Spring til hovedindhold

2015 – Kollapser råvarerne helt? 1/3

Ved indgangen til 2015 spørger investorerne sig om de seneste års afkastmæssige kursridt i aktierne kan fortsætte? Et af de stærkt understøttende alibier for fortsatte kursopgange har været den meget lempelige pengepolitik, som har gjort det nemmere for investorerne at vælge aktier til og obligationer fra. Den realøkonomiske effekt af de lavere renter, mangler dog stadig at vise sig. Renterne forbliver lave, men kan aktierne fortsætte fremgangen og bliver nedturen i råvarerne og ikke mindst i olien en enlig svale eller fortsætter det ind i og efter 2015? Og hvad betyder det i givet fald for det forventede aktieafkast?

Pengepolitik fortsat på overarbejde

Hvis man måler om finanskrisen er slut igennem renteniveauet, er svaret entydigt ”nej”. De lave renter har ikke været og er fortsat ikke et overstået og forbigående fænomen. Først skulle de lave renter afværge en finansiel nedsmeltning. Siden skulle de hjælpe med til at få konjunkturerne til at vende næsen opad igen. For nærværende skal de lave renter være med til at forhindre, at deflation bliver mere end blot en frygt. Pengepolitikken er i sandhed fortsat på overarbejde. Jeg tror de lave renter forbliver lave de kommende 2-4 år i Europa. De er en del af den økonomiske genopretning. Det tjener til at rekapitalisere den skrantende banksektor i Syd(europa) og skal give forbrugerøkonomien frisk luft.

Konklusion: Lave renter fortsætter længe endnu.

Aktiefremgang og lavere renter

Mens de lave renter har været aktieunderstøttende, kniber det som nævnt mere med effekten i realøkonomien. Fortsat fald fra et allerede meget lavt niveau, har reelt fjernet rentealternativet til aktierne. Aktieudviklingen drives ikke kun af fremgang i økonomien, men i høj grad også af de relative investeringsmuligheder. Her har valget været relativ let for investorerne. De vælger aktier til og obligationer fra.

Konklusion: Kend spillereglerne. Lave renter løser ikke de realøkonomiske problemer, men den fjerner alternativerne til aktierne. Mange tænker på at ”en dag går det aktiegalt”, og det er korrekt. Men husk spillereglerne. Aktiernes udvikling afhænger af kombinationen af den økonomiske udvikling og investeringsalternativerne. Det glemmer eller forstår mange investorer ikke.

Realøkonomi hoster i 2015

Den globale økonomi har det fortsat trægt. Mens amerikanerne har udsigt til en fornuftig udvikling, kniber det noget mere med Europa, som endnu engang må se misundeligt og passivt til, mens Uncle Sam kan komme over 3 % vækst. 1 % europæisk vækst i 2015 vil være positivt, men er nok desværre også en realistisk antagelse næste år.

Konklusion: Det tager måske op til 5 år endnu før den europæiske økonomi igen for alvor er på fode. Det kan gå hurtigere, men det kræver i givet fald hjælp udefra. Eksempelvis en markant USD styrkelse. Bliv ikke forbavset, hvis 1 USD = 1 EUR = 7,45 DKK om 15 måneder.

1/3 indlæg i miniserie

Dette er det første af 3 indlæg om aktiemarkederne i 2015. Næste indlæg med 3 scenarier er planlagt til tirsdag den 9. december. 3. og dermed sidste indlæg kommer juleaftensdag med bud på danske aktiewildcards i 2015.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer