Spring til hovedindhold

Vestas på vej mod kurs 100?

På overfladen leverede Vestas endnu et kvartalsunderskud. Under overfladen er der dog fortsat en investorforandring til det bedre under opsejling. ”Tæring efter næring” giver resultater og fortiden med økonomiske eksperimenter og udviklingsprojekter der ligner grundforskning er en saga. Transformation fra et alternativ energi- til industriselskab, tilfældigvis indenfor energi er først lige begyndt. Kursstigning er første etape på vejen.

Først en fordobling..

Nogle ting er værd at gentage. En af dem er at Vestas har udviklet sig fra en busk fuld af investeringstorne, brudte løfter og brændte investorer til begyndelsen til det ”nye Vestas”. Aktien har nået sin første milepæl og er blevet fordoblet. Dermed er alle 3 wild cards kommet godt og sikkert i mål allerede efter lidt mere end 5 måneder, som du kan se eller gense her.

..kan være begyndelsen

Onsdagens kvartalsregnskab fra Vestas bragte endnu et underskud. Alligevel reagerede aktien stærkt positivt med en stigning på mere end 12 % og en kurs som på et tidspunkt krydsede 60, og sluttede lige under. Til stor undren for nogen og naturligt for andre.

Efter min mening er der en lang række faktorer som på samme tidspunkt spiller en rolle:

  • Investorerne fokuserer på kapitalmæssig mådehold og cash flow. Sidstnævnte overraskede positivt.
  • Vestas fortsætter stålsat sine omkostningsreduktioner, som skal reducere omkostningerne med 400 mio. EUR på årsbasis med fuld effekt fra ultimo 2013.
  • Risikoen for at Vestas skal udvide aktiekapitalen med en altødelæggende og altudvandende emission bliver stedse reduceret.
  • Investorer som har ”investeret” i (mis)tillid til at Vestas kommer med yderligere dårlige nyheder og ”solgt sig kort”, er ved at dække deres positioner ind.
  • Aftalen med Mitsubishi lader vente på sig. En formalisering, som kan betyde en kapitaltilførsel ved en rettet emission svarende til værdien af den bogførte egenkapital, vil både lægge et sikkerhedsnet under udviklingsomkostningerne til havmøller og samtidig begrave risikoen for en kapitaludvidelse til underkurs.
  • Samtidig vil et samarbejde med Mitsubishi kunne betyde, at Vestas ikke længere bliver opfattet som et vindenergiselskab, men som en del af en ”energiværdikæde” på ”niveau” med Siemens og GE.
  • ”Det nye Vestas” er ved at opbygge tilliden. Mere Vestas og lidt mindre Ditlev Engel, som nok har været visionær, men som også sammen med den tidligere bestyrelsesformand må bære en del af ansvaret for den investeringsforfærdelige nedtur.

Investorerne er endnu ikke begyndt at fokusere på hvad Vestas kan komme til at tjene, når de på et tidspunkt igen bliver stillet til ansvar herfor fra investorsiden. Indtil videre er kursen steget fordi konkursfaren er drevet over og risikoen for en altudvandende emission er faldet dramatisk. Samtidig dækker investorerne deres korte positioner ind. Næste fase bør byde på stigende ordremængder og et amerikansk marked som bliver genfødt.

Hvis Vestas senere er i stand til at dokumentere at ordrer kan ”veksles og omsættes” til en profitabel indtjening op imod en EBIT margin af en helt anden størrelse i dag, er der kursmæssigt meget mere at komme efter. Skulle Mitsubishi optionen endvidere blive udløst på rette vis, er det måske slet ikke urealistisk, at kurs 100 kan skimtes indenfor de kommende 12-15 måneder…

Hvis du har lyst til se eller gense nogen af mine tidligere indlæg om Vestas kan du finde dem ved at klikke på et eller flere af nedenstående links:

”Vestas aktiekurs bundede i 2012”

”Mindre spin og flere ordrer bekommer investorerne vel”:

”Vestas generalforsamling – a new beginning”:

”Vestas, Deminor og fortiden”

“Vestas – Lavpunkt = vendepunkt”

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer