Spring til hovedindhold

Robotter klar til kvantespring

Dette indlæg er markedsføring.

Robotter bliver hele tiden billigere og bedre. Og med udviklingen af AI, vil det føre til en eksplosion i udbredelsen af avancerede robotter i industrien.

Over en årrække er industrirobotter blevet både billigere og bedre. Og med udviklingen af AI (kunstig intelligens) vil robotterne blive endnu mere avancerede, sofistikerede og effektive. Det vil føre til en eksplosion i udbredelsen af avancerede robotter i virksomhederne.

Gennem de seneste årtier har robotter revolutioneret både industrien, sundhedssektoren, transportsektoren og mange andre områder. Men nu er robotterne klar til endnu et kvantespring. Robotter bliver i stigende grad udstyret med avancerede sensorer, så de kan ”se”, og inden længe kommer kunstig intelligens og maskinlæringsteknikker. Alt dette gør robotterne bedre til at interagere med deres omgivelser og lære af deres erfaringer. Robotter, der tilpasser sig og løser komplekse problemer med stor effektivitet. Dette fører til en væsentlig større udbredelse.

Diagrammet nedenfor viser vejen. Ifølge Bank of America er prisen på robotter faldet med 2% om året i de sidste 15 år, svarende til en samlet omkostningseffektivitet på ca. 35%. I samme periode er prisen på arbejdskraft i Vesten steget, så mens prisen på én robot tilbage i 2006 kostede det samme som 4000 arbejdstimer, eller omtrent to medarbejdere i et år, var prisen faldet til det halve, nemlig 2000 timer eller bare én medarbejder ved udgangen af 2021. Og udviklingen fortsætter, hvor teknologi bare bliver billigere, mens lønningerne fortsat vil stige. Derfor vil robotter og anden automatiseringsteknologi i stigende grad erstatte menneskelig kapital til avanceret produktion.

Japan viser vej

På grund af sit historiske lederskab inden for robotter viser Japan en meget vigtig trend inden for automation. I Japan, som er verdens mest modne robotmarked, steg robotdensiteten med 30% på blot fire år efter at have været uændret mellem 2002 og 2017, se nedenfor. Denne nye bølge af robotter drives ikke alene af de nye industrier, som for eksempel batterier til elbiler eller semiconductor-industrien, men i særdeleshed af de traditionelle industrier, der nu har behov for de mest avancerede automatiseringsteknologier.

Dette er bl.a. inden for maskine-, elektronik- og metalindustrien, som har brug for avanceret robotteknologi til adaptiv svejsning, robotter, der kan arbejde ved samlebånd og udføre komplekse opgaver som samling af produkter og opsamling fra beholdere. Sådanne komplekse opgaver kan kun løses af robotter, som har avanceret teknologi såsom sensorer, der skaber ”maskinsyn” og kunstig intelligens. Når maskinsyn og kunstig intelligens kombineres får robotterne evnen til at kunne forudsige og tilpasse sig ændringer i omgivelserne. Robotterne kan så at sige ”se og tænke” selv, hvorved de får evnen til at tilpasse sig og derved kan de udføre opgaver, som ikke bare er 100% gentagelser, som f.eks. den historiske anvendelse til robotsvejsning i bilsektoren.

Og udviklingen sker nu ikke kun i Japan. Traditionelle industrier verden over effektiviserer ved brug af avancerede og mere selvstændige robotter. Med udbredelsen af robotter til mange nye industrier bliver efterspørgslen mere bredt funderet og dermed mere robust og mindre cyklisk end tidligere, hvor efterspørgslen i højere grad var drevet af få industrier.

Af store aktører på markedet kan nævnes Keyence, der blandt andet er verdens største selskab indenfor maskinsyn. Og Universal Robots fra Odense, der har specialiseret sig i ”cobots” (collaborative robots – eller samarbejdende robotter). Universal Robots startede som et dansk selskab, men blev for nogle år siden solgt til amerikanske Teradyne.

Robotboom

Det nuværende robotboom er således muliggjort af faldende omkostninger og en række samtidige fremskridt inden for industrielle teknologier, hvor robotter kombineres med avanceret visions-teknologi, mobile platforme og kunstig intelligens. I fremtiden vil vi se flere robotter arbejde sammen på nye måder, hvor robotterne udover at udføre avancerede funktioner også vil kunne ved lære af hinanden. Robotter er på en fremmarch, der blot vil vokse de kommende år.

Materialet er produceret af C WorldWide og skal anses som markedsføringsmateriale. Formålet med materialet er at give generel information om afdelingerne og skal ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Nordnet tager forbehold for nøjagtigheden af de angivne informationer, hvad enten de er leveret af C WorldWide selv eller hentet fra offentligt tilgængelige kilder.

Nordnet er ikke ansvarlig for dispositioner eller undladelser foretaget på baggrund af informationerne. Nordnet anbefaler sagkyndig og professionel vejledning ved investeringsbeslutninger. Nordnet modtager provision fra C WorldWide. Se alle satser her.

Historiske og tidligere afkast og/eller kursudviklinger kan ikke anvendes som pålidelig indikator for fremtidige afkast og/eller kursudvikling. Tegning af andele bør ske på baggrund af prospekt, vedtægter og central investorinformation. Informationen findes på cworldwide.dk.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer