Spring til hovedindhold

Kære investor, gør nu ikke noget dumt

Det er svært ikke at se rødt i det nuværende marked. Men det dummeste, man kan gøre, er at sælge i panik. Det næst-dummeste er ikke at gå ind med de frie midler, man måtte have, når der er aktier på udsalg.

Det er svært ikke at se rødt i det nuværende marked. Men det dummeste, man kan gøre, er at sælge i panik. Det næst-dummeste er ikke at gå ind med de frie midler, man måtte have, når der er aktier på udsalg.

Af Søren Risager Rasmussen, adm. direktør i SKAGEN Fondene Danmark.

Det gør mere end dobbelt så ondt på psyken at tabe 1.000 kroner, som det gør godt at vinde samme beløb. Det kan vi også mærke som fondsforvaltere i det aktuelle investeringsklima – kunderne er bekymrede og sidder på hænderne, selv om det lige nu faktisk er et bedre tidspunkt at investere på, end det var for ni måneder siden. Men hjernen spiller os et puds og agerer frygtsomt i krisetider. Og derfor er aktier noget af det eneste, man nødigt køber på udsalg.

“Lige meget hvad krybdyrhjernen fortæller os, så bør vi gribe muligheden for at købe kvalitetsaktier, når de er på tilbud.”

Man forstår selvfølgelig godt frygten. For hvad nu, hvis de i forvejen røde tal bliver endnu mere røde? Og det er absolut en relevant bekymring, men ikke desto mindre en, man som langsigtet investor bør sparke til hjørne. For lige meget hvad krybdyrhjernen fortæller os, så bør vi gribe muligheden for at købe kvalitetsaktier, når de er på tilbud, præcis som vi gerne køber alt muligt andet, når prisen er i bund, og der er gule klistermærker på emballagen.

Historien har nemlig igen og igen vist os, at dem, der vinder på den lange bane, er dem der er konstant investeret over længere tid. Det er jo egentlig logisk nok: Du får kun glæde af et opsving, hvis du er investeret. Og de helt rigtige højdespringermåneder er yderst vigtige for din porteføljes performance … og samtidigt umulige at forudsige. Så kun ved at blive i markedet, også når det smerter, er du sikker på at ramme rigtigt.

Et blik på de seneste 30 år viser os, at du – hvis du ikke var investeret i de bare tolv bedste måneder i den periode, faktisk har reduceret dit afkast til tæt ved nul, selv om du var i markedet i samtlige de 348 resterende måneder. Tankevækkende, ikke? Tiden er din bedste ven på aktiemarkedet.

“Til trods for de store fald i år har aktiemarkedet faktisk belønnet dem, der er forblevet investerede de seneste tre år.”

Men hvad hjælper det, når markederne virker så enormt risikable lige nu? Alle nye investorer, der gjorde deres første erfaringer med aktier under coronakrisen, oplever nu for første gang, at pilen peger alvorligt nedad. Det er klart, man bliver nervøs. I den sammenhæng er min vigtigste opgave som rådgiver at forklare, hvorfor det er vigtigt, at du præcis i dette klima bør fortsætte med at købe op og rebalancere – eller som et absolut minimum i hvert fald skal sidde stille og ikke trække pengene ud. Jeg tror på, at der nok skal komme sorte tal og fin fremgang igen. Det har trods alt været tilfældet hver eneste gang, markedet har gjort ondt i al den tid, der har været et marked. Aktierne er historisk altid kommet igen.

Det handler om tålmodighed. Til trods for de store fald i år har aktiemarkedet faktisk belønnet dem, der er forblevet investerede de seneste tre år med ca. 10% afkast om året. Ganske pænt med tanke på de tæsk, der blev uddelt både i år og i foråret 2020. Gennemsnitligt har det taget omtrent to år, før et marked i frit fald atter har vist positive takter. Markedet har altid villet frem og op.

Så det eneste forkerte, du kan gøre, er at lade være med at investere.


Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer