Spring til hovedindhold

Kan FED berolige markederne?

Når centralbankmedlemmerne i FED i aften afslutter deres centralbankmøde, venter verden spændt på nyt om hvornår pengepolitikken gradvis skal strammes. Udover at give nyt herom, vil FED forsøge at berolige markederne. Det ligger i Bernankes kommunikative gener og ”nettoresultatet” af aftenens udmelding er nok, at centralbanken tildeler sig så mange ”optioner” som muligt.

Store udsving efter tale om tilbagetrækning

Den seneste måned har været præget af store udsving på aktiemarkederne. Det skyldes ikke mindst ”eftervirkningerne” efter at centralbankchef Bernanke er begyndt at forberede investorerne på tiden efter at store månedlige obligationskøb på et tidspunkt vil være forbi. En række ”begivenheder” den seneste måned er værd at nævne:

  • De japanske aktier har både været på retræte og præget af ekstremt store udsving på dagligt op til 7 % på indeksniveau. Det er ikke kun nervøsitet med hensyn til Bank of Japan og svækkelsen i yennen, men også hvad den amerikanske pengepolitik kan betyde for japanske aktier, som har præget investorerne.
  • Markedsrenterne har været stigende som en naturlig konsekvens af at forventningerne er blevet styret i retning af at der indenfor de kommende måneder/kvartaler kommer en ”tapering” (afvikling af obligationskøb).
  • USD er faldet. Det virker måske en anelse besynderligt al den stund, at USA både er foran Europa konjunkturmæssigt men også med renteudviklingen har signaleret at de vil være noget foran Europa i forhold til at hæve renterne.  Alt andet lige burde en udvidelse af rentespændet mellem USA/Europa være i USD favør.

Stigende renter er netto godt for aktierne

Investorerne er meget i tvivl om hvad nettoeffekten af stigende renter, afvikling af støtteopkøb, bedre vækst er for aktiemarkederne. Det er ganske naturligt. Både fordi vi fortsat befinder os i en efter-krise tid. Men også fordi de enorme støtteopkøb og store beholdninger af obligationer kan udløse voldsomme bevægelser, når mange på samme tidspunkt skal ”vænne” sig til at renterne skal tilbage til et mere normalt niveau.

Det mest sandsynlige er at aktierne sluttelig vil tage godt imod de stigende renter. Både fordi bevæggrunden for de stigende renter bør være bedre vækstudsigter. Men også fordi mange investorer også de kommende måneder vil bytte obligationer ud med aktier, hvilket alt andet lige betyder en stigende nettoefterspørgsel efter aktier.

 

 

 

 

 

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer