Spring til hovedindhold

Overblik: Partierne vil gerne forsimple skat på investeringer, men hvordan?

Flere partier nævner specifikt skat på investeringer i deres valgoplæg. Men hvordan og hvornår vil de simplificere skattereglerne? Vi har spurgt dem. Se deres svar her.

Det er næsten utopisk at forestille sig, at et parti vil svare nej på, om det vil være med til at forsimple skat på investeringer. De partier, der har svaret på vores spørgsmål, har da også alle svaret ja. Det interessante er hvordan og hvornår? For udfordringen er, at der er næsten lige så mange forslag til at forsimple skat, som der er partier.

Flere partier nævner specifikt skat på investering i deres valgoplæg. Flad skat, op og ned i procentsatser på kapitalbeskatning, loftet op eller væk på aktiesparekontoen og ligestilling af beskatning på investering med lønindkomst… Ja, der er myriader af ideer til, hvordan investeringer skal beskattes. Der skal derfor solide kompromisser til at få kabalen til at gå op. Og om det bliver mere simpelt – det er nok det store spørgsmål.

De mange forslag kan umiddelbart gøre det vanskeligt at se, at forsimpling af skat på investeringer kan klares over en whiskey i Kanslergade. Men selv om forslagene er forskellige, er der ikke så langt endda imellem mange af dem, når man kigger efter. Fokus er dog for mange af partierne primært på at lette skatten på investeringer, og dermed give erhvervslivet og de private husholdninger mere medvind.

Hvad siger partierne?

De Konservative vil sænke kapitalskatten fra 27 til 26% på beskatning under den såkaldte knækgrænse på 57.200 kr.

Moderaterne har foreslået at sænke den almindelige aktiebeskatning fra de nuværende hhv. 27 og 42% til 10 og 30% for aktiefortjenester over/under knækgrænsen på 57.200 kr. Lykkes det, er partiet klar til at afskaffe aktiesparekontoen. Lykkes det ikke, vil partiet hæve grænsen for indbetalinger på aktiesparekontoen til 200.000 kr.

Nye Borgerlige og Liberal Alliance vil gerne have en flad skat på hhv. 25% og 27%. Flad skat vil sige ens skat på alle former for investeringer uden de såkaldte knækgrænser.

De Radikale er ikke langt fra denne tankegang, men starter omvendt, forstået således at de vil vælge procentsatsen ud fra, at det samme beløb som i dag skal i statskassen og så sætte én procentsats derefter. Altså flad skat uden på forhånd at have lagt sig fast på en procentsats.

Venstre vil gøre det lettere og mere attraktivt at investere og anbefaler i første omgang, at udvalgsarbejdet om at simplificere og lette skatten på investeringer genoptages.

Danmarksdemokraterne og Dansk Folkeparti vil ligesom flere af de andre partier gerne gøre skat mere simpelt, uden at partierne dog har uddybet nærmere, hvordan det skal ske i forhold til investeringer.

Alle partier i Folketinget er blevet spurgt, men ikke alle har svaret.

Aktiesparekontoen kan stå overfor at blive fordoblet

Sammen med ovennævnte partier tegner der sig et flertal for at hæve loftet for indbetalinger på aktiesparekontoen til det oprindeligt tænkte niveau på 200.000 kr.

Af øvrige forslag kan nævnes, at Enhedslisten vil ligestille aktie- og kapitalindkomsten med lønindkomsten.

Vores ønske: Start med det nemmeste

Det er muligt, at det nye Folketing spænder hjelmen og hurtigt skruer op for viljen til at gøre det lettere og billigere at være investor. Realistisk set kan det tage tid at finde det gyldne snit. For skat på investeringer er kompliceret og bidrager væsentligt til statskassen. Det er muligt, at det endelige søm kan slås i over en sjus, men det vil kræve lidt forarbejde. Derfor håber vi, at første skridt bliver det lette indgreb, som har stor effekt: nemlig at hæve loftet på aktiesparekontoen. Det kan faktisk klares ret hurtigt med det flertal, der tegner sig. Herefter kan mere tidskrævende løsninger indfases.

SE OGSÅ
Aktiesparekonto spiller ind i valgkampen: Tre politikere giver interview til NordnetEr du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
6 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2022-10-31 19:43

En aktiesparkonto som i Sverige eller en flad skat. Det er for kompliceret i Danmark.

Gæst
Gæst
2022-10-31 00:43

Jeg er ikke helt sikker på hvor fedt jeg synes det er at min investeringsplatform skal ind og ytre holdning til foretående folketingsvalg. Jeg er heller ikke interesseret i at min cykelhandler, bank, cykelhandler, advokat eller anden part skal ind og søge indflydelse. Men når nu der åbenbart bliver delt vil jeg også dele min holdning. Jeg er modstander af aktiesparekonto ideen. Som værktøj med hensigt om at øge investering blandt almendanskeren er den enormt tung og dyr administrativt, samt unødigt komplicerende. Tag blot for eksempel de millioner kroner jeg antager implementering har kostet for jer her på Nordnet, hvilket… Læs mere

Gæst
Gæst
2022-10-30 09:37

Synes også det er forkert at kapital indkomster bliver modregnet i pensionstillæg, mener det burde være som arbejdsindkomst så man ikke blev modregnet i din pension, det er penge man har sparet op. man kan ikke få nogen hjælp til varme selv om udgifterne er steget kraftig, brugte ikke strøm nok i december og træpillerne er ikke omfattet, man skulle have en borgmesterløn så kunne man få varmehjælp selv om man ikke havde gasfyr.
Har ikke noget imod at skulle betale skat af fortjenesten, men at den bliver modregnet

Gæst
Gæst
2022-10-30 09:22

Er som udgangspunkt tilhænger af aktiesparkonto. En god ide. Dog er der en begrænsninger i hvad der må investeres i. Her skal der så kigges på er Excel ark. Hvilket er amatørartigt.

Burde være tilladt at eje alt det som handles på Børsen i alle lande. Simpelt og nemt. Det andet er noget rod.

Gæst
Gæst
2022-10-30 08:47

Det er generende og diskriminerende, at alle udbytteindtægter over 5000 modregnes i offentlige ydelser som for eksempel førtidspension tilkendt pga erhvervsevnetab efter alvorlige ulykker. Det er urimeligt at man ikke kan investere sine erstatningsmidler uden at indtægter herfra modregnes, endda samtidig med, at erstatningssummen i Danmark er meget lave i forhold til andre lande og de lave erstatningssummen netop skyldes, at man også modtager en offentlig ydelse efter invaliderende ulykker (men som så modregnes). Ikke mindst også i alle årene med negative renter på bankkonti, hvor førtidspensionister ikke kunne forrente deres opsparing pga negative renter på indlån og modregning i… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-10-30 10:10

Det gælder ikke, hvis du bruger aktiespare kontoen.
Så først 5000 i udbytte, så brug aktiesparekonton til andre investeringer