Spring til hovedindhold

Daniels Pengetips: Tjen 214.872 kr. mere på dine aktier

Kurtage? Depotgebyr? Spread? ÅOP? Få styr på alle omkostningerne, når det kommer til at handle med aktier. Spar penge og få mere afkast til dig selv. Se med, når Daniels Pengetips guider dig gennem omkostninger.

Se med i videoen her, hvor Daniels Pengetips gennemgår, hvilke omkostninger du skal være opmærksom på ved investeringer, hvad de forskellige omkostninger er, og hvad de kan betyde for din investering.

Det gennemgår Daniel i videoen om omkostninger:

0:00 Omkostninger ved aktiehandel

0:52 Hvorfor er omkostninger vigtige, når vi investerer?

3:37 Gennemgang af omkostninger

  • Depotgebyr: Koster det dig noget at oprette og/eller have dit aktiedepot eller aktiesparekonto? Internet Børsmæglere er som regel gratis, mens især nogle banker tager gebyr blot for at have dit depot eller opbevarer bestemte værdipapirer på depotet. Alle mine depoter ved Nordnet koster 0 kroner i depotgebyr.
  • Overførselsgebyr: Koster det dig noget at overføre penge til/fra kontoen? Nogle børsmæglere som fx etoro reklamerer med gratis kurtage – hvilket kun gælder amerikanske aktier – men så har de tilgengæld gebyr på overførsler eller gebyrer, hvis du ikke er aktiv på platformen.
  • Kurtage: Hver gang du handler (køber og sælger) betaler du typisk en kurtage. Kurtagen er som regel højst i bankerne og lavere ved online børsmæglere. Ved nogle udenlandske platformer er den gratis (typisk andre omkostninger) og Nordnets månedsopsparing er også kurtage ved køb af aktier. Kurtagen er som regel en procentsats, men med et minimumsgebyr, fx 0,1% men mindst 29 kr for køb af danske aktier ved Nordnet.
  • VP-gebyr: Nogle banker har en ekstra gebyr per handel til Værdipapircentralen. Her koster det fx 12,5 kroner i Danske Bank.
  • Vekselgebyr: Handler du i udenlandsk valuta skal du veksle. Det kan enten ske automatisk eller manuelt, hvis du har mulighed for at tilknytte en valutakonto. Ved manuel veksling er veksling som udgangspunkt billigere, men det kræver også, at du selv går ind og veksler og typisk på valørdagen 2 handelsdage efter køb. Vekselgebyr er som regel en procentsats, men uden minimumsgebyr. Ved Nordnet koster automatisk veksling 0,25% og manuel 0,15%, dvs. hhv. 2,5 kroner eller 1,5 kroner for hver 1.000 kr handlet for.
  • Spread: Forskel mellem salgs- og købspris. Større for mindre aktier med mindre omsætning (lav likviditet) og nær Børsens åbnings- og lukketider.
  • Ind- og udtrædelse: Ved køb og salg af investeringsbeviser fra aktiefonde betaler du typisk en fast omkostning i form af emissionstillæg ved udstedelse af nye beviser ved køb og indløsningsfradrag ved salg. Dette er som regel en fast procentsats uden minimumsgebyr, ligesom vekselgebyret. Du kan finde omkostningen i fondens faktaark.
  • ÅOP: ÅOP står for “Årlig omkostninger i Procent” og dækker over de samlede omkostninger ved at investere i en fond over en periode på 7 år. Det er løbende omkostninger plus ind- og udtrædelsesgebyrer. Nøgletallet ÅOP udfases dog i løbet af 2022 indtil det d. 1. januar 2023 vil være helt væk og erstattet med “PRIIPs-tallene”, der vil indeholde mere omfattende oplysninger om både afkast, risiko og omkostninger som følge af nye EU-regler.

Husk at historisk afkast ikke er en garanti for fremtidigt afkast og al investering altid er forbundet med risiko for tab. Dette materiale udgør ikke individuel investeringsrådgivning og kan ikke danne grundlag for en beslutning om køb eller salg (eller undladelse heraf) af investeringsbeviser. Materialet er alene udarbejdet til orientering, og jeg opfordrer til at søge fornøden professionel rådgivning inden køb eller salg af investeringsbeviser.

Hvem er Daniels Pengetips?
På Daniels Pengetips fortæller Daniel Hansen Pedersen om sine erfaringer med økonomi og investering. Frihed er den primære motivation for Daniel, når han investerer. Hans mål er at blive økonomisk uafhængig og nyde livet hver dag. Redskaberne er viden, tålmodighed og sund fornuft. Og dem giver han videre gennem sin virksomhed Daniels Pengetips til alle, der er nysgerrige på at komme godt i gang med at investere.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.