Spring til hovedindhold

4 tips – Sådan reducerer du risikoen i din portefølje

Der er mange gode grunde til at sprede sin risiko. Den væsentligste årsag er, at det giver mere ro i maven. Store udsving i værdien af din portefølje kan få dig til at agere impulsivt. Og det er sjældent en god ide at sælge i panik. Her får du fire tips til, hvordan du konkret kan reducere din risiko.

1. De bedste selskaber fra forskellige brancher

En vigtig del af diversificering er at vælge forskellige typer af aktier og investeringsforeninger. Hvis du vil bygge en portefølje med femten aktier, så er det ikke en god ide at købe femten aktier fra samme branche. Udvælg dine favoritter fra forskellige brancher. Du kan sammenligne det med, at sammensætte en fodboldhold, hvor du skal bruge spillere, som er gode til forskellige ting. Når ejendomsbranchen falder, så stiger lægemiddelbranchen måske? Med beholdninger fra forskellige brancher får du altså en mere jævn udvikling over tid.

Brug to minutter på at se din portefølje igennem. Og undersøg, hvilke brancher du er eksponeret mod – og om du mangler nogle?

Hvis du vil have hjælp til at finde værdipapirer, der er eksponeret mod bestemte brancher, kan du få hjælp fra en af vores screenere her:

2. Få bredde med udenlandske investeringer

Ligesom det er en god ide at sprede sig over flere brancher, så er det også en god ide at være eksponeret mod flere forskellige lande. Det kan du selvfølgelig gøre ved at købe udenlandske aktier, udenlandske fonde eller ETF’er. Men der er også mange danske investeringsforeninger, der giver dig eksponering over hele verden. Hvis du søger værdipapirer frem via vores screenere via linksne overfor, har du også mulighed for at sortere på lande og regioner. Se kig på din portefølje – har du en for tung eksponering mod et land eller region? Så er det en god ide at fordele risikoen på lidt flere lande.

3. Invester oftere

Mange investorer lader sig stresse over, om børsen vil stige eller falde i fremtiden? Med en enkel plan, kan du sikre dig mod dette.

Hvis du spreder dine handler, så spreder din også din risiko. Handler du kontinuerligt, udjævner du købsprisen. En klassisk månedsopsparing, hvor dine penge investeres automatik i investeringsforeninger eller ETF’er er en mulighed, men du kan også selv logge ind på depotet og klikke på købsknapperne. Begge dele fungerer – og til syvende og sidst handler det om, hvor aktiv du vil være.

Start en månedsopsparing her (kræver login)

4. Flere værdipapirer i porteføljen

Mange nye investorer nøjes med at investere i en investeringsforening eller aktie. Men at øge antallet af værdipapirer i porteføljen er den letteste vej til at skabe diversificering.

Hvor mange værdipapirer, der passer til din portefølje, anhænger af din strategi. Nogle foretrækker en mindre portefølje, som de holder skarpt øje med – det kan være ned til fem – seks aktier eller to – tre fonde. Men det kræver, at du er mere erfaren og bruger mere tid på at pleje din portefølje.

Ellers er det en god ide at øge antallet med op til ti – femten aktier eller seks – syv fonde for at give porteføljen mere bredde og derved en bedre risikospredning. Selvfølgelig er der et niveau, hvor effekten mindskes, og hvor flere værdipapirer ikke giver så meget mere effekt. Tag for eksempel en portefølje på 26 værdipapirer i stedet for 25, det vil ikke resultere i en betydelig ændring i diversificeringen.

Hvordan vil du gerne have, at din portefølje er sammensat? Hvor mange paprier vil du have? Og hvor aktiv vil du være? Det er nogle af de ting, du skal sætte dig ned og tænke over.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer