Spring til hovedindhold

Teflon aktiemarked

Udfordringerne i form af amerikanske budgetforhandlinger, italiensk valgkaos og en kaotisk cypriotisk økonomisk situation er til at få øje på. Alligevel forbliver tilbagefald på aktiemarkederne relativ små og investorer i supermandskostume ignorerer udfordringer. Det ligner en gentagelse fra 2005.

Mange forhindringer for investorerne

Investorerne har udfordringer nok at forholde sig til. Nok undgik de amerikanske politikere den finanspolitiske kløft i begyndelsen af dette og slutningen af sidste år. Men forude venter den endelige styrkeprøve med hensyn til at få reduceret de offentlige udgifter. I Italien er der en uafklaret politisk situation. Det er dog ingen nyhed, idet hverdagen i netop Italien er karakteriseret af manglende kontinuitet med 62 regeringer på 68 år siden 2. verdenskrig.

Samtidig er der kaos på Cypern. Det delikate ved den situation er ikke kun at landet er EUR medlem. Men at en del af den hjælpepakke, som er foreslået skal finansieres igennem en skat på bankindeståender, som truer med at karambolere med indskydergarantiordningen. Indskud under 100.000 EUR er i princippet fuldt dækket overalt i Europa. Men ifølge de forslag som ligger (som blev nedstemt af parlamentet), ville også små indskud blive ramt. Samtidig risikerer Cypern at lægge sig ud med russerne, idet der angiveligt er mange ”off-shore” penge placeret i netop Cypern.

Den globale økonomi er i bedring

Hver især er ovenstående hændelser om ikke store problemer, så virker de dog ”forstyrrende” i aktieinvestorernes glansbillede. Når det alligevel indtil videre ikke har haft nogen varig indflydelse på aktiemarkederne, skyldes det ikke mindst at den globale økonomi er i bedring; især trukket af udsigterne til bedre tider i USA og i Kina. Europa går samtidig fra ”slemt” til ”slemt”. Det ser dog ikke ud til at blive værre.

Ligner en gentagelse af 2005

I sommeren 2005 blev London ramt af en terrorbombe og flere end 50 mennesker mistede livet. På selve dagen faldt aktiemarkederne naturligvis. Dels på grund af den frygtelige hændelse, men også fordi det skabte usikkerhed og nervøsitet.

Et par dage senere havde aktiemarkederne taget Superman kostumet på og genvundet og genfundet storformen. Økonomierne var i fremdrift, og hvor ulykkelig hændelsen menneskeligt end var, ødelagde det ikke indtrykket af en global økonomisk optur.

Hvis det gentager sig

De seneste måneders hændelser og den manglende negative reaktion på aktiemarkederne tegner nogenlunde samme billede for investorerne. Denne gang er det ikke terrorangreb, men økonomiske hændelser.:

  • Investorerne er på vej fra obligationer til aktier.
  • Centralbankerne sværger til lave renter et godt stykke tid endnu.
  • Væksten er på vej op
  • Virksomhederne er generelt i økonomisk topform.

Derfor har vi endnu ikke set at trenden er blevet brudt. Hvis historien gentager sig er der mere godt i vente for investorerne de kommende kvartaler. Men intet kommer i en ubrudt stime. Det sker heller ikke denne gang.

 

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer