Spring til hovedindhold

Karakterbogen Q3: Mange middelmådige præstationer og stof til eftertanke i den nedre og tunge ende

Kvartalets regnskaber for de største danske selskaber er ude, og sædvanen tro knytter investeringsøkonom Per Hansen sine kommentarer til resultaterne og ikke mindst investorernes modtagelse.

En ligevægtet middelmådig gennemsnitskarakter vidner om en regnskabssæson på det jævne. De sædvanlige topper (Novo Nordisk og Pandora). Der er mange middelmådige præstationer, og i den nedre og tunge ende bør der være masser af stof til eftertanke i ledelser og bestyrelser.

🎧 LYT MED

Per Hansen og Helge Larsen kommer også omkring karaktererne for Q3 i det seneste afsnit af Investeringspodcasten. Lyt med her eller direkte i din podcast-app.

Du kan også høre Per vurdere resultaterne i Millionærklubben, hvor han er inviteret ind som benhård censor: Millionærklubben: Karakterbogen er klar

Novo Nordisk – Som (for)ventet godt – 10

Endnu et godt resultat. Der er fortsat fuld fart på. Positive udfordringer er større efterspørgsel end produktionskapacitet. Top-3 position er sædvanlig og fortjent.

Pandora – Bliver ved med at charmere investorerne – 10

Mere af det samme. Ikke så meget snak – bare gode resultater. Det er ikke, fordi der ikke er udfordringer, men Pandora gør slet og ret det rigtige. Man skal aldrig sige aldrig, men det er længe siden, jeg har bemærket en fodfejl fra selskabet, og investorerne elsker dem for det.

Novozymes/Chr. Hansen – God generalprøve før fusion – 7

Novozymes/Chr. Hansen har i en periode leveret lidt under det, man med rimelighed kan forvente af dygtige selskaber. I den henseende var 3. kvartal opløftende med bedre tal samlet set end længe. Det giver mulighed for, at fusionen, som formentlig vil blive godkendt af myndighederne i løbet af de næste 3 måneder, kan få sig en god start. En god generalprøve behøver ikke at være et forvarsel om en dårlig premiere.

Genmab – Et lettelsens suk – 7

Blandt sæsonens vindere. Solide resultater fik investorerne til at genoverveje nedturen. Forud for regnskabet havde Genmab været ramt af flere udfordringer. På den ene side har Novo Nordisk spist af investorernes pharma-kroner, og samtidig har den fortsatte nedtur i biotek smittet negativt af. Guidance præciseret op.

Danske Bank – God “regnskabskvalitet” trækker op – 7

Danske Bank leverede den forventede opjustering, om end den har meget karakter af en positiv præcisering. Danske Bank kan ikke matche øvrige skandinaviske storbanker med hensyn til egenkapitalforrentning, men ”kvaliteten” af regnskabet og sammensætningen af underposterne udvikler sig i den rigtige retning.

GN Store Nord – Kan investorerne høre, om bunden er passeret? – 7

Fast forward og ingen grund til at dvæle mere ved udfordringerne de seneste 2 år, er jeg sikker på ledelsen og investorerne vil give mig ret i. Hearing leverer meget solidt, og Audio gør det som frygtet, men ikke værre end det. 300 mio. i reservation skal bane vejen for 2026 synergier på 600 mio./årligt. Kursreaktionen var markant. Den kan skyldes inddækning af kortsolgte positioner, lettelse over at det værste kan være overstået, og at kapitalen er “fundet”. Herudover kan faktorer også være salg af nye aktier, frasalg i Portugal og i 4. kvartal et “sale and lease back” af deres hovedkvarter. GN Store Nord er en økonomisk og konjunkturel medvindsaktie, som har det bedst med vind i ryggen.

Demant – ”Manglende” opjustering med stor kursbetydning – 7

Opjusteringen udeblev, men ellers har Demant igen vist, at de leverer på øverste hylde. Communications bliver ved med at ”drille”. Udskydelsen af salget af Cochlear ligger uden for deres rækkevidde. Samtidig mangler der, siger nogen, den 3. opjustering, som jeg dog ikke synes var særlig realistisk. Kurshammeren faldt hårdt.

Jyske Bank – Så godt som det kan blive, men fedtet indtryk – 7

Regnskabet var i sig selv til 7 måske endda med pil op. Når karakteren alligevel ender på 4-7, skyldes det, at Jyske Bank igen viser, at investorerne er en svag interessent og stakeholder. I tilknytning til de 500 mio. i udbytte, burde der have været plads til et aktietilbagekøb af samme størrelsesorden. Det kunne være med til at signalere den finansielle styrke; tillid til fremtiden og forståelse for den ingeniørkunst, som bankerne skal vise for at understøtte værdiskabelsen. Det har jeg tidligere skrevet om her.

FLSmidth – Fokuseringen fortsætter – 7

FLSmidth fortsætter udviklingen mod det, som de gerne vil være: Sammenlignelig med konkurrenter inden for mining. 75/25 (mining/cement) viser den retning, samtidig med at de tilstræber at være helt ude af øvrige aktiviteter uden for kernen. Det, som de siger, gør de.

Nordea – Investorerne frygter stadig det, som de ikke kan se – 7

Nordea leverede endnu et godt regnskab. Det er dog svært at få investorerne til at købe ind på en fremtid, hvor egenkapitalen langsigtet vil ligge højt og på 15% eller måske en anelse over. Kvartalet bød igen på mindre, men dog stigende, hensættelser til tab. Det gælder ikke kun, men også for Nordea: Investorerne frygter for fremtiden. Enten på grund af udsigt til faldende renter og/eller for konjunkturforløbet.

