Spring til hovedindhold

Aktiemarkeder afventende: Stimulans eller vækst

Efter nogle stærke måneder har det amerikanske aktiemarked været tæt på at teste den tidligere top omkring 2100 for S&P 500 indeks. Men stigningen fra starten af februar til midten af april har været så stærk og hurtig, at der tydeligvis har været brug for konsolidering og dannelse af en ny platform, før de generelle kursstigninger kan fortsætte.

Grundlæggende ser vi to scenarier herfra: Enten holder den amerikanske, europæiske og kinesiske økonomi stand og måske med tendens til fremgang, og det vil løfte virksomhedernes overskud. Det vil være grundlag for at vi på ny får stigende aktiemarkeder. Eller også får vi en global økonomisk opbremsning, drevet af især recession i Europa og måske USA, og det vil udløse nye planøkonomiske centralbankstimulanser, og det vil også løfte aktiemarkederne.

Lige nu ved vi ikke, hvilken vej det går. Især i Europa og Kina er der aktuelt indikationer på økonomisk opbremsning, mens billedet i USA er mere mudret. Under alle omstændigheder fortsætter analytikerne med at nedjustere deres overskudsestimater for 2. kvartal 2016. For de europæiske Stoxx 600 selskaber er der nu udsigt til overskudfald på hele 9 % i 1. kvartal 2016 i forhold til samme kvartal sidste år, viser data fra Thomson Reuters. Overskuddene i de amerikanske S&P 500 selskaber ventes nu at ende samlet med et overskudsfald på 7 %.

Alt andet lige betyder de faldende overskud, at værdiansættelsen på selskaberne stiger ved uændrede aktiekurser. Derfor er grundlaget for stigende aktiekurser alt andet lige ikke gunstige ud fra en fundamental vurdering. Men lige netop de fundamentale drivkræfter er ikke nødvendigvis den vigtigste styringsmekanisme. Tværtimod har centralbankernes stimulanser efter finanskrisen sat dette ellers vigtige fundamentale forhold helt ud af spillet.

Vi forventer, at markedet fortsat vil have entydig fokus på, hvad centralbankerne foretager sig. Og hvis den globale økonomi fortsætter med at svækkes, kan det blive meget positivt for aktiemarkederne: den amerikanske centralbank vil droppe forventede renteforhøjelse og sandsynligvis genstarte QE- stimulanser i form af opkøb af obligationer og andre aktiver, eksempelvis aktier. Der er grænser for, hvor meget den europæiske (og danske) centralbank kan øge minusrenterne, og vi ser mulighed for centralbankopkøb af flere erhvervsobligationer og også almindelige aktier. Det vil naturligvis booste aktiemarkederne.

Grundlæggende ser vi altså to scenarier, som inden for 1-2 måneder vil give aktiemarkederne et nyt spark fremad. Vores outsider scenarie er, at markedet mister tilliden til centralbankerne, og det vil naturligvis udløse et aktiekrak af historiske dimensioner. Men vi er ret sikre på, at vi ikke er der endnu. Centralbankerne har flere skud i bøssen.

Men hvor er vi så nu?

Som det fremgår af grafikken over S&P future har det toneangivende amerikanske indeks de seneste uger lagt afstand til toppen af trendkanalen, og indeks ligger også under ti ugers glidende gennemsnit. Vi ser det nu som et oplagt kortsigtet scenarie, at vi får en test af 1980-2000 for S&P Future, som antageligt også er en god købsmulighed.

Tilsvarende vil DAX Future givetvis korrigere lidt tilbage, ned mod 9600-9700, før det igen går fremad. Som det fremgår af grafikken vil brud op gennem 9600-10.000 for DAX Future afblæse den negative korrektion for europæiske aktier. Danske aktier ligger da også tæt på toppen i en flad kanal, som har været intakt i flere måneder. For de danske C20 aktier skal der således ikke meget til, før der kan gives et startsignal til en nyt aktierally.

Grundlæggende er der i vores sind ikke skyggen af tvivl om, at vi står midt i en historisk aktieboble. Værdiansættelserne tager på ingen måde højde for, at den globale økonomi bremser op, og at selskabernes overskud er faldende. Men centralbankernes usynlige hånd holder fortsat aktiemarkederne oppe. Og så længe markedet tror på at det virker, kan boblen meget vel vokse sig meget større.

Men det er også klart, at centralbankernes exitmulighed af de historisk massive stimulanser, er tæt på ikke-eksisterende. Så vi ser 99 % sandsynlighed for, at det hele ender meget galt før eller siden. Vi har skrevet det før: det kan ske om en uge, eller om 2-3 år. Lige nu tror vi mest på, at det sker om 1-2 år. Følg vores konkrete aktiestrategi i AktieUgebrevets to modelporteføljer.

PRØV AKTIEUGEBREVET 3 UGER GRATIS – TILMELD HER

http://flashnews.ugebrev.dk/au-3-gratis/

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
2 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2016-05-18 19:46

guld, eller hvis det går helt galt, håndvåben og alt der kan bruges som varepenge.

Gæst
Gæst
2016-05-17 09:56

Du skriver “vi står midt i en historisk aktieboble” – jeg mangler at du angiver en forslag til hvordan man kan beskytte sine penge i tilfælde af at denne aktieboble springer.