Spring til hovedindhold

Rentestigninger giver ikke aktieinvestorerne søvnløse nætter – endnu

Den amerikanske centralbank, FED ændrede som forventet renteindstilling og fjernede ”tålmodig” i fra deres vokabularium i forbindelse med sidste uges møde. Det modsatte af tålmodig behøver ikke at være utålmodig, men kan være ”mindre tålmodig”. Investorerne skal på kort sigt ikke frygte et aktiekollaps, når renterne stiger på et tidspunkt i løbet af 2015.

FED mindre tålmodig

Som ventet fjernede den amerikanske centralbank, FED efter sidste uges møde bemærkningen om at de fortsat vil forblive pengepolitisk tålmodige. Udmeldingen var naturlig, da et ”0” renteniveau ikke er forenelig med 3 % samfundsvækst; også selv om inflationsforventningerne er lave og bliver holdt nede af ikke mindst de lave oliepriser.

FED nedjusterer vækst og inflationsforventninger

Investorerne reagerede positivt efter FEDs udmelding. Aktierne steg mens USD og renterne faldt. Denne udviklingskombinatorik var ikke overraskende; især ikke fordi FED samtidig nedjusterede forventningerne til de kommende års vækst og samtidig fortsat forventer en inflation, som ligger et stykke væk fra målsætningen om 2 % inflation. Investorerne tolkede i høj grad udmeldingen som om den mindre tålmodighed ikke per automatik betyder, at FED bliver decideret utålmodig. Modsætningen til tålmodig kan således meget vel tænkes at være ”mindre tålmodig” snarere end decideret ”utålmodig”.

Rentestigninger gør obligationer mere interessante

Når FED inden for de kommende 2-3 møder begynder rejsen mod mindre renteunormale tilstande, vil det potentielt kunne have en indflydelse på investorerne på flere fronter:

  • Stigende renter gør obligationer mere attraktive på grund af det stigende afkast. De seneste år har de faldende renter netop betydet, at investorerne i stort omfang er søgt over i og mod aktier.
  • Stigende renter har på et tidspunkt en betydning for den økonomiske vækst, som giver rammebetingelserne for virksomhedernes udvikling i omsætning og indtjeningen.

Aktier kan godt lide (mindre) rentestigninger

Investorerne bør være opmærksom på de stigende renter, men på kort sigt er der ingen grund til decideret at frygte udviklingen. Det er der flere årsager til:

  • Renteniveauet er så lavt, at selv rentestigninger på 100 basispoint (1 %) næppe har nogen større betydning for økonomien.
  • Det afgørende er ofte hastigheden hvormed rentestigningen sker og i hvor stor udstrækning det kommer bag på investorerne.
  • Historisk har realrenten (renter minus inflation) ligger på 2-3 % for så vidt angår 10 årige obligationer. Aktuelt befinder kerneinflationen (eksklusive størrelser som svinger mere (fødevarer og energi) på ca. 1,65 % i USA. Et mere normalt eller mindre unormalt renteniveau tilsiger 10 årige amerikanske renter på 3,5-4,5 % mod de aktuelle ca. 2 %.
  • Stigende renter er et udtryk for at økonomien er på vej til at blive mindre unormal og signalerer, at finanskrisen kommer mere og mere på afstand.
  • Stigende renter og faldende obligationskurser vil initielt give obligationsejere kurstab. I starten af en ”renteoptur”, vil kortsigtede investorer søge væk fra obligationer og over imod aktier.

Aktieniveau og risikovillighed farligere end stigende renter

Stigende renter vil kunne mærkes, men starten på en renteoptur, vil næppe alene give investorerne aktiekuldegysninger. Hvis stigningerne sker i uventet høj fart, vil investorerne dog kunne blive nervøse. Ikke mindst fordi aktierne de seneste år er steget så markant uden større korrektioner, så investorerne kan have glemt at der er en risiko forbundet med aktieinvestering.

 

 

 

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer