Spring til hovedindhold

Novo aktiesplitter men bliver ikke automatisk dyrere af at blive billigere

På årets første handelsdag laver Novo Nordisk en ændring i aktiestørrelsen således at 1 nuværende aktie bliver til 5 nye. Når selskaber ændrer stk. størrelse (splitter aktien), er nogle investorer af den overbevisning at et selskab, der netop splitter, bliver mere værd netop på grund af splittet. På samme måde som en kage ikke bliver større af at blive skåret i flere stykker, bliver et selskab langsigtet heller ikke mere værd af at blive ”skåret i flere stykker”. Mindre stykker kan dog gøre kagen mere spiselig.

5 x 200 = 1 x 1000

”Vi har set det i mange tilfælde”, synes investorerne at sige. At når selskaber ændrer stk. størrelsen stiger den samlede værdi af kagen. Eller sagt med andre ord: En kage bliver større af at blive skåret i flere stykker.

Ideen er at den gennemsnitlige investor ikke i tilstrækkelig omfang er i stand til at se, opfatte og forstå hvad der sker for et selskab i og omkring en ændring i stk. størrelsen. Efter en ændring i stk. størrelsen vil en aktie fremstå som om den er faldet ganske meget og virker købsværdig.

Tilbage til Novo. På årets første handelsdag ændres stk. størrelsen i forholdet 1:5. For hver gang man som aktionær før idag har 1 aktie, vil man efterfølgende have 5. 1 aktie til en værdi på ca. 1000, vil gøre det ud for 5 aktier hver med en værdi på 200. Investorerne får altså flere aktier, men den gennemsnitlige værdi falder så meget, at investoren har omtrentlig det samme ud af det før og efter.

”Aktien stiger, når den splitter”

Argumentet er ikke nyt og de som opfatter kausaliteten som aktiesplit = kursstigninger vil hævde at det er sket rigtig mange gange. På kort sigt (dagen eller ugen) kan alt jo som bekendt ske, og rigtigt er det givetvis at der findes eksempler på det. I det generelle tilfælde holder argumentet dog naturligvis ikke.

Hvis man antager at det var så investeringsnemt at få sin markedsværdi til at ”lette”, ville alle selskaber jo ændre på aktiestørrelsen mere eller mindre hele tiden i kampen om investorernes gunst. Det sker ikke og bør ikke ske, idet der jo også er administration og omkostninger forbundet hermed. En kage bliver ikke større af at blive skåret i flere stykker. Den kan dog vise sig at blive mere spiselig.

Succesfulde selskaber aktiesplitter pga. kursstigning

Kausaliteten starter et andet sted. Det er ikke en ændring i størrelsen på aktien, der giver en højere værdi. Derimod er en ændring i stk. størrelsen en påmindelse om, at selskabets aktiekurs er steget meget. Succesfulde selskaber oplever, at successen som selskab bliver fulgt op af stigende aktiekurser, og på den måde bliver en ændring i stk. størrelsen interessant. Det er således successen og den gode udvikling, der dirigerer ændringen og ikke omvendt. På samme måde som kagen ikke bliver større af at blive skåret i flere stykker, men kan opleves sådan og virke mere spiselig.

Øget likviditet som følge af aktiesplit

Én ting er således at de enkelte aktier ikke i gennemsnit stiger i pris som følge af en ændring i stk. størrelsen. Der kan dog være andre bevæggrunde til at man ændrer stk. størrelsen og det er en anden og bedre likviditet i aktien. Det er et argument som ofte er blevet anført i forbindelse med blandt andet A.P. Møller aktien.

Casen A.P. Møller Mærsk

Mange private investorer har i årene set langt og længselsfuldt efter A.P. Møller Mærsk. Mange spekulationer har været bragt til torvs, hvorvidt en ændring i aktiestørrelsen ikke netop ville være det brændstof som skulle til for at få aktien til at stige.

Argumentet er det samme som ovenfor. Den samlede værdi stiger ikke alene af den grund, men ved at ændre størrelsen kan det give mindre investorer adgang til at investere i aktien. Især i relation til 20 % reglen på dansk pensionsopsparing (man må af sprednings- og risikohensyn ikke investere mere end 20 % af sine investeringer i én aktie).

A.P. Møller Mærsk aktien har både danske men i høj grad også internationale investorer. Selv hvis mange mindre danske investorer ville presse prisen opad efter en ændring i stk. størrelsen som følge af et likviditetspres, ville internationale investorer sælge ud og købe aktier i andre selskaber, som beskæftiger sig med det samme, og som så ville være blevet mere interessant.

Den gode udvikling og ikke ”split” der driver Novo – selskab såvel som aktie

Når Novo på årets første handelsdag ændrer sin stk. størrelse tilsiger data, at aktien kan være steget op til ændringen. Novo kan også være undtagelsen der bekræfter den regel, der siger at aktierne i det gennemsnitlige tilfælde ikke stiger og at et split gennemføres i 2. kvartal. En kage bliver dog ikke større af at blive skåret i flere stykker og det er således den gode udvikling i Novo og andre selskaber som investorerne skal sætte deres investeringslid til. Det er således fortsat den gode udvikling der driver aktiekursen og ikke en teknikalitet som en ændring i aktiestrørrelsen som giver investorerne medvind. En ændring i stk. størrelsen er ikke noget aktietræ der gror penge på.

 

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2014-01-06 08:38

Til skeptikerne. Et aktiesplit vil i landt de fleste tilfælde give et løft i en aktie, hvis kursen er blevet for høj. Da jeg første gang ejede Novo, da ozze Novozymes var en del af NOVO var det en 20 krones aktie svarende til en dagskurs incl Novozymes på over 20.000,-. Jeg tror ikke den var steget til dette niveau uden split og dermed mere volantilitet. MVH Finn

Gæst
Gæst
2014-01-12 23:05

Enig med artiklen. Min erfaring siger det samme. Har set bankaktier blive splittet og de kun en vej, ned. man skal huske på, der er andre faktore der også spiller ind.