Spring til hovedindhold

Petrobras og EM nedtur er langsigtet købsmulighed

Det er ”kun” 6 år siden. EM var på alles læber. Investorerne skulle betale afgift for at investere i den brasilianske valuta for at undgå en overophedning af økonomien. Alle lovpriste det sydamerikanske mirakel og i mere end en forstand stod der samba på investeringsmenuen. Brasilien kunne forsyne hele verden enten med de oliereserver, som var blevet lokaliseret eller med deres ethanol mirakel. Det var dengang Petrobras var blandt de foretrukne olieaktier i verden. I mellemtiden er der flydt megen investeringsolie i kursafløbet.

Fra helt til skurk

I dag er billedet det helt omvendte. Kursen er faldet med 75 % de seneste 5 år stærkt sekunderet af en brasiliansk valuta i frit fald. Væk er de glade Samba vækstdage, hvor den brasilianske økonomi marcherede i 6-7 % tempo. Investorerne er forsvundet ud af bagdøren. Det værst tænkelige scenario er ved at udspille sig for investorerne, hvilket vil ske hvis investorerne bliver ”enige” om at BRIK landenes vækst i 00erne var kunstigt inflateret af en for lav risikopræmie. I så fald vil de gode tider ikke komme tilbage. Heller ikke tilnærmelsesvist. Det er dog mindre sandsynligt.

Derfor kan Petrobras være en interessant aktie

  • Petrobras ”sidder” på 1 procent af verdens kendte oliereserver
  • Petrobras er en betydelig international olieaktør og ikke blot en energimæssig døgnflue
  • På samme måde som risikopræmien og fornemmelsen for det forjættende investeringsland, medførte en investeringsmæssig overophedning, er der nu tale om det modsatte. Hvis du tror Brasilien er på vej mod en økonomisk nedsmeltning, bør du undgå Petrobras. Hvis du investerer langsigtet og har opfattelsen af at 1. halvdel af 2014 har en god mulighed for at blive enden på nedturen for EM regionen, kunne Petrobras være en investeringsmulighed.
  • Siden 2010 er de udviklede markeder steget med mere end 40 %, mens EM regionen som helhed er faldet med mere end 10 %.

Derfor bliver Petrobras sendt i investeringsskammekrogen:

  • Petrobras er den største af de brasiliansk aktier. Når investorerne forlader Brasilien, sker det ikke uden at sige farvel til Petrobras
  • Petrobras har et investeringsprogram på mere end 200 mia. USD frem mod 2017. Investorerne er bange for at det kan blive svært at finansiere det store investeringsprogram.
  • Den brasilianske stat er storaktionær i Petrobras og investorerne frygter, at staten har svært ved at kende forskel på virksomheds- og statslige interesser. Noget af den sociale uro man har set for nogle måneder siden, har gjort investorerne mere bekymrede for at de private aktionærer i Petrobas bliver økonomiske gidsler i en sandwich.
  • Investorerne efterlyser reformer, som indtil videre er udeblevet.

Frygtsom vs grådighed

At investere i Petrobras er forbundet med større kort- end langsigtet risiko. Når investorer er grådige skal man med Warren Buffetts ord være frygtsom, og vice versa når det modsatte er tilfældet. I øjeblikket er investorerne frygtsomme og det bør være en god mulighed for at tænke modsat. Over en 10 årig periode er Petrobras nu netto før udbytter faldet med mere end 20 % på trods af en betydelig indtjening i den periode. De seneste 4 år har Petrobras haft en nettoindtjening på 66 mia. USD. Aktuelt er markedsværdien på 75 mia. USD. I 2012 faldt indtjeningen dog fra 20 til 11 mia. USD.

Kan Brasilien kende forskel på nationale/selskabs interesser?

Kortsigtet kan alt ske. Staten er storaktionær i Petrobras og der er en reel risiko for om staten kan kende forskel på statslige contra selskabsmæssige interesser. Manglende muligheder for at overvælte inflation til forbrugerne, gør kortsigtet ondt på bundlinien og det store investeringsprogram, gør stort indtryk på investorerne, også selv om det ikke er nogen nyhed, men har været kendt i nogle år. Investorerne frygter samtidig for et brasiliansk/sydamerikansk/EM nedsmeltning. Den store underperformance har under alle omstændigheder medført en kollektiv investeringsudvandring fra ikke kun Brasilien, men hele EM regionen.

Positiv spiral starter med lavere inflation

Investorerne kan se mange udfordringer, som de i sagens natur fokuserer meget på. Efter min mening er der dog gode muligheder for at den dårlige udvikling i EM regionen finder sit klimaks i 1. halvår og at vi de kommende år ser om ikke et boom, så dog attraktive afkast. Det starter med en stabilisering af valutaen, som fjerner inflationsspøgelset og tillader rentefald og stimulanser af økonomien, når den har mest brug for det; nemlig i en lavkonjunktur.

 

Anm.: Jeg ejer selv aktier i Petrobras

 

 

 

 

 

 

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer