har ikke nogen økonomisk uddannelse, så jeg er også et godt eksempel på, at man ikke behøver at have en økonomisk uddannelse for at investere.

I mit første indlæg vil jeg skrive om, hvorfor jeg synes, det er vigtigt, at man kommer i gang med at investere.

_____________________________________________________

_____________________________________________________

Hvorfor skal man investere?

Markedet giver et afkast på omkring 6-8% per år i gennemsnit (afhængigt af hvilket indeks du kigger på). Dette betyder, at du kan, – om du investerer langsigtet i fx en global indeksfonde, investerer regelmæssigt (f.eks. månedsopsparing) og holder fast i dine investeringer, – blive millionær som pensionist. Dette afhænger selvfølgeligt af:

  1. Din alder når du begynder at investere, og
  2. Hvor meget du kan investere hver måned.
Hvis du begynder at investere 500 kr i måneden, når du er… Dette har du, når du er 65 år med et gennemsnitligt afkast på 8% *
25 år 1 746 00 kr
35 år 745 000 kr
45 år 295 000 kr
55 år 91 500 kr

* Man plejer at sige at markedet giver et afkast på 6-8% i gennemsnit per år. Her har jeg ikke taget højde for skat eller eventuel ÅOP, ser dette mere som et eksempel på, hvad langsigtede investeringer kan blive til. Du kan selv lege med det på den svenske blog “Rikatillsammans”, https://rikatillsammans.se/verktyg/kalkylator-rakna-pa-ranta-pa-ranta/

Hvis du i stedet kunne investere fx 2.500 kr. hver måned og starter som 25-årig, så bliver summen omkring 8 millioner kr. når du er 65 år. Dette om noget, synes jeg er inspirerende – og giver os mindre private investorer en mulighed at selve bygge en økonomisk tryghed for vores fremtid.

Renters rente

I eksemplet med regelmæssig månedsopsparing, også kaldet “Dollar Cost Averaging”, for at blive millionær, bruger man noget, som kaldes for renters rente. Mange af os har lært i skolen om renters rente, og at dette får vores penge at vokse, da renterne fra sidste år giver os en højere rente næste år. Dette er absolut noget, som motiverer mig, da de penge, jeg investerer, direkte arbejder for mig. Når jeg hver måned investerer en del af min løn, er jeg i gang med at bygge op min egen “pengemaskine”. Når mit udbytte kommer, så investerer jeg direkte disse penge igen.

Compound interest is the eighth wonder of the world. He who understands it, earns it …

he who doesn’t … pays it.”

– Albert Einstein

Inflation

Inflationen, som plejer at ligge omkring 1-2%, resulterer i at penge mister i værdi. Dette betyder, at de penge, man har på sit bankkonto, falder i værdi – især hvis man har dem på en konto, hvor man ikke får nogen rente. Inflationen i sig er ikke en motivation til at investere, men det er noget, som er vigtigt at tænke på, hvis man har mange kontanter ståendes – find den bankkonto med den absolut bedste rente for din buffer (de kontanter som du ikke investerer, men som du har brug for, hvis noget uventet skulle ske).

I mit næste indlæg vil jeg skrive lidt om, hvordan man kan komme i gang med sine investeringer.

Disclaimer: Jeg er ikke en økonomisk rådgiver. Og det, jeg skriver om, er ting, jeg lært hen ad vejen, og som jeg selv synes er vigtigt. Jeg er ikke ansvarlig for, hvad læsere investerer i.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
23 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2019-04-25 17:50

Kære Linnea Dine beregninger og anvisninger er meget forenklede og u-nuancerede, ja de er direkte MISVISENDE. Der mangler skat på aktierne og skat af de løbende aktieudbytter (27&/42%). Og Socialdemokratiet, som står til at danne regering efter valget, vil forhøje aktieskatten med 3%. Inflationen på 1-2% holder nok heller ikke for en 25 årig til pensionsalderen. Jeg har i halvfjerserne oplevet en inflation på over 16%. Tallene du beregner ved pensionsalderen bør vises med en nutidsværdi efter skat, så man ved hvad man får i købekraft for sine penge i forhold til i dag. En mio. kr. om 40 år… Læs mere

Gæst
Gæst
2017-11-26 09:28

Kære Vivi Jeg har investeret siden 1998. Nogle perioder har jeg lavet aftaler med pengeinstitutter og også engang med en privat aktieanalytiker. Efter min mening er det spild af penge, Jeg investerer i aktier iEuropa, USA og Asien. Derfor er jeg nødsagete til at have depoter i flere pengeinstitutter. Har depoter i Nordnet, Saxo og Jyske Bank. Dejligt hvid man her kan diskutere aktier. Jeg er ned i Proinvestor, som er et seriøst fora. Og jeg kigger da også i Shareville, hvor der desværre er mange fantaster. Min erfaring er, at man tjener mest på langsigtede investeringer. Og man skal… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2017-11-26 09:32

Linne – Hvad er det ned koden. Jeg kunne ikke sætte en egen kode ind men kode, som stod til højre for rubrikken.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2018-10-26 09:10

Hej Kirsten, du kan også gå med i facebookgruppen Moneypenny-Kvinder som investerer 🙂

Gæst
Gæst
2017-11-14 09:47

Hej igen
Hvordan mener du jeg kan/skal håndtere min aldersopsparing hos Nordnet – placeret i Superfonden Danmark – når aktiemarkedet næste gang går mere eller mindre i rødt? Flere “eksperter” mener, at aktieboblen kan springe når som helst.
Jeg vil gerne forebygge, at aldersopsparingen ikke forringes. Jeg fik ikke svar fra dig mht min kommentar i sidste uge.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2017-11-20 16:36

Hej Dennis, Ked af at jeg ikke fik svaret direkt. Jeg vil gerne ikke rådgive til din opsparing, tror heller ikke jeg må, men vil du få risikoen ned så kan du overveje at omfordele en del av investeringerne til lavere risiko, fx obligationsfonde (eller gå kontant da det er forskellige meninger om hvor gode obligationsfonde er lige nu). Det er lidt svært at sige da jeg heller ikke kender din investeringshorisont. Om markedet går i rødt så kommer det nok op igen, men har du kun nogle få år før du skal bruge pengene så er det nok en… Læs mere

Gæst
Gæst
2017-11-13 17:19

Kunne være interessant om du vil skrive lidt om ETFere på et tidspunkt – hvilke ting man skal være opmærksom på m.v

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2017-11-13 17:25

Hej Jette,
Yes, det er på listen. 🙂
Mvh, Linnéa

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2018-10-30 11:07

Hej Jette, nu kan du finde mit indlæg om ETFer på dette link: https://www.nordnet.dk/blog/hvad-er-en-etf-2/

Gæst
Gæst
2017-11-07 20:16

ENDELIG en der skriver for “os” der ikke fatter ret meget af det aktiehalløj. Har flere gange prøvet at starte op, med bl.a millionær klubben, og læse nettet tyndt, med hvordan man starter men mangler de første par brikker før det hele giver mening.
glæder mig virkelig meget til at følge dine indlæg.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2017-11-13 17:29

Hej Thomas,
Mange tak for din kommentar. Håber du også kommer til at lide mine næste indlæg. 🙂
Mvh, Linnéa

Gæst
Gæst
2017-11-07 17:05

Jeg startede min aldersopsparing for et par måneder siden hos Nordnet. Den er stort set placeret i Superfonden Danmark.
Linnea, tak for et udmærket indlæg. Jeg venter spændt på dit næste. Jeg håber at få mere forstand på at investere, og hvad jeg skal gøre, INDEN aktiemarkedet vender nedad, sa aldersopsparingen ikke påvirkes.

Gæst
Gæst
2017-11-07 17:04

Hej
Har lige tjekket den danske inflation fra 2005 til i dag via Danmarks statistik, gennemsnittet blev (arimetiske) 1,65 %/ år.
Det giver vel ingen mening at gå tilbage til år 1900 eller for den sags skyld 40 år frem – økonomien så anderledes ud i år 1900 og det går den sikkert og om 40 år
Pnor

Gæst
Gæst
2017-11-04 11:12

Når man først forstår, hvorfor man skal/bør/kan investere, så følger hvordan. Det er vigtigt, at man starter det rigtige sted, og det rigtige sted er netop, hvorfor skal jeg investere. Godt første indlæg Linnéa, jeg glæder mig til at læse mere!
/Sune

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2017-11-04 11:23

Hej Sune,
Mange tak! Ja, det er jo lige det. Hvorfor skal en del af pengene ind og arbejde!? Jo, fordi det giver stor mening i det lange løb! Yes. 🙂

Gæst
Gæst
2017-11-01 13:34

Fint første indlæg, men 1-2% i inflation er i den lave ende. Fra 1900-2016 var inflationen i Danmark i gennemsnit 3,86%.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2017-11-03 15:30

Mange tak.
Ja, det er rigtigt – så all the more reason :). De seneste 20 år ligger den dog på omkring 1.8, men burde måske ha skrevet lidt mere om det (god idé, tak 🙂 ). Den svinger sgu en del. Peak på over 24% i 1940 og omkring 10% i 1970erne.

Gæst
Gæst
2017-11-01 09:36

Tak for et godt indlæg og velkommen til 🙂

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2017-11-03 15:23

Mange tak! 🙂

Gæst
Gæst
2017-10-31 15:56

Hmm
Jeg er selv bruger af Nordnet.
Nordnet tjener mere end ret godt på det vi andre handler, både når det går godt og dårligt.
Gad vide hvilken provision eller løn du får fra Nordnet 🤔
Sååå

Ja den tanke fik jeg

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2017-10-31 17:02

Hej Annemette, Ja, alle banker tjener vel mere end ret godt på os som investerer (og andre).. Også investeringeforeningerne. Og det er vel det jeg gerne vil skrive mere om. Jeg synes i hvert fald at Nordnet er transparente omkring det, og vi investorer er jo nødt til at bruge en bank.. Det må du gerne vide. Jeg får 0 kr for at skrive på Nordnetbloggen. Jeg skriver på min fritid og ønsker bare at formidle information så at flere kan komme i gang. Jeg var selv 100% grøn 2 år siden, og jeg er så glad jeg har startet… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2017-11-07 19:26

Tak for din ulejlighed. Glæder mig til at følge dig fremover.
Har selv investeret siden 2005 med div. op- og nedture 🙂
Mvh
Vivi

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2017-11-13 17:31

Hej Vivi,
Spændende. Det er sejt du har været med så længe. Hvad er din secret til at ikke sælge i nedtur? 🙂
Mvh, Linnéa