Spring til hovedindhold

2022 viste værdien af at have lidt af hvert i porteføljen

Dette indlæg er markedsføring.

At investere bredt i “lidt af hvert” er den strategi, MW Compounders følger. De har i 2022 gjort det bedre end markedet, og på vores blog ser partner og porteføljemanager Dan Wejse nu tilbage på året.

Af Dan Wejse, partner og porteføljemanager i MW Compounders.

2022 var et halvdårligt aktieår. Men der var også meget stor forskel på afkastet afhængig af, om man investerede i stabile aktier eller vækstaktier.

Hvis du har en god krystalkugle, som kan fortælle dig, hvilke sektorer, der kommer til at vokse i 2023, så invester efter det – og giv mig gerne et praj 😉 Men desværre findes denne kugle ikke, så derfor vil jeg i dette blogindlæg foreslå dig at investere bredt i “lidt af hvert”. Det er strategien, som vi følger hos MW Compounders. Vi køber de compounder-selskaber, som vi finder mest attraktivt værdiansat, men forsøger også at have aktier til både solskins- og regnvejrsdage.

Hvad er compounder-aktier?
Compounder-aktier er selskaber, der er på en solid langsigtet rejse, hvor aktierne på lang sigt kan give et afkast, der er bedre end det generelle aktiemarked, og kan give investorerne mulighed for at måde opnå renters renteeffekt over tid. Det handler med andre ord om langsigtet holdbar vækst, fremfor kortsigtet vækst. Ordet compounder kommer af det engelske udtryk Compound Interest, som betyder renters rente.

Hvordan gik det egentligt på aktiemarkedet i 2022?

Det globale aktiemarked (MSCI All Countries) faldt 13% i 2022 målt i danske kroner. Her havde valuta en positiv effekt på ca. 5% (især USD), så for den gennemsnitlige amerikanske aktionær var året noget dårligere. 13% er da også i den dårlige ende for et normalt aktieår, da aktiemarkedet historisk har givet et godt positivt afkast i et gennemsnitligt år. Men 2022 var et af den slags år, som aktieinvestorer må forvente fra tid til anden.

Stor forskel på kursudviklingen for de enkelte sektorer

Energikrisen var et overordnet tema i 2022. Det blev også afspejlet i energiaktierne, som i gennemsnit steg næsten 60%. Energi var således den eneste sektor, som for alvor gav et godt afkast. En gruppe af de mere defensive sektorer var nogenlunde flade i 2022 (Medicin & Sundhed, Stabilt Forbrug og Energiforsyning), og det samme var Finans og Materialer. De helt store tabere var Teknologi, Telekommunikation og Cyklisk Forbrug, som faldt ca. 30%.

Så det var ret afgørende, hvilke sektorer, du i 2022 var investeret i. Derfor så man også, at porteføljemanagere og private investorer med en udpræget vækststrategi med forkærlighed for teknologiselskaber havde et trist år, mens dem med fokus på stabile aktier og value-aktier havde et hæderligt år.

Kilde: Thomson Reuters

Det er let at se tilbage på et isoleret år og så afgøre, hvad man skulle have købt. For 2022 var det dog også gældende, at de dårligste sektorer generelt havde en rigtig stærk kursudvikling i 2020, mens bl.a. energi havde et dårligt år. Og de sidste mange år har det rigtige været at købe teknologiaktier og undgå energi.

Hvorfor køber I så ikke bare de rigtige sektorer?

Et oplagt spørgsmål til enhver porteføljemanager bliver så, hvorfor de ikke bare starter 2023 med at købe de sektorer, som kommer til at klare sig godt. Det vil de fleste også gerne gøre, men problemet er blot, at man desværre ikke ved på forhånd, hvad der kommer til at klare sig bedst.

Til at illustrere dette er det godt at forsøge at tænke tilbage på starten af 2022. Hvis du læste aviser og hørte eksperter udtale sig, så kunne du let få det indtryk, at det gjaldt om fortsat at købe vækstaktier, da verden var på fuld fart ud af coronakrisen og langt de fleste virksomheder oplevede boomende ordrebøger. En ofte brugt opskrift ved starten af 2022 var også at købe flere teknologiaktier, da de havde virket godt de sidste mange år og fortsat styrkede deres position i den globale økonomi. Til gengæld skulle man holde sig fra sorte energiselskaber og selskaber med lav vækst.

Et år senere har vi så oplevet krigen i Ukraine, kraftig stigende inflation, rekordhøje rentestigninger og udsigt til en global recession. Og det forklarer meget godt det væsentlige skift, som også kan ske på aktiemarkedet.

Vi forsøger at købe lidt af hvert

Hos MW Compounders leder vi efter selskaber, som er på en god langsigtet rejse, som vi kan købe til en attraktiv værdiansættelse. I et år som 2022 udviklede værdiansættelsen sig meget forskellig for de forskellige sektorer og det betyder også, at vi på det seneste har købt aktier i Sonova og Adidas, som er nogle af de selskaber, som havde et svært år. Men vi har også i løbet af året købt mere defensive aktier, som tjente porteføljen godt.

Vi er meget ydmyge overfor, at verdenssituationen ændrer sig, og der sker uforudsete begivenheder. Dertil kommer aktiemarkedets luner, som vi ikke har evnen til at gennemskue. Begge dele vil helt sikkert også komme til udtryk i 2023. Derfor forsøger vi også at købe lidt af hvert, så vi ikke bliver helt fanget på det forkerte ben, men har aktier både til solskins- og regnvejrsdage.

Materialet er produceret afMW Compoundersog skal anses som markedsføringsmateriale. Formålet med materialet er at give generel information om afdelingerne og skal ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Nordnet tager forbehold for nøjagtigheden af de angivne informationer, hvad enten de er leveret afMW Compounders selv eller hentet fra offentligt tilgængelige kilder.

Nordnet er ikke ansvarlig for dispositioner eller undladelser foretaget på baggrund af informationerne. Nordnet anbefaler sagkyndig og professionel vejledning ved investeringsbeslutninger. Nordnet modtager provision fraMW Compounders.Se alle satserher.

Historiske og tidligere afkast og/eller kursudviklinger kan ikke anvendes som pålidelig indikator for fremtidige afkast og/eller kursudvikling. Tegning af andele bør ske på baggrund af prospekt, vedtægter og central investorinformation.Informationen findes på iainvest.dk/compounders

MW CompoundersPartner
Porteføljeforvaltere og stiftere af investeringsforeningen MW Compounders

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
2 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2023-01-11 13:09

Er der et minimunsbeløb man skal investere for ?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2023-01-11 14:15

Nej, der er intet minimumsbeløb. Man kan købe et bevis, som pt. koster godt 130 kr.