Spring til hovedindhold

Selv en hval stopper ikke Jamie Dimon

Mens alverdens banker økonomisk styrtblødte under finanskrisen, imponerede JP Morgan med ikke at have et eneste kvartal med negativ indtjening. Det har givet bankens topchef Jamie Dimon noget nær ikon status. På det seneste har hans position været om ikke truet så dog en smule udfordret; ikke mindst efter sidste års ”Whale” skandale i London. Det ser dog ud til at han endnu engang klarer ærterne og frisag.

JP Morgan – Storbanken uden underskud

Mens alle andre storbanker i verden på stribe rapporterede om store tab og nedskrivninger, ikke mindst i kølvandet på den udlåns- og subprimeboble der var i USA, klarede JP Morgan som den eneste af de rigtig store indtjeningsmæssig frisag. Selv om også JP Morgan havde tab og måtte nedskrive, har JPM ikke haft et eneste kvartal med underskud under krisens epicenter i 2008/2009.

JPM og Bear Sterns

Mange husker, at finanskrisen for alvor brød løs med Lehmann Brothers kollaps mandag den 15. september 2008. 6 måneder forud herfor var der dog en anden krise. Investeringsbanken Bear Sterns var alvorlig økonomisk udfordret. JPM og Jamie Dimon trådte til og overtog banken; understøttet af garantier fra FED.

JPM og subprime

En betydelig årsag til finanskrisen var subprimelån. Mens banker som UBS, Merrill Lynch og Citigroup var ekstremt overeksponeret risikomæssigt med hensyn til lån med dårlig kreditbonitet, imponerede JPM med banken som havde en relativ lille risiko i relation til netop subprime. Samtidig misbrugte JPM ikke deres finansielle styrke og overblik til ligesom Goldman Sachs  både at udstede subprimelån og samtidig for egen ”bog” at spekulere netop imod disse.

Jamie Dimon – Tæt på et ikon

Topchefens evne til at styre uden om krisen, gjorde JD til en af de allermest respekterede finansfolk og ledere i det hele taget. Hvad ”fatter gør er altid det rigtige”, vil være en mulig fordansket oversættelse af den anseelse, som JD har nydt de seneste år.

Så kom hvalen

I foråret 2012 kom der så for alvor ridser i JPM lakken. En handler i JPM London havde overtrådt sine beføjelser. Samtidig viste undersøgelser, at risikoovervågningen var noget dårligere end krævet og end det, som var den generelle opfattelse. JPM og JD måtte gå bodsgang til de amerikanske finansmyndigheder og ikke mindst investorerne. En nedskrivning på 6,2 mia. USD blev vidnesbyrd på at hvalen (en handler ved navn Bruno Iksil med tilnavnet ”hvalen”), kradsede markant i JPM og Jamie Dimons anseelse.

Jamie Dimon vinder tillidsafstemning

”Hvalen” blev ikke JDs skæbne. I en aktuel tillidsafstemning i denne uge hos aktionærerne er JD kommet lidt styrket ud af afstemningen. Nok har tabet i London rystet JD og JPM og pillet ved deres usårlighed. På den anden side, kan det ikke for alvor ændre det faktum, at JD har været en af finanskrisens absolutte vindere. Hans evne til at styre JPM udenom subprimekrisen, bliver ikke glemt.

 

 

 

 

 

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer