Spring til hovedindhold

Renten stiger videre: Ligner det “Bro, bro, brille”?

Investorerne har i snart en måned været bekymret for rentestigninger. Er det som med ”Bro, bro brille” at det først er 3. gang at nogen kommer i gryden?

 • De amerikanske 10 årige renter er steget til det højeste niveau i 15 måneder, som det fremgår af nedenstående graf hentet fra Market Watch.
 • Mandag morgen stiger den 10 årige amerikanske rente lidt til 1,64 %.
 • Set i et længere perspektiv er renten stadig meget lav. Det er dog sædvanen tro bevægelsen og hastigheden. som gør udslaget for investorerne, påvirker forventningsdannelsen og giver nervøsiteten.
 • Investorerne har i mange år været vant til lave og stadigt faldende renter. Det har givet en betydelig medvind til aktierne ikke kun men også i genopretningsfasen i 2020. Især IT- og de grønne omstillingsaktier, hvor en betydelig del af indtjeningen ligger et godt stykke ude i fremtiden, har nydt godt af de faldende renter.
 • For 3 uger siden tog aktiemarkedet en art forsmag på hvad der kan tænkes at ske, hvis renterne stiger yderligere. Investorerne solgte ikke mindst ud af IT og de grønne aktier. Mens de amerikanske IT aktier har indhentet en betydelig del af det tabte, ser det anderledes ud for de grønne aktier, som stadig er presset.
 • Den amerikanske centralbank, FED holder fast i at der er lang vej til, at den økonomiske genopretning er reetableret og at banken fortsat vil købe obligationer op for at understøtte økonomien og holde renterne i skak.
 • I første omgang tog aktiemarkedet godt imod ”the Powell put”, da centralbankchefen forsøgte at berolige investorerne. Siden er renterne steget yderligere og spørgsmålet er ikke om, men hvornår den amerikanske centralbank og Powell vil blive yderligere udfordret?
 • Aktieinvestorerne kan trøste sig med ordsproget om at man langsigtet ikke skal udfordre netop den amerikanske centralbank: ”Do not fight the FED”. Centralbanken er både deterministisk, har de midler som skal til for at få succes, og er villige til at bruge dem.
 • Joe Biden har fået stemt sin stimulanspakke på 1900 mia. USD hjem. Hovedparten af den vil stimulere økonomien umiddelbart og inden for de kommende måneder.
 • Det sker formentlig samtidig med at amerikanerne, ifølge planen, vil være færdigvaccineret mod covid-19 ultimo maj måned.
 • Kombinationen af stigende opsparingskvoter under Covid-10, udsigt til et pres på økonomien når den ”genåbner” og Joe Bidens seneste stimulanspakke, som er meget stor, kan yderligere skubbe til renteudviklingen.
 • Der har været tale om at FED kunne forsøge at tæmme renteudviklingen ved at indføre en ”Yield control”. Altså et forsøg på ikke kun at have en indirekte indflydelse på rentekurven, men at de kunne gøre mere end blot det.
 • Der er FOMC møde i den amerikanske centralbank i denne uge. Investorerne vil både holde øje med renteudviklingen de kommende dage, men også vente spændt på hvad Fed formand Powell kan finde på at sige og kommentere.

2 % rentemærket kan give ”rigtig” aktiekorrektion

Hvis renterne stiger yderligere op imod 2 % for den 10 årige rente, kan det blive rigtig problematisk for investorerne. En korrektion på op til 10 % på indeksniveau er ikke kun et worst case scenarie, men et realistisk scenarie i givet fald. Derfor er der mange gode grunde til at følge udviklingen nøje. Størst risiko for korrektion og derfor mest ”rentefølsom” er fortsat de aktier, med den højeste prisfastsættelse, hvor en betydelig del af indtjeningen kommer i fremtiden. Det er fortsat IT- og de grønne aktier.

Bankaktier med rentebeskyttelse.

De seneste uger har bankaktierne massivt outperformet det øvrige aktiemarkedet. Det er ikke mærkeligt, men helt naturligt. På den ene side drager bankerne tabsmæssigt fortsat gavn af de massive stimulanspakker. Samtidig påvirker stigende rente positivt den forventede rentemarginal, som har været under stort pres siden finanskrisen for nu mere end 12 år siden. Er du som investor bange for stigende renter, er det fortsat meget naturligt at søge mod bankaktier. Spørgsmålet er om det går som i Bro, bro, brille og investorerne først ved den 3. advarsel får korrektionen?

Figur 1: Udviklingen i den amerikanske 10 årige statsoblgationsrente
Kilde: Marketwatch.com

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er us_10y.jpg

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge aktier

Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål og er alene udtryk for Per Hansens egne holdninger og vurderinger. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Per Hansens eventuelle egne dispositioner fremgår ikke af indlægget.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg.

Du bør altid rådføre dig med egne professionelle rådgivere vedrørende beslutninger om dine investeringer, således at disse afstemmes i forhold til dine konkrete forhold, herunder risikoprofil og økonomiske forhold.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer