Spring til hovedindhold

Invester i sundhed og klima med Maj Invest Global Sundhed

Dette indlæg er markedsføring.

En voksende ældrepopulation og øget fokus på klimaet udløser et stort investeringsbehov de næste mange år. Maj Invest Global Sundhed investerer i disse megatrends.

Global Sundhed kommer af det engelske udtryk global health og betyder sundhed i bred forstand, hvor der også ses på truslerne mod sundheden. Ifølge WHO er klimaet og klimaforandringerne de største trusler for menneskets sundhed. Hvert eneste år dør millioner af mennesker af sygdomme afledt af ekstremt vejr, forurening m.m. Ifølge undersøgelser er der en voksende forståelse af, at klima og klimaforandringer er årsag til mange sygdomme og dødsfald i det hele taget. Sundhed hænger derfor i høj grad sammen med klima.

Sådan ser fordelingen i fonden ud

Antallet af ældre vil stige væsentligt i de kommende 10 år, og derudover lever vi længere. Når der bliver flere i denne aldersgruppe, og ældre tegner sig for den største del af sundhedsudgifterne, er det svært at forestille sig, at sundhedsudgifterne ikke vil stige. Den del af porteføljen har derfor også oplevet pæn vækst. Noget af forklaringen skal naturligvis tilskrives covid, men ser man ud over det, vil der på lang sigt fortsat være stort potentiale inden for sundhedsområdet. Omkostningerne til sundhed i procent af BNP er generelt jævnt stigende, og der er ikke noget, der tyder på, at den tendens har toppet.

I de senere år er ønsket om, at verden skal væk fra fossile brændstoffer og over på grønne energiformer, taget til. Fra politisk side er der både i Europa og USA lanceret klimapakker, som skal få dette til at ske.

Ruslands invasion af Ukraine sidste år har sat ekstra fart på omlægningen til grøn energi for at frigøre sig fra afhængigheden af russisk gas og olie. Siden da har der overordnet været medvind til klima- og miljøaktierne. Det kan samtidig konstateres, at især selskaber, der arbejder inden for solenergi, har oplevet markant vækst. Det går lidt langsommere med vindenergi, hvor produktion og opsætning tager længere tid.

I omstillingen til elektrificering har visse råstoffer være kraftigt efterspurgt, herunder blandt andet litium, der for eksempel anvendes til batterier i elbiler. Den omlægning af energi, vi ser nu, er kun en krusning, og rejsen er lige begyndt.

Største aktier i fonden

Du får ved investering i Maj Invest Global Sundhed mulighed for at investere i megatrends, der adresserer både folkesundhed og klimaudfordringer. Afdelingen investerer i alle former for sundhedsaktier og selskaber, som enten helt eller delvist har fokus på at gøre noget positivt for klimaet. Et selskab i porteføljen kan derfor i sig selv godt udlede meget CO2 i dag, men hvis det bidrager til et samlet bedre resultat på den lange bane, investerer vi gerne i sådanne selskaber. Fossile brændstoffer, våben m.m. er uden for afdelingens investeringsområde.

MSCI World er afdelingens benchmark. Målet set over en 3-5-årig periode er, at strategien skal levere et højere afkast end globale aktier. Med afdelingens tema- og sektorfokus vil afdelingens afkast, set på individuelle år, typisk afvige fra markedsafkastet, hvorfor det er vigtigt at se på afkastet over en længere periode. Politiske udmeldinger spiller en stor rolle i relation til klimaaktier, men også sundhedsaktier kan påvirkes såvel positivt som negativt.

Performance hos fonden og det globale aktieindeks, MSCI World

Historiske afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast.

Siden strategistart i februar 2013 har afdelingen givet et afkast på 15 procent i gennemsnitligt årligt afkast, mens globale aktier er steget 11 procent årligt, svarende til et årligt merafkast på 4 procent. Historiske afkast er dog ingen garanti for fremtidige afkast. Målet er at levere et afkast, der som minimum er på niveau med globale aktier. Det eneste, vi kan love, er, at vi gør vores bedste. Erik Bak har været ansvarlig forvalter for afdelingen de seneste 5 år.

Afdelingen er et alternativ til en investering i globale aktier med en specialisering inden for sundhed og klima, som er temaer, vi har store forventninger til i de kommende år.

Materialet er produceret af Maj Invest og skal anses som markedsføringsmateriale. Formålet med materialet er at give generel information om afdelingerne og skal ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Nordnet tager forbehold for nøjagtigheden af de angivne informationer, hvad enten de er leveret af Maj Invest selv eller hentet fra offentligt tilgængelige kilder.

Nordnet er ikke ansvarlig for dispositioner eller undladelser foretaget på baggrund af informationerne. Nordnet anbefaler sagkyndig og professionel vejledning ved investeringsbeslutninger. Nordnet modtager provision fra Maj Invest. Se alle satser her.

Historiske og tidligere afkast og/eller kursudviklinger kan ikke anvendes som pålidelig indikator for fremtidige afkast og/eller kursudvikling. Tegning af andele bør ske på baggrund af prospekt, vedtægter og central investorinformation. Informationen findes her.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
10 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2023-03-14 16:48

Jeg kan se at fonden er startet i 2008. Hvorfor har den ingen Morningstar Rating?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2023-03-15 13:36

Hej Mikkel Tak for kommentaren.   Fonden blev rigtig nok lanceret i 2008 som en klimaafdeling men ændrede i 2013 navn og strategi. Derfor skriver vi 10 års historik. Afkast før 2013 kan du se i det seneste årsregnskab på side 11. Morningstar har en kategori for health care-afdelinger og en anden kategori for ecology-afdelinger. Da afdeling Global Sundhed i Morningstars univers står med et ben i hver af de to nævnte kategorier, er afdelingen placeret uden for kategori. Det er Morningstar, der bestemmer, hvordan afdelinger placeres i kategori. Ligesom vi har MSCI World som sammenligningsindeks, vil vi også mene,… Læs mere

Gæst
Gæst
2023-03-13 21:34

Kan man ikke komme mere ind på hvordan og hvor der investeres her?

På en dårlig dag, kan man let forestille sig et alt for kortsigtet og optimistisk marked af virksomheder der har brug for kapital fra investorer til visioner og hensigtserklæringer og UN Verdensmål.

Men som indenfor 5-10 års tid er løbet tør for råstoffer og det der skal til for at bygge vindmøllerne, solceller mm. Som de ser ud idag.

De materialer hænger ikke på træerne. Slet ikke i en krig eller storkonflikt.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2023-03-14 12:49

Hej Marcus, Tak for kommentaren. Afdelingen er en aktiv afdeling, som investerer i selskaber ud fra fundamental analyse og vurdering af individuelle selskabers muligheder for at give et afkast bedre end markedet for den langsigtede investor. Afdelingen er aktuelt investeret ca. 2/3 i Klima og ca. 1/3 i Sundhed. Temaerne afdelingen investerer i svinger mere end det brede marked. Der kan opstilles både positive og negative scenarier, jf. de eksempler du giver. Løsningerne i fremtiden kan også vise sig, at skulle baseres på helt andre materialer og teknologier end i dag. Gennem spredning prøver vi at dække os ind for,… Læs mere

Gæst
Gæst
2023-03-13 20:23

Aner man en trend mod at index indhenter den gode start for denne fond? Og med høje omkostninger og nogle pudsigt udvalgte top-10 selskaber.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2023-03-14 12:48

Hej Rasmus, Tak for kommentaren. Vi er en aktiv forvaltet afdeling, hvor vi vælger aktier uden skelen til det index, vi holdes op imod. I nogle perioder vil vi slå index og i andre perioder ikke. Det eneste vi kan love er, at vi gør vores bedste for ikke at skuffe investorerne i fonden set over 3-5 års perioder. Når du ser på vores resultater, skal du huske at se på afkast (udbytter + kursudvikling) og ikke kun på kursudviklingen. Alle afkast du ser på vores hjemmeside og i artiklen ovenfor er med udbytter. Udbytter indgår også i index. Mvh.… Læs mere

Gæst
Gæst
2023-03-13 10:38

Maj Global Sundhed er kun klassificeret som artikel 8, dvs. mere bæredygtig er den altså ikke (hvis man tror på klassifikationen).
Den har ikke performet overvældende godt, men markedet har også været ustabilt.
Jeg beholder dem jeg har, men vil ikke købe flere. Så sku den ha været artikel 9-klassificeret istedet, altså mørkegrøn.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2023-03-14 12:47

Hej K L,

Tak for kommentaren.

Maj Invest har valgt ikke have Artikel 9 aktiefonde, da vi vurderer, at det på nuværende tidspunkt er stort set umuligt i praksis at levere et Artikel 9 produkt, som både lever op til alle betingelserne i lovgivningen, og som har gode muligheder for at skabe attraktive afkast for den langsigtede investor.

I det netop offentliggjorte årsregnskab kan du i den supplerende beretning side 188 se, hvor bæredygtig afdelingen er, så du kan sammenligne det med dine ønsker og forventninger.

Mvh.
Maj Invest

Gæst
Gæst
2023-03-13 10:03

Husk at denne – som andre aktivt forvaltede fonde – har relativt høje omkostninger: 1,4% årligt plus 0,25% ved handel. Så der er den sædvanlige overvejelse, om de også i fremtiden kan slå markedet så meget, at omkostningerne tjenes hjem. Hvis ikke man tror det, skal man hellere finde en passiv fond med meget lavere omkostninger.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2023-03-14 12:46

Hej Rune,

Tak for kommentaren.

Vi en aktiv forvaltet afdeling, hvor de løbende omkostninger er indregnet i kurs og afkast. Det vil sige, at de afkast du ser, er målt efter løbende omkostninger er betalt. For at en afdeling som Global Sundhed kan levere et afkast på niveau med markedet eller index, skal den kunne levere markedsafkastet plus omkostningerne på ca. 1,4%. Dette er lykkedes set over de første 10 år, men der ingen garantier for, at det vil være sådan fremadrettet. Der er også omkostninger ved en passiv fond, men selvfølgelig lavere.

Mvh.
Maj Invest