Vestas – Stadig den bedste elev i den dårlige klasse – 7

På den ene side kan man hævde, at Vestas blot leverede det, som var forventet eller en my mere. På den anden side er det fair at sige, at Vestas leverede noget bedre, end pessimisterne frygtede. Nye ordrer kommer ind til højere priser; konkurrenterne er enten udfordrede og/eller lokale eller måske endda kinesiske. Der er stadig et godt stykke op til ambitionerne om en EBIT-margin på 10% i 2025. Udviklingen går dog i den rigtige retning. Fortidens synder med uprofitable ordrer er på vej ud af bogen, og mon ikke ordreindgangen er på vej op i medvind?

ISS – Handelsopdatering fjerner stort usikkerheds- og salgspres – 4

Alene vurderet ud fra de tal, som handelsopdateringen for 3. kvartal bragte, kan den store nedtur, som aktien har haft siden halvårsregnskabet, i et meget stort omfang at tilskrive risikopræmien post fransk exit. Tal var lidt bedre end ventet, og fornemmelsen for 2024 bør være fornuftig. Hvis provenuet fra fransk exit fuldt ud bliver brugt til aktietilbagekøb, har den tårnhøje risikopræmie potentialet til at blive normaliseret over de kommende år.

DSV – Lidt mindre at køre med og NEOM-forvirring – 4

Regnskabstal lidt under det forventede både for så vidt angår omsætning som indtjening. DSV er lidt mere forretningsdisciplinerede og -kræsne end andre og kører ikke med hvad som helst. ”NEOM” skabte forvirring og en sjælden usikkerhed i flere dimensioner. For en gangs skyld en bestået, men ikke overbevisende, DSV-præstation.

AMBU – Forsigtigt udlæg for 2024 – 4

AMBUs 4. kvartalstal var mere eller mindre kendte, efter at AMBU i starten af kvartalet fremlagde forventede tal. Guidance for det kommende år er forsigtig og forhåbentlig et naturligt udgangspunkt at kunne løfte forventningerne ud fra.

Tryg – Af skade bliver bliver man klogere, men sjældent rig – 4

Skadesforløbet har været mere end vanskeligt, hvor Tryg blev ramt af stort set alle mulige og umulige forsikringshændelser. Alligevel kommer Tryg ud tæt på forventningerne. Skadesforløbet bliver yderligere negativt påvirket af en fortsat meget svag NOK og SEK.

Carlsberg – Ikke så meget nyt at berette – 4

Den første handelsopdatering fra den nye CEO, Jacob Aarup-Andersen, bragte naturligt nok ikke afgørende nyt efter kun en enkelt regnskabsmåned. De kortsigtede udsigter er udfordrende med pressede forbrugere.

A.P. Møller Mærsk – Nu kommer regningen for fortidens indtjeningsboom – 4

(Tro)faste læsere af karakterbogen og kommentarer vil kunne huske, at der blev efterlyst rene 12-taller, da rater, som A.P. Møller Mærsk ingen indflydelse har på, fik bundlinjen til at svulme. Karakterer gives for præstationen og ikke for udefra kommende faktorer. Verden er nu en gang, som den er. Karakter på det jævne, men et billede på den virkelige verden, som Mærsk heller ikke kan sejle fra. Var logistik tilkøb fornuftigt timet?

Coloplast – Kan Atos og Kerecis revitalisere væksten? – 4↓

Coloplast fortsætter desværre med at løbe en lille smule efter investorernes forventninger. Effekten på aktiekursen er ikke udeblevet. Tilkøb af Atos Medical og Kerecis skulle gerne være den vækstmedicin, som Coloplast har brug for, men er det nok spørger investorerne formentlig fortsat skeptisk? Tal skuffer over hele linjen, og investorerne venter på, at prisfastsættelsen passer til væksten og/eller at tilkøb overpræsterer i forhold til i forvejen høje forventninger.

Royal Unibrew – Spiser hollandsk opkøb af finansiel frihed? – 2

Det store danske bryghus noterede den 3. største kursafklapsning med kursfald på 12,49%. Skuffende resultat, sænkede indtjeningsambitioner og en gæld i forhold til indtjeningen, som kan få en konsekvens for det, som investorerne håber at få tilbage i 2024. En flad fornemmelse.

Ørsted: Annus horribilis for Ørsted – 0

På 11 måneder er de gået fra at købe deres amerikanske minoritetspartner ud i Ocean Wind 1 til at lægge projektet ned; advare om astronomiske hensættelser, sætte langsigtet spørgsmålstegn ved de ambitioner, som kun er lidt mere end 4 måneder unge efter kapitalmarkedsdagen. Plus sikkert en del mere. Dumpekarakter er desværre uundgåelig.

Netcompany: Nedpræcisering giver de ”sædvanlige” minus 10% kursfald – 0

På overfladen blev nedturen drevet af en nedjustering, men mon ikke det også spiller en rolle, at investorerne skal vænne sig til, at flere men større ordrer giver udfordringer med forventningsstyring, som med fordel kunne kommunikeres bedre? Er det sidste gang, jeg bliver nødt til at give Netcompany en karakterbog med anmærkninger med hjem? I hvert fald er der en risiko for, at selskabet ryger ud af C-25 ved den kommende revision.

Rockwool og Bavarian Nordic er undladt fra karakterbogen, da deres kvartalsregnskaber udkommer efter den redaktionelle afslutning. Bavarian Nordic har aflagt regnskag 16/11, mens Rockwool aflægger sit kvartalsregnskab 22/11.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer