Spring til hovedindhold

Stivner dollargrinet for disse 4 selskaber?

Svækkelsen af USD på næsten 15 % i forhold til årets højeste niveau i 2020 har givet mindre udfordringer for større danske selskaber i 2020. Hvis svækkelsen fortsætter kan det blive et meget stort tema for bl.a. Lundbeck, Demant, Coloplast og Novo Nordisk:

  • Lundbeck havde i 2019 regnskabet regnskabsmæssigt en USD følsomhed på 170 mio. kr. ved en ændring i USD på 10 %.
  • Coloplast skrev i sin december 2020 opdatering, at svækkelsen i USD og i Emerging Markets valutaer (som er blevet svækket over for DKK som følge af svækkelsen af USD, men isoleret set let styrket over USD, red) vil give modvind i 2020/2021
  • Demant havde i 2019 en USD følsomhed på 45 mio. ved en ændring i USD/DKK på 5 % vurderet på EBIT. 2021 bliver formentlig et lidt mere normalt eller mindre unormalt år for Demant. Hvis USD svækkelsen fortsætter, vil det betyde noget for indtjeningsudviklingen i 2021.
  • Novo Nordisk havde i 2019 en valutafølsomhed på 1,9 mia. udregnet i ”operational profit” = driftsresultatet ved en ændring i USD + på 5 %. Svækkelsen i 2020 har haft en mindre effekt (pga. hedging), men hvis svækkelsen fortsætter, vil effekten blive mærkbar (også selvom den først slår igennem over tid på grund af netop hedging).

Hold øje med guidance i januar/februar

Der er for investorerne god grund til at holde øje med guidance og være lidt forsigtige forud for årsregnskaberne. USD svækkelsen vil blive en faktor i 2021 guidance, og måske har vi allerede set det i aktiekurserne i 4. kvartal. Hvis USD svækkelsen fortsætter, som nogen antager, vil svækkelsen blive et meget stort tema for de selskaber, som har relativ flere indtægter end udgifter i USD eller USD relaterede valutaer.

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge aktier

Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål og er alene udtryk for Per Hansens egne holdninger og vurderinger. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Per Hansens eventuelle egne dispositioner fremgår ikke af indlægget.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg.

Du bør altid rådføre dig med egne professionelle rådgivere vedrørende beslutninger om dine investeringer, således at disse afstemmes i forhold til dine konkrete forhold herunder risikoprofil og økonomiske forhold.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer