Spring til hovedindhold

Imponerende styrke i aktiemarkedet. Men holder det?

Aktiemarkederne holder stand, selvom advarselssignalerne fortsat står i kø. Forholder vi os til de fundamentale forhold, er sandsynligheden for kursfald større end for kursstigninger. I hvert fald i udvalgte sektorer.

Aktiemarkederne holder stand, og det er i virkeligheden dybt imponerende, da advarselssignalerne fortsat står i kø. Hvis vi forholder os til de fundamentale forhold, kan vi ikke se andet, end at sandsynligheden for kursfald er større end for kursstigninger. I hvert fald i udvalgte sektorer.

I Økonomisk Ugebrevs Portefølje har vi fortsat investeret 70 procent af kapitalen i danske aktier og 30 procent i billige ETF’er, i blandt andet landbrug, råvarer, olie og guld.

Som udgangspunkt investerer vi kun i danske aktier. Men i det aktuelle markedsmiljø har vi valgt at balancere risikoen med nogle papirer, som ikke udvikler sig som aktiemarkedet.

Vi opfatter også ETF’erne som en slags forsikring, som giver noget risikoafdækning, indtil vi igen ønsker at skrue op for risikotagningen. I den seneste uge har vi købt for yderligere 10 procent af kapitalen i ETF’er, og vi har dermed øget eksponeringen til 30 procent. Ifølge afkastopgørelsen har vi plusafkast i fire af de seks ETF-poster og et mindre minus på råvare-ETF’en.

Porteføljens samlede afkast er nu en snip efter det danske aktieindeks, Copenhagen Benchmark. Porteføljen ligger på minus 11,0 procent mod benchmark på minus 10,5 procent og C25-indeks på minus 12,2 procent. I forhold til at vi ikke kører med fuld markedsrisiko, anser vi dette for tilfredsstillende.

Med den aktuelle risikoafdækning på 30 procent af kapitalen har vi en del tørt krudt til at foretage opkøb i danske kvalitetsaktier, når vi ser nye købsmuligheder.

Vi har over den seneste måned foretaget små trinvise opkøb i nogle af de aktier, vi ser et langsigtet potentiale i. I denne uge tog vi en post i en dansk aktie, vi ikke har haft tidligere, og hvor vi ser et meget spændende langsigtet udviklingspotentiale. Ved yderligere kursfald i denne aktie vil vi supplere yderligere op med små opkøb ad gangen.

Aktiemarkedet befinder sig for tiden i ingenmandsland. Vi kan se, at de fleste, også professionelle aktører på aktiemarkedet, er dybt forvirrede over, hvordan aktierne opfører sig for tiden. Inflationen, med stigende priser på råvarer, forbrugsvarer og energi, sammen med stigende obligationsrenter tromler direkte mod os med en hæsblæsende styrke.

Vi synes, at det er meget vanskeligt at se, at de vestlige økonomier ikke synker ned i en økonomisk recession til efteråret med faldende boligpriser, færre erhvervsinvesteringer og faldende privatforbrug på grund af dyk i de private husholdningers købekraft.

Dette sandsynlige scenarie ignorerer aktiemarkedet fuldstændig, i hvert fald indtil videre. Men vi synes også, at det vil være alt for risikofyldt og det modsatte af ”rettidig omhu” ikke at forberede sig på, hvad der ligner et oplagt risikoscenarie.

Vi har bemærket, at både danske og udenlandske økonomer og analytikere vurderer, at stigende renter historisk har været godt for aktiemarkederne. Vi siger: ja, det er rigtigt. Men det har næsten altid været, fordi solid økonomisk vækst har drevet aktierne op. Men det er slet ikke tilfældet denne gang. Altså, slet ikke. Økonomierne er på vej i recession samtidig med stigende renter, altså en katastrofal cocktail.

Så vidt vi kan se, kan kun én ting vende aktiemarkederne lige nu. Nemlig at centralbankerne ændrer på tingenes tilstand og varsler fortsat lave renter og måske pengepolitiske stimulanser. Hvis der kommer det mindste pip fra centralbankerne om dette, vil vi fuldstændig vende på en tallerken og gå fuldt investeret. Fred i Ukraine vil naturligvis også give markederne et løft, men det vil blot være en parallelforskydning, før markederne fortsætter ned ad bakke.

Teknisk har det europæiske aktiemarked kørt sidelæns i ti dage. Egentlig burde de europæiske bankaktier været banket opad den seneste uge, hvor obligationsrenterne er tordnet i vejret. Men det er ikke sket. Vi tolker det som et signal om, at bankaktierne nu trækkes ned af udsigten til en europæisk økonomisk recession til efteråret. Så vi kommer ikke til at gå ind i bankaktier lige foreløbig.

Til gengæld ser det tekniske billede for europæisk health care rigtig godt ud. Disse sektorer har været med til at holde hånden under aktiemarkedet. Logikken er umiddelbart, at sektorerne pharma, health care og biotech ikke er særligt konjunkturfølsomme. Også biotech har holdt nogenlunde stand, selvom denne delsektor er renteafhængig. Eksempelvis ligger det amerikanske drug-delindeks på niveau med sidste års højeste, og der kan meget vel ligge et teknisk brud forude, som fører aktierne endnu højere op.

For mere indhold som dette, tilmeld dig Økonomisk Ugebrev FORMUE med handelsbeskeder på SMS og mail. Første måned 1 kr.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål og er et udtryk for skribentens personlige holdning. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer