Spring til hovedindhold

Lavere beskatning af investeringsfonde fra årsskiftet.

Beskatningen af investeringsfonde ændres fra og med 2020. Her er hvad du skal være opmærksom på.

Fra nytår ændres beskatningsreglerne for de såkaldte aktiebaserede ETF’er og udenlandske investeringsfonde, dvs. dem, der er mere end 50 % investeret i aktier. Afkast fra investering i disse investeringsselskaber beskattes fra og med 2020 nemlig som aktieindkomst, hvis selskabet senest 1. november året før har meddelt Skattestyrelsen, at de ønsker status som aktiebaseret investeringsselskab. Skattestyrelsen har offentliggjort listen over de mere end 1400 værdipapirer, der fra og med 2020 vil blive beskattet som aktieindkomst i stedet for kapitalindkomst. Du kan se præcis, hvilke investeringsselskaber der er godkendte på Skats hjemmeside (under fanen “Liste over aktiebaserede investeringsselskaber”).

Dette betyder, at en række ETF’er og udenlandske investeringsfonde fra nytår må forventes at blive beskattet på linie med de aktiebaserede danske investeringsforeninger, idet afkastet bliver beskattet som aktieindkomst (27 %/42 %). Til og med 2019 beskattes afkastet som kapitalindkomst – og hermed typisk til en højere procent. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at ETF’er og udenlandske investeringsfonde fortsat vil blive beskattet i henhold til lagerbeskatningen (dvs. en løbende årlig beskatning af værdistigning/værditab), i modsætning til de danske aktiebaserede investeringsforeninger, hvor afkastet først beskattes ved salg (det såkaldte realisationsprincip).

Hos Nordnet ser vi positivt på denne ændring, der er et godt skridt i retning af mere lige konkurrencevilkår imellem danske investeringsforeninger og udenlandske fonde. Vi ser generelt en markant stigende interesse for især ETF’er blandt vores kunder, og denne ændring i skattereglerne vil for de flestes vedkommende have en positiv effekt på deres afkast efter skat.

Forudsætninger
Investering 500.000 kr.
Afkast 5 procent 25.000 kr.
Kapitalindkomst beskattes med 33 procent (kapitalindkomst mellem 0 og – 50.000 kr.)
Aktieindkomst beskattes med 27 procent (aktieindkomst mellem 0 og 54.000 kr.)
Skat – nye regler (27 procent) 6.750 kr.
Skat – gamle regler (33 procent) 8.250 kr.
Afkast efter skat – nye regler 18.250 kr.*
Afkast efter skat – gamle regler 16.750 kr.*

Eksempel for typisk investor – Finansdanmark

* Beregningen viser en typisk investor. Forskellen i beskatningen efter nye og gamle regler kan variere afhængig af størrelsen af investors samlede kapitalindkomst og aktieindkomst. Aktieindkomst op til 54.000 kr. (2019) beskattes med 27 procent. Aktieindkomst derover beskattes med 42 procent. Før 2020 beskattes afkast fra aktiebaserede investeringsselskaber som kapitalindkomst med 25 til 42 procent afhængig af, hvor stor investors kapitalindkomst er. Typisk udgør skatten på kapitalindkomst 33 procent. Den typiske investor får således nedsat beskatningen fra 33 til 27 procent.

De ændrede regler betyder dog også, at dit afkast efter skat i nogle tilfælde også kan risikere at blive forringet – alt afhængig af din kapitalindkomstbeskatning. Vær derfor opmærksom på hvordan de ændrede skatteregler påvirker lige præcis din skat og tilpas eventuelt dine investeringer herefter.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
67 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2020-11-07 14:49

Skal man ved salg af udenlandske ETF’ere også betale skat efter realisationsprincippet efter at have betalt løbende lagerbeskatning hvert år?

Hvis ja, vil det betyde, at man er “tvungen” til at sælge sine udenlandske ETF’ere inden årsskiftet og genkøbe straks i det nye år for at undgå lagerbeskatning?

Og er det muligt at opnå refusion for dobbelt beskatning mellem USA og DK ved køb af udenlandske ETF’ere ?

Gæst
Gæst
2020-04-04 10:27

Hej Nordnet Foruden deres børneopsparing i Danske Bank, har mine børn en “bedsteforældreopsparing” hos jer, som mormor betaler til. Det har indtil nu været attraktivt at investere dem i ETFer, da de beskattes som kapitalindtægt, og de dermed kan bruge deres frikort. Det trick kan vi så ikke bruge mere med de nye regler for ETFer. Jeg er blevet gjort opmærksom på, at hvis man investerer via en indexforening, som er akkumulerende, så bliver den kapitalbeskattet og børnene kan således fortsat bruge deres frikort via sådan en investering. Kan I bekræfte dette? Jeg har forsøgt at finde fx Danske Invest… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-04-06 08:45

Hej Lars. Det er rigtigt at reglerne for ETF blev ændret 1 Januar i år. Men du skal være opmærksom på at det ikke er ALLE ETF’ere der er omfattet. Det kan du læse mere om her: https://www.nordnet.dk/blog/nye-regler-for-beskatning-af-investeringsfonde/ Derfor kan man stadig bruge ETF til kapitalindkomst beskatning. Mht. investeringsforeninger som er Akkumulerende, så er det korrekt at de bliver kapitalindkomst beskattet. Jeg kan ikke gå ind i din konkrete sag vedr. beskatning da vi i Nordnet ikke rådgiver om skat. Begge de 2 foreninger du nævner kan du naturligvis handle på vores platform. Brug vores investeringsforenings screener. Under “Type” vælg… Læs mere

Gæst
Gæst
2020-03-31 14:55

Hvis man vælger at bruge Nordnet – går man så ind under lagerbeskatning eller realisationsbeskatning?
Mvh. Lærke

Gæst
Gæst
2020-01-14 10:44

Fejl

Gæst
Gæst
2020-01-13 11:23

Jeg mangler VIRKELIG et filter under ETF-fondene, hvor jeg kan filtrere på dem, som optræder på SKAT’s liste og frasortere dem, der IKKE gør.

For der er jo rent faktisk meget få af de ETF-fonde, der rent faktisk er med på SKAT’s liste (fx er hverken Amundi, Goldman Sachs og mange flere IKKE registreret hos SKAT)

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-01-15 14:18

Det er nok nemmere at finde en fond på listen, og så søge efter dens ISIN-nummer hos nordnet.

Gæst
Gæst
2020-01-03 08:36

Til Nordnet:
Hvordan skal listen forstås nærmere? Bliver beskatningen alene afgjort af ISIN, eller gælder navnet på listen også?

Lad os tage denne ETF fra listen, IE00B8FHGS14 iShares Edge MSCI World Minimum Volatility UCITS ETF USD (Acc)

Den findes på flere børser. Nordnet sælger den fra Xetra, IQQ0.

Umiddelbart vil jeg opfatte det således, at alle fonde med denne ISIN bliver beskattet som aktieindkomst? Er det korrekt?

Men Saxoinvestor fortolker listen anderledes. Hos dem kan man kun købe IE00B8FHGS14 til sin aktiesparekonto fra LSE. Saxo tillader fx ikke Xetra:IQQ0 på Aktiesparekontoen.

Ved vi med sikkerhed, hvordan listen skal fortolkes?

Tak

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-01-09 08:51

Hvis andre er interesserede, så melder Saxo ift. Aktiesparekontoen flg. “Det er kun hovednoteringerne der kan tilføjes. Du kan handle MVOL:xlon (USD) og IQQ0:xetr (EUR).”
(Jeg kunne ikke vælge IQQ0 tidligere, men nu kan jeg.)

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-02-12 10:14

Hej J B. Listen fra SKAT skal tages bogstaveligt, dvs. det er kun de ISIN-koder som fremgår af listen som har opnået godkendelse til ny beskatningsform. Vi tolker lovgivningen som, at det ikke er afgørende på hvilken børs du handler papiret. Venlig hilsen Jakob Holck, Nordnet.

Gæst
Gæst
2019-12-26 18:36

Hvis man allerede har en af fondene på Skats liste på depotet i 2019, fx Ishares core world, bliver de så automatisk beskattet efter de nye regler, eller differentieres der efter købstidspunktet, så kun nye køb af den fond fra og med 2020 bliver beskattet som aktier?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-02-12 10:13

Hej Hannibal. Hvis dine eksisterende beholdninger er på SKAT’s liste vil de automatisk overgå til ny beskatningsform fra 1/1-2020. Men vi vil selvfølgelig opfordre til at du gennemgår din årsopgørelse så du sikre den korrekte beskatning. Venlig hilsen Jakob Holck, Nordnet.

Gæst
Gæst
2019-12-23 14:27

Listen findes ikke under den angivne fade, pis

Gæst
Gæst
2019-12-18 13:44

For at det skulle være en fordel, så kræver at man har avancer under progressionsgrænsen, eller er det vel faktisk en ulempe for skatten på kapitalindkomst er vel ca. 33 pct. op 50.000 kr.

Derimod må der være klar fordel ved at bruge aktiesparekontoen, hvor alt er let for brugeren, og hvor skatten er omtrent det halve. Selv Arbejdernes Landsbank hvor der kun er få investorer har en aktiesparekonto, så er det da mærkeligt, at Nordnet ikke kan finde ud af det.

Hvad skyldes det. Har I it problemer, eller hvad mon årsagen er?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-01-06 10:23

Et års tid siden var forklaringen, at de prioriterede opdatering af hjemmesidens nye design. Personlig ville jeg meget meget gerne have den gamle tilbage…

Gæst
Gæst
2019-12-18 11:44

Aktiesparekontoen burde være perfekt til de nye godkendte ETFere. Nu hæves loftet til 100.000 kr. og for en familie på 5, er det så 500.000 kr. bare i indskud. Det kan så blive til både 1 til 2 millioner hen over årene, ud over at så hæves loftet jo igen næste år til 150.000 kr. Det er uforståeligt, hvor nordnet ikke har de konti til deres kunder. De beregner vel bare skat på samme måde som ved en pensionsordning. Nordnet er for småsparere og skal de ordninger virke, så skal nordnet støtte op om det, ligesom de vel også gør… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-01-02 21:14

Helt enig. ETF’er og udenlandske fonde bliver alligevel lagerbeskattet, så der kan man gøre brug af den lavere sats som aktiesparekontoen tilbyder. Samtidigt dejligt at se at de danske fonde bliver beskattet ved realisering, men dem skal man måske så overveje at køre via en anden konto

Gæst
Gæst
2019-12-16 21:50

Hej, kan vi evt. få en opdateret version af måndesospasrring muligt fonde som ny bliver dakket af den nye skatteregler?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-02-12 10:12

Hej Felipe. Vi har ikke på nuværende tidspunkt mulighed for i vores ”screener” at tilføje yderligere kriterier. Vores bedste råd er at finde din ETF på nordnet.dk og så slå listen op fra SKAT og søge efter ISIN-koden. Venlig hilsen Jakob Holck, Nordnet.

Gæst
Gæst
2019-12-14 21:52

Har I mulighed for at lave en liste over hvilke ETFer der er lagerbeskattet og hvilke der ikke er i dem man kan vælge i mellem under Jeres månedsopsparing?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-12-18 11:16

Alle ETFer er, og vil være, lagerbeskattede – det ændres det ikke på. Det nye i 2020 er, at en del af dem vil beskattes som aktieindkomst, hvorimod andre vil beskattes som kapitalindkomst.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-12-18 14:19

Det ser ud til at langt de fleste ETFere, der kan vælges som månedopsparing, beskattes som aktieindkomst. Jeg har fundet 3 ETFere, der i 2020 beskattes som kapitalindkomst. Vil de være fornuftige at vælge til en børneopsparing, der først skal bruges om 15 år?
Xtrackers S&P 500 Swap UCITS ETF;
Xtrackers MSCI World Swap UCITS ETF;
Xtrackers MSCI Europe Small Cap UCITS ETF

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-12-20 15:31

Min søn har også en investering i ETF’ere der pt. lagerbeskattes som kapitalindkomst. Dermed udnytter vi hans personfradrag og jeg er derfor selvfølgelig interesseret i fortsat at have kapitalindkomstbeskattede ETF’er i depotet.

De ETF’er han har pt. Skal vel først sælges efter nytår? De bliver vel opgjort og kapitalindkomstbeskattet Per 31. December som sædvanlig?

Og så skal jeg bare finde nogen tilsvarende som fortsat bliver indkomstbeskattet og købe dem i stedet?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-12-28 10:44

Hej Kasper,
Er du blevet klogere ift, om de nævnte fonde virker “fornuftige” til en børneopsparing, eller om der er andre alternativer?
Mvh. Jacob

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-01-06 10:22

Hej Kasper og Jesper. Umiddelbart ville jeg anbefale at I bruger iShares ETFer istedet for Xtrackers, hvis det er den slags produkt I gerne vil investere i. Som “Swap” i to af navnene antyder, er Xtrackers fonde -syntetisk- istedet for -fysisk- replikeret. Det betyder, at fonden rent faktisk ikke ejer de underliggende værdipapirer, men har indgået komplicerede aftaler med finansielle institutioner om ditten og datten. Det indebærer mere risiko, og er at købe fysisk replikerede ETFer i stedet for – til eksempel iShares. Dette gør sig specielt gældende, hvis ÅOP er den samme. Men hvorvidt produkterne er egnede til børneopsparing… Læs mere