Spring til hovedindhold

Stemningsskifte på aktiemarkedet lurer – styr din risiko

Vi har oplevet en fantastisk aktieoptur siden marts 2020, men meget tyder på, at vi befinder os i et større vejrskifte. Et vejrskifte der risikerer at vare længere end blot nogle få dage eller uger. Et vejrskifte, som også kan ende med et større kurstab end blot en mindre korrektion på 5-6 pct., som ellers har været normalen det seneste år.

Det er derfor et godt tidspunkt at kigge sine investeringer ekstra godt igennem, for at sikre sig om man har en passende risiko i sine investeringer, eller om man er blevet forledt af de flotte kursstigninger og har påtaget sig for meget risiko.

Historiskset har september, af uforklarlige grunde, været den mest sure aktiemåned målt på afkast og 2021 er ingen undtagelse med et tab på 5 pct. som en global aktieportefølje. Første handelsdag i oktober startede pænt ud og et kig på markedskommentarer i ind- og udland, afslører hurtigt, at langt de fleste forventer, at rusketuren er ved at være slut.

Et kig på prisfastsættelsen af aktier, det fundamentale indtjenings- og makrobillede og en række tekniske indikatorer fortæller dog en anden historie.

Prisfastsættelse: Rigtig mange dyre aktier

Det er efterhånden velkendt, at prisfastsættelsen af aktier efterhånden har bevæget sig op i et luftlag, som vi historiskset, kun meget sjældent har været i før – faktisk kun i en kort periode i 1999/2000 før IT-boblen braste. Aktier er med andre ord som aktivklasse prisfastsat meget dyrt, og det betyder med stor sandsynlighed, meget lave afkast de næste 7-10 år.

Det er også velkendt, at prisfastsættelsen giver et meget dårligt fingerpeg på den mere kortsigtede retning af aktiemarkedet. Dog er der en ting, der lige nu falder i øjnene: mængden af ekstremt højt prissatte aktier er eksploderet det seneste års tid. Det er aktier med price-to-sales på mere end 10 gange, ja nogle gange 20 gange højere, der nu tilsammen udgør en markedsværdi på 16-17,000 mia. dollars ud af et globalt aktiemarked på godt og vel 115,000 mia. dollars, dvs. 15 pct. af den samlede markedsværdi.

Det vidner om et meget spekulativt marked. Kun én gang før historiskset, under IT-boblen, har vi set en lignende udvikling, og den var meget kortvarig og endte med et stort kollaps i disse ekstremt højtvurderede aktier og enorme tab. Et godt råd er derfor at kigge sine investeringer grundigt efter i sømmene for sådanne aktier.

Det fundamentale billede forværres: Fra ”guldlok” til ”stagflation”

Det fundamentale billede, makroøkonomien og indtjeningsudsigterne har størst betydning for udviklingen på aktiemarkedet de næste 3-6 måneder, og vi oplever nu et større vejromslag. Vi kommer fra strålende solskin (”guldlok-scenariet”) og let brise i form af stærk økonomisk vækst, indtjeningsfremgang og ekstremt lave renter og inflation – det perfekte scenarie for aktier – til nu at være inde i en periode med mere overskyet og blæsende vejr, der risikerer at fortsætte et godt stykke ind i 2022.

Vækst- og indtjeningsbilledet er fortsat stærkt og mange regnskaber for 3. kvartal, som vi får at se i de kommende uger, vil sandsynligvis være rigtig flotte. Den nuværende globale energikrise med en fordobling af oliepriserne siden sidste efterår og endnu større stigninger i kul- og gaspriserne, vil dog være en væsentlig bremseklods for verdensøkonomien de kommende kvartaler. Det vil ramme både virksomhedernes overskudsgrader og forbrugernes købekraft.

Læg dertil en global mangel på arbejdskraft og de voldsomme forsyningsproblemer, der fortsat plager flere brancher og i længere tid end forventet, opbremsningen i kinesisk økonomi og til slut, stigende globalt lønpres og centralbanker, der begynder at stramme op på deres ekstremt lempelige pengepolitikker, så er vejrudsigten for aktier pludselig noget mere dunkel.

Væksten vil aftage ind i 2022 og inflationen vil sandsynligvis falde fra de høje niveauer vi ser pt. – eksempelvis 5 pct. i USA og 4 pct. i Tyskland, pga. årsbasiseffekter. En inflation på 2,5 – 3,5 pct. er dog langt fra utænkelig, med risiko for at de høje energipriser og huslejer holder inflationen endnu højere oppe. Det er problematisk med en rente tæt på nul, som hurtigt sætter skub i lønstigningerne, hvilket vi allerede ser tegn på nu.

Hvad vi oplever i de her uger, er at ”guldlok scenariet”, har ændret sig til et ”inflationært boom”, der snart risikerer at udvikle sig til et rigtigt kedeligt scenarie, ”stagflation”, altså højere inflation og lavere vækst.

Vi er der ikke endnu, men sandsynligheden øges dagligt og det betyder en periode med sløje afkast på både aktier og obligationer. Højtvurderede selskaber, sektorer og regioner er især udsatte. Kombineret med det nuværende tekniske billede synes markeder som f.eks. Nasdaq og Indien at være i farezonen. Value-aktier vil gøre det bedre end vækstaktier, mens de defensive value-aktier vil klare sig relativt godt.

Kilde: Topdown Charts, Refinitiv Datastream – topdownscharts.com

Få styr på risikoen, spændende temaer

Mange danskere har kastet ekstra penge efter aktier det seneste års tid og især i frie midler. Dels fristet af de gode afkast og dels pga. bankernes negative renter på kontantindeståender. Med en mere udfordrende vejrudsigt for aktier de næste 3-6 måneder er nu et godt tidspunkt at mærke ekstra godt efter, om man har investeret fornuftigt og til en risiko, man kan, og har lyst til at bære.

Er man en langsigtet pensionsopsparer, skal man ikke rykke for meget ved porteføljen, men må blot tage det sure med det søde – de urolige tider kontra perioderne med pæne afkast. Foretrækker man derimod at varetage en del af pengene selv, er det værd at overveje hvilke brancher og selskaber, som endnu ikke koster spidsen af en jetjager, der får gavn af 2020’ernes største investerings-trend: Vejen til det carbon-fri – ”net-zero” – samfund.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer