Spring til hovedindhold

Kan en investor opnå mindfulness, når aktiemarkedet er i panik?

Der er for mig tydelige tegn på, at investorerne i udvalgte aktier panikker for tiden. Her er mine observationer af, hvad der sker lige nu – og ti ting der, i tidligere lignende situationer, har været fornuftige muligheder for at redde investorerne igennem en stormfuld og stressende periode, og undgå panikken. Ja, måske endda en form for finansielt mindfulness.

7 tegn på stor investornervøsitet lige nu 😰

 1. Kursfald er langvarige, og sker ikke blot som enkelt-dags korrektioner.
 2. Kursfald er bredt funderet. Mange aktier falder og i hovedsagen uden selskabsspecifikke nyheder.
 3. Kursfald er karakteriseret af en overvægt af salgsinteresse, som ”maser” aktierne ned. Kursfald virker ”unuancerede”.
 4. Investorerne sælger, midt i orkanens øje, ukritisk selv efter en længere periode med kursfald. At berolige investorer kan være som at forsøge at stoppe en vildtløbende hesteflok, der som bekendt kun løber efter førerhesten og ikke ænser noget andet.
 5. Tiden er en formildende omstændighed, men det er en stakket trøst, mens panikken råder. Hvis nedturen kortsigtet skal stoppes, kræver det en ekstraordinær hændelse, som for eksempel at centralbanker vælger at sænke renterne. Det virker aktuelt helt udelukket. Verdens to mægtigste centralbanker har pt. forsat travlt med at efterslukke inflationsbranden det sidste stykke ned mod 2%.
 6. Argumentet om at aktier er ”faldet for meget” og udvalgte aktier er blevet ”alt for billige” preller totalt af på sælgerne, som er i højeste alarmberedskab og agerer som heste i galop. Investorerne sælger, fordi forventningen er, at efter kursfald kommer flere kursfald.
 7. Bortset fra udvalgte aktier, som mange investorer har koncentreret deres aktieinteresser i, og hvor en betydelig del er højt/meget højt prissat, er prisfastsættelsen i den øvrige del af aktieverden i hovedsagen moderat/lav/meget lav.

10 ting der kan give dig finansielt mindfulness 🙏

 1. Træk luft ind, og dan dig et overblik.
 2. Fjern skærmfokus, og undgå at blive yderligere stresset. Når du ser på skærmen og opdager nye ”årslaveste” kurser, gør det kun ondt værre.
 3. Brug tiden til at tilpasse din aktieliste. Hvilke selskaber har du i længere tid haft på din indkøbsliste, hvis den blev billigere/billig nok?
 4. Der kan også være selskaber i din portefølje, som du på trods af store kursfald ikke længere skal have. Måske er det tid til en beholdningsrengøring?
 5. Fokuser på kvalitetsaktier, der falder. Disse aktier vil langsigtet have de bedste muligheder for at have stamina, og samtidig vil det være dem andre også fokuserer på. Det betyder, at det formentlig kan være her, du finder de første aktier, som stiger igen. Mens markedet og andre investorer panikker, kan det muligvis betale sig at gå på tilbudsjagt og bevare ro/overblik.
 6. Aktiemarkedet reagerer lynhurtigt på forandringer, og det er altid 0 eller 1. Bevægelser i den generelle økonomi som tager 3-6 måneder at falde på plads, er aktiemarkedet typisk kun få uger om at indstille sig på. Tænk eksempelvis på Covid nedlukningen i 2020, hvor aktierne var tre uger om at omstille sig, mens det tog samfundsøkonomien to år. Det kan være svært at rumme, hvor meget risikopræmien kan give sig. Og hvor hurtigt det kan gå.
 7. Verden går ikke under, selv om det kunne se sådan ud. Hver stor nedtur har langsigtet vist sig at være en god købsmulighed. Sandsynligheden for at du om 3 år vil se tilbage på den nuværende nedtur udenfor de mest hypede aktier og spørge dig selv, hvorfor du ikke fokuserer på prisfastsættelsen og langsigtede muligheder, er større end du tror
 8. Vi kommer ikke tilbage til tiden med ekstremt lave renter i den umiddelbare fremtid på 1-2 år. Men der er en mulighed for at amerikanske og europæiske centralbankrenter ligger noget lavere (100 basispunkter eller mere) allerede fra og med 2025.
 9. Lysten til at beskytte sine penge og portefølje er formentlig ligefrem proportionale med den seneste nedtur. Akkumuleret i 2022-2023 er udvalgte aktier blevet halveret eller sågar mere. Det er ikke kun meget, men rigtig meget.
 10. Husk at sprede din risiko.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
3 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Michael Ovesen
Michael Ovesen
2023-10-25 21:20

Rigtig god artikel! Har selv prøvet at forlade marked i 2008, hvilket tog 5-6 år at komme tilbage på igen. Da Covid ramte os i 2020 valgte jeg at afvente, hvilket jeg er rigtig glad for i dag😀

ADH
ADH
2023-10-26 11:31

Det er uden tvivl gode råd du kommer med Per Hansen. Jeg mener dog, at man som ansvarlig småinvestor, må frygte intensiveringen af brugen af højfrekvente AI-baserede algoritmer, som er den nye spiller på markedet. Ingen ved, hvad det kan forårsage på sigt. Selv USA’s finanstilsyn har været ude at advare om, at der skal mere regulering til på området. Jeg holder nøje øje med, om man bare lader stå til eller om det bliver taget alvorligt. Vores eget Finanstilsyn, hører jeg kun udstikke retningslinier på området for de finansielle virksomheder. Et er hvad de bør, noget andet er hvad… Læs mere

Elo Alsing
Elo Alsing
2023-11-09 19:49

Tak for endnu en super god og relevant artikel Per.
Der er bestemt brug for mindfulness på aktiemarkedet i øjeblikket.