Spring til hovedindhold

Aktiemarkederne efter ”Grækenland”

Det er i skrivende stund fortsat lidt usikkert, hvordan fænomenet Grækenland ”lander”. Med en økonomi som er ligeså flyvefærdig som en humlebi; strukturelle økonomiudfordringer og 320 mia. EUR i gældspukkel efter årtiers offentligt overforbrug, er det ikke mærkeligt at problemerne tårner sig op. Jeg forstår godt at kreditorer og investorer kan have svært ved at øjne en bæredygtig løsning. Det er ikke sikkert den findes, men at der kommer en kortsigtet løsning er for mig mindre tvivlsomt.

Grækenland med de store udfordringer

De græske udfordringer er ikke nogen nyhed. På den ene side er det trist, at det forholder sig sådan. Både fordi det har været sådan meget længe, men også fordi der har været masser af ”nu er det nu” tid, til at få gjort noget ved den mere end skrantende økonomi. Det eneste opløftende man kan sige om udviklingen er – desværre – at det netop ikke er nogen nyhed og at det mange gange er mediemæssigt gået verden rundt. Der er ikke en eneste global investor som i givet fald kan hævde, at en Grexit – hvor mindre sandsynlig den end er, vil komme som lyn fra en klar himmel.

Grexit ikke et nyt Lehman Brothers

Den 15/9 2008 kollapsede Lehman Brothers. Selv om investorerne også dengang var i vildrede forud herfor, kom konkursen alligevel overraskende. I weekenden op til var der hektisk forhandlingsaktivitet og Deutsche Bank og Bank of America var angiveligt tæt på at købe. Deutsche Bank sprang fra, og da Merrill Lynch havde store økonomiske problemer, faldbød de sig til Bank of America, som på den måde regnede med at kunne gøre et bedre køb med dem end med LB. Dermed stod Lehman Brothers tilbage og var taberen.  Det var en overraskelse.

Grexit ikke overraskende

Et Grexit vil ikke på samme måde komme overraskende, og derfor vil effekten alene af den årsag være mindre. Samtidig er EUR zone fællesskabet i dag stærkere og den globale økonomi har det langt bedre. Hvis Grækenland selv vælger vejen ud (de kan ikke smides eller tvinges ud), vil effekten være markant mindre. Men jeg tror ikke på en Grexit.

Anderledes aktiefremtid

Jeg har i nogen tid haft holdningen om at aktiemarkederne var ved at være opturstrætte. Du kan se eller gense tidligere indlæg om ”Afkastløs aktiesommer eller det som er værre” ved at klikke her og ”Det sker ved en Grexit” ved at klikke her. Jeg tror fortsat det er meget sandsynligt, at der bliver fundet en politisk løsning på ”Grækenland”. Ikke fordi det nødvendigvis giver mest mening, men fordi alternativet giver mindre mening. I den henseende bliver valget om ikke let, så dog lettere.

Der kan komme et ”lettelsens” suk bevægelse på aktiermarkederne, når IMF/EUR på den ene side og Grækenland på den anden side i næste uge i givet fald ”finder hinanden”. Jeg tror også at året kan ende med let forhøjede aktiekurser. Min holdning er dog også, at:

  • Investorerne skal vænne sig til at den store aktieoptur generelt lakker mod enden.
  • Der kommer flere og større aktieudsving.
  • Der i højere grad end hvad som har været tilfældet de seneste år skal hentes afkast fra den enkelte aktie end fra aktietidsvandet som hæver de fleste både
  • At stigende renter initielt ikke er nogen meget stor aktieudfordring, så længe realrenterne fortsat er så lave som tilfældet er.

For de meget opportune investorer som er overbeviste om at der i næste uge kommer en ”god løsning” i Grækenland findes der en ETF på det græske aktiemarked med tickerkoden ”LYMH”.

Anm: Jeg ejer ikke aktier i LYMH

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer