Spring til hovedindhold

Vestas

I Magasinet Aktieinfo den 01-06 bragte vi et interview med Senior Vice President, Group Communications hos Vestas, Peter Wenzel Kruse. Med de mange spørgsmål og svar kom vi bredt rundt om forretningen Vestas.

Aktieinfos vurdering er, at markedet er gået i selvsving i relation til Vestas. I takt med at kursen falder, vender investorerne ryggen til Vestas og kun få tror på udmeldingerne fra selskabet.

Vestas har da også i tidligere år skuffet et par gange, men i det store og hele har Vestas nogenlunde leveret, hvad de har lovet.

Vestas er en stor butik med ca. 23.000 ansatte og produktion i mange lande. Ordrer kan være længe undervejs, og hos Vestas melder man først ud om nye ordrer, når disse er ubetingede og der er stillet de nødvendige garantier. Derfor vil det give udsving i ordreindgangen fra kvartal til kvartal, hvis ordrer forskyder sig ind i et nyt kvartal.

I Q2 har Vestas hidtil offentliggjort nye ordrer for næsten 1.300 MW, hvortil kommer en række mindre ordrer og serviceaftaler. Selskabet synes således at være på vej med et stærkt Q2.

Kun få tror længere på Vestas, og det forekommer mærkværdigt, når nu folkene hos Vestas faktisk har stor tillid til fremtiden og selskabets evne til at klare sig. Målet for 2015-planen forekommer for menigmand at være uopnåeligt, men Vestas må jo kende sig selv bedre, end vi andre gør. Og Vestas fastholder Triple-15-planen som er ambitiøs men alligevel fortsat anses for realistisk jf. selskabet.

Vestas har en række værktøjer til at forbedre indtjeningen. Man vil kunne spare mange penge på transport ved at gøre brug af lokal produktion. På den korte bane stiger udgifterne imidlertid, når der skal fyres og nedlægges produktion i et land, for så at øge medarbejderskaren og opbygge produktion i andre lande. Det er et langt sejt træk i disse år hvor produktionen overføres fra Danmark til de forskellige verdensdele. Det vil betyde en mindre følsomhed overfor valutakurser fremover.

Der er udsigt til stigende indtjening indenfor serviceaftaler, hvor omsætningen i 2006 androg 214 mio. Euro – et tal der i 2011 ventes at nå 700 mio. Euro. Vestas opnår i dag servicekontrakter på næsten 100% af de solgte MW, hvilket er en klar fremgang i forhold til andelen på omkring 80% i 2008.

Nye, forbedrede produkter og serviceydelser med højere marginer end de eksisterende er sammen med en højere kapacitetsudnyttelse faktorer, der skal sikre at målet med Triple-15 nås i 2015.

Jeg synes generelt, at mediedækningen er blevet alt for negativ. Vestas beskyldes fx for at dumpe priserne i USA, men i henhold til selskabet selv skyldes prisreduktionen, at man etableret lokal produktion, der er billigere end før. Vestas slipper også for at binde penge i lange transporter med skib fra Europa. Det ligner for mig at se fornuftigt købmandsskab fra Vestas´ side.

Medio 2008 handlede Vestas til næsten kurs 700. Dengang var der mange købsanbefalinger. I dag ved kurs 150 er mange blevet negative på Vestas. Køb når andre vil sælge, og sælg når andre vil købe, er min holdning. Hvis Triple-15 planen lykkes, kan aktien stige markant. Og lur mig – når aktien ER steget vil der givetvis komme mange købsanbefalinger. Det er typisk for børsforhold, at man læser spillet baglæns mellem børskursens højde og virksomhedens faktiske stilling.

Personligt har jeg købt aktien, og jeg beholder den og betragter den som langsigtet.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer