Spring til hovedindhold

Kinaaktier er et rent minefelt

Jeg skrev d. 2. november 2010 et indlæg på Nordnetbloggen med titlen Fup eller Fakta på kinesisk. Jeg præsenterede her China-Biotics (CHBT på NASDAQ), der har forbløffende flotte regnskaber og en mistænkelig lav aktiekurs.

Siden november er balladen fortsat, og China-Biotics er stadig under mistanke for at have snydt med regnskaberne og det der er værre. Mit bedste gæt er, at revisoren BOD snart træder tilbage og at handlen med aktien stoppes af NASDAQ, mens anklagerne kulegraves. Det har nemlig været mønsteret for en lang række andre kinaaktier, der er blevet afsløret i seneste måneder.

Spørgsmålet er hvor dybt råddenskaben stikker? Er alle kinaaktier under mistanke, eller er det kun små selskaber med fantasifulde forretningsområder og ukendte revisorer man skal undgå? Indtil for nylig mente de fleste, at man var på sikker grund med kinaaktier hvis a) aktien var noteret på en af de store børser NASDAQ eller New York, b) selskabet havde gennemført en klassisk IPO med kendte investeringsbanker som rådgivere og c) selskabet havde en Top 4-revisor, dvs. enten Deloitte, PWC, Ernst & Young eller KPMG.

Det synspunkt fik et ordentligt skud for boven den 16. maj 2011, hvor handlen med Longtop Financial Technologies (LFT på New York) blev indstillet af New York Stock Exchange (NYSE) efter gentagne anklager om falske regnskaber fra skeptikere. LFT lovede selvfølgelig at levere et ordentligt regnskab 23. maj, men forinden trådte selskabets CFO tilbage og dernæst trådte selskabets revisor Deloitte Touche tilbage.

Det kan selvsagt vare længe inden handlen genoptages på NYSE, hvis det da nogensinde sker? Det virker mere sandsynligt, at LTF bliver smidt af New York børsen, hvis anklagerne viser sig at være sande, hvad man må formode – ellers var revisoren jo ikke trådt tilbage! Nej, LTF må nok nøjes med en notering på en sekundær børs, og kursen vil givetvis falde dramatisk til den tid. Longtop blev dermed den seneste kinaaktie der imploderede efter vedvarende anklager om urent trav.

Det særlige ved Longtop i forhold til de øvrige skandaler er at a) selskabet er noteret på den største børs i USA b) selskabet blev børsnoteret af Goldman Sach og Deutsche Bank, c) selskabet havde en Top 4-revisor og d) selskabet havde en markedsværdi på over én milliard amerikanske dollars.

Hvis man ikke kan stole på regnskaberne fra et selskab som Longtop, kan man da stole på regnskaberne fra noget kinaselskab overhovedet? Og hvis man ikke kan stole på regnskaberne, bør man da overhovedet overveje at købe aktierne?

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer