Spring til hovedindhold

Syrien gør investorerne finansielt bange

Efter at den amerikanske udenrigsminister John Kerry mandag aften mere end antydede, at det ikke var et spørgsmål ”om”, men mere ”hvornår” der ville komme en samlet militær respons , er investorerne blevet nervøse.  Udtalelsen er blevet politisk ”fulgt” op mange steder. Usikkerheden giver sig udslag i:

 • Generelt faldende aktiemarkeder. I gennemsnit faldt aktier med 2 % i såvel Europa som USA i går.
 • Faldende er fortsat her til morgen på de asiatiske aktiemarkeder.
 • Den japanske Yen er steget.
 • Olieprisen er steget en del og nærmer sig et niveau, hvor der ikke skal meget mere uro til før udviklingen heri kan blive en reel faktor for økonomien og ikke mindst aktiemarkederne.

Nervøsiteten er koncentreret om:

 • Investorerne får nervøsiteten med ”langt tilløb”. Når John Kerry mandag kalder på et fælles modspil, har investorerne længere tid til at blive nervøse i modsætningen til hvis der havde været tale om en kortere responstid
 • Bliver det med eller uden et FN mandat? Jo bredere mandat jo hurtigere kan finansgemytterne tænkes at falde til ro.
 • Aktierne er steget ganske meget hidtil i år og det øger risikoen for at der er en del korte penge i markederne (investorerne som har en kort/meget kort investeringshorisont)
 • Det næste amerikanske centralbank møde hos FED er om 3 uger. De seneste uger har debatten være koncentreret om hvordan afviklingen af de ekstraordinære pengepolitiske stimulanser (85 mia. obligationsopkøb) vil begynde. Den nervøsitet er fortsat aktuel om end weekendens møde i Jackson Hole og ”Syrien” har dæmpet frygten og markedsrenterne er faldet.

Mest sandsynlige konsekvenser for markederne

 • Det bliver ikke nogen langvarig militær indgriben. Sporene skræmmer fra Irak/Afghanistan og risikoen for at destabilisere Mellemøsten er for stor.
 • Investorluften bliver de kommende dage ”renset”. Nogle investorer tager gevinster hjem og andre stiller sig kortsigtet på sidelinien. Yderligere fald i samme størrelsesordenen som vi oplevede tirsdag er over et par dage i det mindste ikke usandsynlige. Det springende punkt er at investorerne sandsynligvis ikke bliver ”klogere” på processen før torsdag/fredag og det påvirker risikofornemmelsen
 • Den udvikling vi har set hidtil med ikke mindst en stigning i olieprisen har allerede haft en indflydelse. En ”fordømmelse af Assad” vil givetvis ikke være tilendebragt indenfor blot nogle få dage. Hvis uroen varer blot nogle få uger, vil den amerikanske centralbank FED have fået alibiet til at udskyde beslutningen om at begynde afviklingen af støtteopkøb, og det kan tænkes at berolige investorerne. Det er derfor værd at holde øje med markedsudviklingen i de 10 årige amerikanske statsobligationer for at få et ”investorhint” om i hvilken retning det går.
 • Aktierne tager sig en ”mellemtid” og sunder sig lidt. I takt med at vi sandsynligvis kommer til at vide mere og formentlig kan se at tingene ikke eskalerer ukontrolleret, vil roen kunne sænke sig igen.
 • De investorer som er nervøse for udviklingen har god grund til at ”stille sig på sidelinien” indtil omfanget er mere kendt. En kraftig korrektion er dog mindre sandsynligt. Det mest sandsynlige er dog at året slutter med højere aktiekurser.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer