Spring til hovedindhold

2021 bliver ikke et let aktieår: Sådan ser vi det

I denne analyse af vores aktiestrategi for 2021 gennemgår vi, hvordan vi ser det nye aktieår. Vores overordnede tegning bliver, at det generelle aktiemarked i bedste fald kommer til at ende året på samme niveau som i dag eller en lille smule over. Men det bliver efter et turbulent aktieår, som vi har opdelt i tre faser.

Aktieårets 1. fase

Denne fase er vi allerede i gang med, altså hvor den underliggende stemning er rimelig positiv med fokus på udsigten til vacciner, åbning af samfundene, genstart af den økonomiske vækst og øget optimisme. Selvom vi vurderer, at alle de nævnte positive elementer allerede er indbygget i de aktuelle værdiansættelser, så vil momentum og den gode stemning kunne tage aktiemarkederne højere op.

Og hvornår stopper denne eufori så?

Ja, det kan ske om få uger, og det kan også ske om 1-2 måneder. Men vi er ret overbeviste om, at elastikken allerede er spændt til bristepunktet, og at der kun skal en lille rystelse til for at vælte læsset. Så vi vil holde skarpt øje med advarselssignaler, så vi i god tid får rebet sejlene. Måske onsdagens sejr til demokraterne i USA’s senat er startskuddet for en negativ stemning på aktiemarkedet.

Aktieårets 2. fase

Anden fase er, når momentum begynder at skride, obligationsrenterne starter med at stige, og måske skuffer den økonomiske vækst i forhold til det forventede efter vaccinerne. Hertil kommer, at det kan tage meget længere tid med rigtig omfattende vaccinationer, så den delvise nedlukning kan fortsætte langt ind i første halvår.

Vi ser, at aktiemarkedet aktuelt spejder efter undskyldninger til at sælge ud, ikke mindst fordi alle store og små investorer for tiden er fyldt helt op med aktier. Konsensus er efter vores mening overdreven positiv, og når alle er enige, plejer de at tage fejl.

Anden fase kan udfolde sig på to måder: dels ved at det generelle aktiemarked siver stille og roligt 1-2 måneder, som ikke bliver til meget mere, før der kommer ny købelyst.

Den kan også udfolde sig ved, at der kommer et markant hurtigt kursfald på 5-15 procent, udløst af en konkret begivenhed eller af stigende renter eller af en skuffende overskudsudvikling i de børsnoterede selskaber. Så længe centralbankerne pumper likviditet ud, har vi ikke en forventning om det store aktiekrak. Med mindre en negativ korrektion udvikler sig til et selvforstærkende udsalg, hvor alle løber mod udgangen.

Aktieårets 3. fase

Tredje fase indtræffer, hvis vi får det negative scenarie hen over foråret eller i forsommeren. Det kan meget vel være, at frasen ”Sell in may, and stay away” kommer til at holde stik i år, mens genkøb efter sommeren eller hen mod oktober bliver den rette strategi.

En mulighed er også, at fase to bliver en flad udvikling i det generelle aktiemarked, men med en stærk sektorrotation under overfladen. Vi ser risiko for, at de allerdyreste aktier taber momentum altså de højst værdiansatte tech- og pharma aktier, der i mange tilfælde handles til 40-50-60 gange årets overskud.

Største risiko for et større kursfald vil være en kombination af stigende obligationsrenter og indikationer fra centralbankerne på, at de vil begynde at skrue ned for de massive kunstige stimulanser. Det vil blive opfattet ekstremt negativt af markedet, og det kan komme tidligere end forventet. Begynder de vestlige økonomier at normaliseres, bliver centralbankerne nødt til at skrue ned for blusset. Alt andet vil ikke give mening.

Aktieårets bundlinje

Vores bundlinje er, at man aktuelt måske skal være parat til at ride med på et januarrally, men at man derefter skal holde sig meget parat til at reducere risikoen ved at skære ned i aktieandelen. Vi ser det som ekstremt vigtigt at følge markedets egne signaler tæt, ja, faktisk på daglig basis. Strategien med køb-og-langsigtet-hold er i det aktuelle marked ekstremt risikabel, fordi aktiemarkederne er historisk dyre.

Grundlæggende ser vi på den korte bane mulighed for, at det generelle aktiemarked stiger op til fem procent, men risikoen nedad er 15 procent, og måske meget mere. Så vi ser den aktuelle balance mellem gevinstmuligheder og tabsrisici favorisere en reduktion af aktieandelen, så snart de første advarselssignaler dukker op.

Faktisk har vi i Økonomisk Ugebrevs Portefølje allerede taget bestik af situationen ved at have en aktieandel på 70 procent af den samlede kapital.

Morten W. Langer

Prøv Økonomisk Ugebrev FORMUE med handelsbeskeder på SMS og mail. Første måned 1 kr.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
2 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2021-06-01 15:25

Hej! Mit navn er Ali, jeg fik et lån for 2 år siden, og jeg var i stand til at betale det samme år tilbage, og nu er jeg kvalificeret til mere chance for at få et højere beløb til at starte min virksomhed. Jeg delte aldrig disse oplysninger til nogen indtil dette øjeblik. Virksomheden er tillidsværdig og meget pålidelig. Alt, hvad de har brug for, er et oprigtigt hjerte, der ikke skuffer. De giver lån i henhold til din kvalifikation, og hvis du har lave kvalifikationer, har de stadig en måde at give dig lån på. Vi kan drage… Læs mere

Gæst
Gæst
2021-01-20 18:50

Interessant analyse, men hvad mon der sker med firmaer der havde det godt lige før corona? Kommer de sig i år?